Місяць обізнаності про ментальне здоров'я: де отримати безкоштовну психологічну допомогу в Рівному

Місяць обізнаності про ментальне здоров'я: де отримати безкоштовну психологічну допомогу в Рівному

Жителі Рівненщини можуть отримати безоплатну допомогу психолога в онлайн та офлайн форматах. Послуги надають в обласному центрі психічного здоров’я населення. Отримати консультацію можуть люди від 14 років і старші. З початку 2024 року за допомогою до закладу звернулися більше тисячі пацієнтів.

Як допомогти своєму ментальному здоров'ю в етері Українське радіо. Рівне розповіла генеральна директорка обласного центру психічного здоров’я населення Людмила Країнська.

Вона зазначила, що з 1 травня у світі та в Україні розпочався місяць обізнаності про ментальне здоров’я і пояснила це поняття так:

"Це не тільки про відсутність якихось порушень, а це стан добробуту, коли ми можемо функціонувати, протистояти життєвим стресам та реалізовуватися".

Вона додала, що на базі їхнього обласного центру психічного здоров’я працюють лікарі-психологи, які безоплатно проводять сеанси та надають консультації для усіх охочих в онлайн та офлайн форматах.

"З початку 2024 року більше тисяча людей звернулися до нас за допомогою, а консультацій було набагато більше. Також психолог може проконсультувати телефоном. Не завжди люди наважуються приходити в заклад, тому ми надаємо онлайн-консультації за попереднім записом. Всі ці послуги безкоштовні. Лікар має провести певну діагностику, щоб визначити, чи дійсно у пацієнта є проблеми. Не може людина відкритися лікарю одразу, звичайно для цього потрібен час", — зазначила Людмила Країнська.

З її слів, за допомогою до спеціалістів найчастіше звертаються люди, які мають підвищену тривожність:

"Зараз війна, звичайно ми всі перебуваємо в стані тривоги, напруженості. Не хочеться вставати вранці, не хочеться йти на роботу, не хочеться нічого робити. Люди знаходяться в стані втоми. Звертаються як жінки, так і чоловіки будь-якого віку. Якщо у людини складний стан, наприклад важка депресія, лікар перенаправляє до психіатра. Якщо є потреба в стаціонарному лікуванні, то направляє на стаціонарне лікування".

За даними Людмили Країнської, у 2023 році в Україні збільшився рівень психічних хвороб, яких виявляють вперше у людини — на 24,8%, порівняно з 2022 роком. Також зріс рівень депресії на 33%, порівняно з 2022 роком.

"Зараз найбільше на лікуванні перебувають військовослужбовці з ПТСРПосттравмати́чний стре́совий ро́злад — психічний розлад, різновид неврозу, що виникає внаслідок переживання однієї чи кількох подій, котрі ушкоджують психіку.. Тобто рівень захворюваності зріз на 70% у порівнянні з 2023 роком. Це величезна цифра. Ми хочемо звернути увагу на те, щоб люди не соромилися говорити про свої проблеми. Ми консультуємо людей із 14 років. З початку року до нас звернулися близька ста підлітків. Радує, що молодь розуміє, що консультація психолога є важливою. Дозвіл батьків на консультації не потрібен", — розповіла Людмила Країнська.

Щоб отримати психологічну допомогу в обласному центрі психічного здоров’я населення потрібно звернутися за номером — 067 29 29 681.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок