"Відламок прямо в судині головного мозку". Як рятують важкопоранених під час обстрілу Костянтинівки

"Відламок прямо в судині головного мозку". Як рятують важкопоранених під час обстрілу Костянтинівки

Поранені обстріл ракетний удар Костянтинівка лікарня Дніпро
Поранені під час обстрілу ринку у Костянтинівки на Донеччині. Поранені під час обстрілу ринку у Костянтинівки на Донеччині. Фото: Суспільне Донбас

Внаслідок обстрілу в Костянтинівці станом на вечір 7 серпня постраждали 34 людини, повідомили Суспільному у пресслужбі Донецької обласної прокуратури. Шестеро людей були важко поранені, їх доправили у Дніпро. Серед них — жителька Костянтинівки Олена Кузнецова, що працювала на ринку. Жінка має важку черепно-мозкову травму: один з уламків в судині головного мозку. Крім неї, у реанімації ще три жінки та два чоловіки. Суспільне Донбас розповідає, як рятують поранених 6 вересня.

Всі поранені з Костянтинівки на штучній вентиляції легенів, декому вже зробили не одну операцію. Стан важкий. Поранення голови, грудини, живота та кінцівок, а також великі уламки у тілі, розповів лікар Сергій Риженко.

Жителька Костянтинівки Ніна Кузнецова приїхала у Дніпро: у лікарні після обстрілу її донька.

Поранені обстріл ракетний удар Костянтинівка лікарня Дніпро
Поранена донька Ніни Кузнєцової — Олена, після ракетного удару по Костянтинівці. Фото: Суспільне Донбас

48-річна Олена Кузнецова працювала на ринку продавчинею, розповіла її мита. О другій годині дня мала закінчити роботу.

"О 14 годині у неї закінчувалася робота, вона мала вже все складати все. А о 14:10 прилетів снаряд. Ми там недалеко живемо, я почула гуркіт і побігла на ринок. Але всіх вже відвезли поки я добігла. Хвилин 20 я бігла, всіх уже відвезли до лікарні. Я запитала. Кажуть: їдьте до п'ятої лікарні, там усі. Але людей дуже було багато, я ледве знайшла, години дві шукала. Ми приїхали, але ми ще не потрапили, бо сказали як стабілізують стан, тоді дозволять йти", — розповіла мати пораненої.

Родичі поранені обстріл ракетний удар Костянтинівка лікарня Дніпро
Мати пораненої Олени, Ніна Кузнецова. Фото: Суспільне Донбас
"Це було жах, ми не очікували, ми думали, що в нас все заспокоїться. А таке враження, що стільки загиблих, стільки поранених, було дуже страшно. Там усе в крові, все було, машини горіли, стріляло. Кіоски повністю розбиті. У будинку, у п'ятиповерхівці все скло повилітало, три або чотири машини згоріло", — розповіла Ніна Кузнецова.

Лікар дніпровського медзакладу, куди доставили найтяжчих пацієнтів, Сергій Риженко розповів: у доньки Ніни Кузнєцової Олени черепно-мозкова травма.

"Ще побачили на комп'ютерних знімках такі відламки, якщо ми не зможемо  стабілізувати за кілька годин, ми можемо втратити життя. Сьогодні наші реаніматологи у цьому відділенні роблять все можливе, щоб 48-річна жінка, яка до нас поступила вчора ввечері змогла одержати ще одне життя. Відламок прямо в судині головного мозку. Наші  нейрохірурги вже готові провести цю надскладну операцію, але цієї кондиції, яка потрібна, яку дозволяють реаніматологи, ще не досягнуто", — розповів про стан пораненої жінки лікар Сергій Риженко.

Лікарня поранені обстріл ракетний удар Костянтинівка лікарня Дніпро
Лікар Сергій Риженко. Фото: Суспільне Донбас

Загалом 6 вересня до Дніпровської лікарні привезли чотирьох жінок та двох чоловіків. За даними на 12:00 7 вересня, вони були непритомні. 

"Ці шестеро, які до нас поступили вчора ввечері, у вкрай важкому стані. Одній жінці  прийшлось запускати серце, тому що була зупинка, але сьогодні в реанімації ми майже всіх стабілізували, хоча за ніч зробили шість операцій. Шість важких операцій з рятування життя. Ситуація в край важка, всі вони на штучній вентиляції легень, всі вони оперовані, деякі оперовані повторно", — зазначив лікар.

Що відомо про обстріл ринку у Костянтинівці Донецької області

6 вересня близько 14 години армія РФ обстріляла місто Костянтинівка на Донеччині. Поцілили по ринку, де в той час було людно. За даними поліції Донеччини на ранок 7 вересня, загинули 16 людей. За даними МВА на ранок 7 вересня, поранені 32 людини.

Пошкоджені та зруйновані зо два десятки магазинів, лінії електропередач, адмінбудівля та 5-й поверх багатоквартирного будинку. Вщент згоріли легкові автомобілі та вісім торговельних об'єктів.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок