Епідеміолог назвав район Рівненщині, де найгірше вакцинуються проти кору та закликав не ризикувати

Епідеміолог назвав район Рівненщині, де найгірше вакцинуються проти кору та закликав не ризикувати

Важливо
Щеплення проти кору на Рівненщині
. Суспільне Рівне

На Рівненщині понад шість тисяч дітей в минулих роках не отримали планові щеплення проти кору, паротиту та краснухи. Вони підлягають під наздоганяючу cath-up компанію. Найгірша ситуація із щепленнями проти кору по області у Сарненському районі.

Про це розповів завідувач відділу імунопрофілактики обласного центру контролю і профілактики хвороб Віктор Мороз.

З його слів, найгірше вакцинацію проти кору проводять у Сарненському районі. Там перше щеплення отримали 23% дітей, а друге — лише 16%. Фахівець зауважив, що від дитячих профілактичних щеплень залежить, чи буде спалах і якої він буде інтенсивності. Згідно з календарем щеплень, потрібно отримати дві дози вакцини проти кору у віці одного та шести років:

"Для нашої області характерна циклічність захворювання на кір — це в середньому п'ять років. Останній спалах кору в області був у кінці 2018 на початку 2019 року. Зараз 2023 рік, тому ми очікуємо спалах. Щоб його не було, нам потрібно вакцинувати максимальну кількість дітей, аби вони були захищені. Хочу закликати всіх батьків тих дітей, у яких немає щеплень проти кору, звернутися до свого сімейного лікаря, підійти в кабінет вакцинації та отримати щеплення проти кору".

Чи дає захворювання на кір імунітет людині від нього надалі

Фахівець розповів, що при перенесенні захворювання на кір виробляється природний імунітет і він, як правило, довічний. Але потрібно пам'ятати, що захворювання може проходити в легкій, середній та важкій формах:

"Важка форма закінчується такими ускладненнями як пневмонія, отит, енцефаліт. Від кору буває ускладнення, воно досить рідкісне, але може бути — це підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це захворювання виникає через п'ять і більше років після перенесеного кору. Хвороба не лікується та закінчується летально. Тому краще зробити щеплення і ваша дитина буде захищена. Навіть якщо хворітиме, то не буде важкого перебігу чи ускладнень".

Наздоганяюча cath-up компанія

Віктор Мороз розповів, що на Рівненщині 6 040 дітей в минулих роках не отримали планові щеплення проти кору, паротиту та краснухи й тому підлягають під наздоганяючу cath-up компанію.

"На сьогодні по області 53% вже отримали щеплення проти кору. Перше щеплення отримали 62% дітей, а друге — лише 39.3%. Це не той показник, який ми хотіли. В ідеалі це було б 100%. Але в нас ще є час, тому що cath-up кампанія триває до 1 жовтня", — зазначив фахівець.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок