"На наше село кинуло три бомби". Родина Бондаренків про рідну Донеччину та життя на Хмельниччині

"На наше село кинуло три бомби". Родина Бондаренків про рідну Донеччину та життя на Хмельниччині

"На наше село кинуло три бомби". Родина Бондаренків про рідну Донеччину та життя на Хмельниччині
Лариса Бондаренко ліпить пиріжки, 6 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Смажені пиріжки то найулюбленіша страва, яку родина переселенців з Новотроїцького, що на Донеччині, у рідному селі готували чи не щотижня. Тепер їх смажать у Хмельницькому. Сюди переїхали у березні, минулого року, розповідає переселенка Лариса Бондаренко.

"До Хмельницького ми попали сьомого березня, війна почалась 24, а ми виїхали третього березня, ми жили під Волновахою і ми їхали сюди чотири дні", ― каже Лариса Бондаренко.

Рідну домівку довелося покинути через небезпеку, додає жінка. Та й умов для нормального життя, там фактично, не залишилось.

"Проходить в нас траса Донецьк-Маріуполь. І ми живемо прямо на цій трасі. Еленовка, Новотроїцьке, а потім за нами Волноваха. Волноваху почало бомбить і на нас оце попало. На наше село кинуло три бомби. Ми опустилися в підвал. Короче світла немає, газу немає, води немає, магазина немає, нічого не має", ― розповідає переселенка.

Родина Бондаренків, 6 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Родина Бондаренків, 6 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Із Новотроїцького, жінка переїхала сюди із дочкою та зятем, які мають ментальні розлади. Каже: з ними перебуває 24 на 7.

"Діти — інваліди дитинства, вони обоє за мною, його батьки померли, і я одна за ними доглядаю. Я їх не можу залишити, навіть лягти десь в лікарню, бо переживаю. Тут чуже місто, чужі люди", — додає жінка.

Двічі на тиждень соціальна працівниця благодійного фонду Карітас-Хмельницький Тетяна Поліщук відвідує цю родину переселенців.

Лариса Бондаренко спілкується із соціальною працівницею, 6 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Лариса Бондаренко спілкується із соціальною працівницею, 6 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"У нас під опікою ця родина з червня місяця. Допомагаю їм по господарству: треба принести води, деколи поприбирати, сходити до магазину. Також благодійний фонд надає їм допомогу продуктовими наборами, засобами гігієни", — розповідає Тетяна Поліщук.

І хоча Хмельницький — тепер друга домівка для родини Бондаренків, вони хочуть повернутися додому.

"Ми мріємо всі, з моїми діточками, попасти на рідну землю. Я приїду, я буду цілувати землю, впаду і буду цілувати свою землю. Буду плакати звичайно", — каже Лариса Бондаренко.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок