Пітер Вір отримає "Золотого лева" за внесок у кінематограф на Венеційському кінофестивалі

Пітер Вір отримає "Золотого лева" за внесок у кінематограф на Венеційському кінофестивалі

Пітер Вір отримає нагороду Венеційському кінофестивалі 2024
Австралійський режисер Пітер Вір. AP/Jordan Strauss

Австралійський режисер Пітер Вір, відомий своїми фільмами "Ґалліполі" та "Спілка мертвих поетів", отримає відзнаку "Золотий лев" за внесок у кінематограф на цьогорічному Венеційському кінофестивалі.

Про це повідомляє The Guardian.

Художній директор фестивалю Альберто Барбера зазначив, що за 40 років кар'єри Вір зняв лише 13 фільмів, але кожен із них зміцнив його репутацію серед великих режисерів сучасного кіно.

"Пітер Вір зумів поєднувати особистісні мотиви з бажанням звернутися до широкої аудиторії", — сказав Барбера, підкреслюючи романтичний характер і майстерність, з якою Вір створює свої кінострічки.

Вір, який народився у 1944 році в Сіднеї, розпочав кар'єру в кінопідрозділі Співдружності та здобув міжнародне визнання завдяки своїм роботам у період нової австралійської кінохвилі 70-х. Згодом він перейшов на виробництво фільмів для Голлівуду, де зняв низку відомих фільмів, зокрема "Свідок", який був номінований на вісім "Оскарів" і виграв два — за сценарій та монтаж.

Цього року режисер оголосив про завершення своєї кар'єри, пояснивши це втратою енергії.

Про 81-й Венеційський кінофестиваль

81-й Венеційський кінофестиваль проходитиме з 28 серпня по 7 вересня.

Це найстаріший кінофестиваль у світі, заснований у 1932 році за ініціативи Беніто Муссоліні. Проводиться щорічно у вересні на острові Лідо.

Журі присуджує нагороду "Золотий лев" за найкращий фільм, "Срібний лев" як головний приз журі, а також за найкращу режисуру, "Кубок Вольпі" за найкращу жіночу та чоловічу роль і премію Марчелло Мастроянні найкращим молодому акторові чи актрисі.

У 2022 році на ньому відбулася світова прем'єра "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча у конкурсній програмі "Горизонти".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок