Кириленко пішов з Донецької ОВА до Антимонопольного комітету. Що відомо про кадрову перестановку

Кириленко пішов з Донецької ОВА до Антимонопольного комітету. Що відомо про кадрову перестановку

Голова АМК, колишній голова Донецької ОВА Павло Кириленко
Павло Кириленко понад чотири роки керував Донецькую ОВА, до того він працював прокором . Фото: Павло Кириленко/Facebook

Чотири роки керував обласною військовою адміністрацією Павло Кириленко. 5 вересня його звільнив президент, аби сьогодні, 6 вересня, Верховна рада призначила головою Антимонопольного комітету. Це призначення, на думку політолога Костянтина Батозького, демонструє лояльність президента до Кириленка та є свідченнями його ефективної роботи. Водночас голова громадської організації "Бахмат" Володимир Березін заявляє, очільник області не зважав на пропозиції проукраїнських активістів. Його та ще кілька громадських організацій Донеччини готують звернення до президента щодо нового очільника Донецької ОВА, якого має призначити Володимир Зеленський.

Як політолог та громадський активіст оцінюють ексочільника ОВА — читайте у матеріалі.

Кадрову перестановку, під час якої Кириленко обійняв посаду голови АМК, політолог та директор "Агентства розвитку Приазов’я" Костянтин Батозький пов’язує із довірою президента до очільника Донеччини.

"Президент дуже часто в своїй кадровій політиці керується критеріями лояльності. І саме це стало причиною того, що в умовах нестачі кадрів вибір впав на людину, яка в принципі довела абсолютно свою лояльність президенту і який досить ефективно виконував обов’язки очільника Донецької військової адміністрації", — вважає Батозький.

Зокрема, наводить приклад Батозький, задачі, які були перед ОВА на початку повномасштабного вторгнення.

"Після повномасштабного вторгнення евакуацію з Донеччини адміністрація проводила дуже швидко, ретельно і фахово, це мені здається таким найголовнішим здобутком, і те що решта промисловості в області існують, працюють, область отримує надходження податки з Краматорська, Добропілля, Костянтинівки, Дружківки, Слов'янська, з тих частин області, які залишилися", — пояснює він свою думку.

Голова громадської організації "Бахмат" Володимир Березін — учасник проукраїнського руху в регіоні — каже, неодноразово його організація зверталась до очільника області із пропозиціями, зокрема і щодо "проросійських трендів", жодну Кириленко не взяв до уваги.

"Ми дали більше 50 пунктів, які абсолютно ніхто нічого не зробив. На них гроші не треба було. Два пункти лише назву. Це, наприклад, щоб заборонити рекламу поїздок в "русню", в "московію". У нас до 24 лютого 22 року скрізь було написано "Москва, Воронеж, Пітер". Це що таке? В інших областях керівники області заборонили цю рекламу, а у нас — ні. А другий пункт: всі мери, всі голови територіальних громад зобов’язані кожен тиждень їздити на передову, зустрічатися з хлопцями, питати, що їм треба і допомагати", — розповів він.

"Головний підсумок роботи Павла Кириленка, що при ньому були вибори, де перемогли антиукраїнські сили. Це партія ОПЗЖ, що заборонена, це сателіти партій ОПЗЖ і колишні вихідці, засновники Партії регіонів", — переконаний Березін.

Хто буде керувати Донецькою ОВА

Громадська організація "Бахмат" та представники ще п’ятьох громадських об’єднань готують звернення до президента — стосовно того, хто має очолити Донеччину:

"Новий очільник Донецької області має бути військовий. І не просто військовий, а учасник бойових дій. Людина повинна знати край, де вона повинна бути працювати, і вона повинна мати авторитет".

Виконувати обов'язки керівника ОВА до призначення нового очільника мав би заступник Кириленка, каже Костянтин Батозький.

У голови Донецької ОВА п'ятеро заступників: Ігор Мороз, Вадим Філашкін, Юлія Костюніна, Денис Клюшников та Максим Сандига.

Суспільне зверталось до пресслужби Кириленка із питаннями щодо його звільнення, підсумків роботи та призначення на посаду голови Антимонопольного комітету України, офіційних коментарів на момент виходу матеріалу нам не надали. Про призначення виконувача обов'язки голови в адміністрації офіційно не повідомляли.

Що відомо про Павла Кириленка

Павла Кириленка призначив президент Зеленський 5 липня 2019 року, до того він майже два роки працював військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону. На момент призначення Кириленкові було 33 роки.

Він закінчив Національну юридичну академію ім. Ярослава Мудрого у Харкові, працював у прокуратурах Донецької області, АР Крим і в Генпрокуратурі.

Кириленко родом з Донецької області, з окупованої з 2014 року Макіївки. Як розповідав Кириленко в інтерв'ю Суспільному, він був у нині окупованому РФ Донецьку востаннє у червні 2014 року. Частина його родини лишилась в окупації. На питання про них, Кириленко жорстко відповів: "Хочете, жорстко відповім? У мене немає там сім’ї. Немає нікого, немає людей цих. І вони про це знають".

У 2022 році на посаді начальника Донецької ОВА зарплатня Павла Кириленка з урахуванням окладу, надбавок та премій склала 846 тисяч 991,21 гривні.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок