Волейбол: чемпіонат Європи
Волейбол: чемпіонат Європи
"Хочеться бачити ще сильнішу збірну". Угіс Крастіньш підсумував найважливішу перемогу України у групі Євро-2023

"Хочеться бачити ще сильнішу збірну". Угіс Крастіньш підсумував найважливішу перемогу України у групі Євро-2023

Ексклюзивно
"Хочеться бачити ще сильнішу збірну". Угіс Крастіньш підсумував найважливішу перемогу України у групі Євро-2023
. Угіс Крастіньш. Фото: CEV

Ексклюзивний коментар головного тренера збірної України з волейболу для Суспільне Спорт.

Збірна України з волейболу здобула найважливішу перемогу у груповому раунді Євро-2023. У вирішальному п'ятому матчі українці в трьох сетах обіграли Іспанію.

Перед заключним поєдинком Україні потрібна була саме перемога 3:0 чи 3:1 над Іспанією, щоб продовжити виступи на турнірі. У передостанній грі українці лише на тай-брейку перемогли Фінляндію, відтак не мали права на помилку.

Завдяки перемозі над Іспанією Україна гарантовано фінішує на четвертому місці. А також зберігає шанси на третє - усе залежатиме від результату поєдинку Словенії над Болгарією - ще одним претендентом на місце у топ-3.

Після перемоги над Іспанією головний тренер збірної України Угіс Крастіньш дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому поділився емоціями від результату.

Крастіньш відзначив, що розраховує на ще кращу гру команди у наступних матчах. Але вважає, що проти Іспанії українцям вдалося реалізувати план на гру та відсунути їх від сітки.

  • Про план на матч проти Іспанії

"У нас було завдання - зосередитися на гравцеві, що пасує [Сезарі Мартіні]. Бо по його руках було видно, куди він буде пасувати. І ми досить добре до цього адаптувалися. Нам це сильно допомогло - знали звідки і куди він буде пасувати. До того ж - положення рук. Це нам допомогло. Ну і, звісно, подача. Завдання було відсунути їх від сітки. Тому що, якщо у них був ідеальний прийом, то вони дуже швидко грали через четверту зону. І тоді вже проблемно з ними впоратися. Але нам це вдалося".

  • Про вихід на подачі Віталія Кучера

"Подачі Кучера - це заготовка? Останнім часом він виходить дуже ефективно. Ми на його подачах завжди забираємо свої очки. Його "планер" зараз такий "отруйний", його дуже непросто приймати. І це нам приносить [очки], бо подача Влада [Щурова] не така агресивна, і, як ви помітили, він [Кучер] завжди виходить замість нього. Це ускладнює супернику життя".

  • Про обмежену кількість замін
"Коли машина працює добре, тоді... Там, до третьої партії, коли [іспанці] нас наздогнали, була у голові одна заміна, але вона була трішки... Скажімо так: думка була трохи випередити час, але не наважився. Гра? Мені хочеться бачити ще сильнішу нашу збірну".
  • Чи був упевнений у перемозі після 2:0 за сетами

"Бути впевненим у перемозі ти можеш лише, коли набрав 25 очок і на два більше, ніж суперник у партії. До цього - неважливо, +6, +5. Треба тримати увагу та грати. Там [у суперників] така впевненість - не знаю: у наші дні, коли вони приходять, подача під лінію, з гарною швидкістю подають - зрозуміло, що вони створюватимуть якісь проблеми. Але ми знали, що вони ризикуватимуть з подачею, бо коли рахунок 0:2 - ти щось маєш робити. Але ми відповіли тим самим, тому, все нормально".

  • Чи є шанс у України на третє місце в групі

"Чи Словенія "допоможе" Болгарії? Ні. Жодних шансів. Бо зараз йде боротьба за рейтингові очки, і якщо Болгарія перемагає, то словенці втрачають мінімум 15 очок. На таке вони точно не підуть, вони будуть йти на перемогу, у цьому більш, ніж упевнений".

Плей-оф для збірної України з волейболу розпочнеться 8-9 вересня. Повна сітка. поєдинків визначиться після завершення всіх ігор групової стадії, що відбудеться у середу, 6 вересня.

Збірна України з волейболу: що відомо

  • Перед чемпіонатом Європи виступила у Золотій Євролізі, де дійшла до фіналу, а також на Кубку претендентів, який закінчила з "бронзою".
  • Команди групи В у плей-оф Євро з волейболу вийдуть на збірні з групи D. Україна зіграє або проти другої команди групи D (якщо фінішує третьою), або проти переможця (якщо стане четвертою).
  • Україна проходила до плей-оф на двох попередніх чемпіонатах Європи: у 2019-му - до чвертьфіналу, у 2021-му - до 1/8 фіналу.
На початок