Безпека дитини та доступ до якісної освіти: у Миколаївській ОВА розповіли про особливості навчання під час війни

Безпека дитини та доступ до якісної освіти: у Миколаївській ОВА розповіли про особливості навчання під час війни

Під час воєнного стану на Миколаївщині головним завданням для закладів освіти є безпека дітей. Зокрема облаштування укриттів, забезпечення освітян питною водою та засобами для навчання, а також організація підвозу школярів.

Про освіту в регіоні під час воєнного стану під час брифінгу розповіла начальниця департаменту освіти й науки Миколаївської ОВА Алла Веліховська.

Зі слів Алли Веліховської, найголовніше для закладів освіти — це безпека дитини.

"Для того, щоб дитина, яка перебуватиме в закладі освіти та одержуватиме знання, вона обов'язково повинна бути в безпечних умовах. Виходячи з цього, це укриття, забезпечення закладу питною водою. Це підвезення дітей — це також дуже важливо, забезпечення дітей девайсами", — каже начальниця департаменту освіти й науки Миколаївської ОВА.

Алла Веліховська зазначає, окреме завдання — забезпечити навчання на деокупованій території.

"Діти, які повернулися з батьками на деокуповані території, там зруйновані навчальні заклади й для нас й для педагогів — це виклик й обов'язково, ми повинні забезпечити дітей якісною освітою", — додає Алла Веліховська.

Зі слів начальниці департаменту освіти, навчальні заклади забезпечують автобусами.

"Задля забезпечення автобусами була виділена державна субвенція. Це знову таки робота з громадами. Автобуси закуповували на умовах 50 на 50, тобто 50 відсотків — це субвенція та ще 50 виділяє громада. Станом на 29 серпня всі автобуси надійшли до громад, найближчим часом ще в Арбузинську громаду надійдуть. Чотири автобуси купили до інтернатних закладів нашого обласного підпорядкування. Один спеціалізований автобус піде до спеціалізованого інтернату", — говорить Веліховська.

В ОВА працюють над відновленням зруйнованих закладів освіти.

"Увесь минулий рік (2022 — рік ред.) ми виїздили на місці збирали інформацію про, ті заклади, які були зруйновані, які зазнали пошкодження, шукали благодійні фонди. Було дуже серйозно оформлення документації, огляди. Треба було виїздити разом із донорами дивитися. Зараз в нас є організації, які вже закінчують укриття в наших класах, є організації в яких завершуються тендери", — говорить посадовиця.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок