"Роботи, які я привезла до Луцька, були створені в Миколаєві під обстрілами" — 
 художниця Світлана Чебанова

"Роботи, які я привезла до Луцька, були створені в Миколаєві під обстрілами" — художниця Світлана Чебанова

"Роботи, які я привезла до Луцька, були створені в Миколаєві під обстрілами" — 
 художниця Світлана Чебанова
Відкриття виставки в Музеї сучасного українського мистецтва. Луцьк, 24 серпня 2023 року. Фото: Світлана Чебанова

Миколаївська художниця Світлана Чебанова взяла участь у різножанровій виставці "Космогонія сенсів", що відкрилась 24 серпня 2023 року у Луцьку в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Художниця представила три роботи із серії "В очікуванні ППО".

Про участь у творчому проєкті Світлана Чебанова розповіла кореспондентам Суспільного.

За її словами, "Космогонія сенсів" — один з найбільших виставкових проєктів України 2023 року. 300 художників представили понад 500 мистецьких робіт.

"На такі великі проєкти організатори оголошують відкритий конкурс. Він тривав з 23 березня по перше травня 2023 року. Художня рада відбирає роботи. Подавали біля 600 художників з України. Моїх робіт було три — це серія з робочою назвою "В очікуванні ППО". Кожна з робіт - "Купол № 1", "Купол № 3" і "Купол № 4". Я надіслала три на вибір і взяли усі три", — сказала мисткиня.

Відвідувачі виставки роздивляються графічні роботи Світлани Чабанової
Відвідувачі виставки роздивляються графічні роботи Світлани Чебанової. Фото: Світлана Чебанова

Роботи Світлана виконала в графіці, використала туш та акварель. Жінка пояснила, чому серія називається "Купол".

"Є захисна практика "Купол", коли своєю уявою формуєш наче купол з різних форм над своїм будинком, сім’єю, містом, країною. І це було дуже актуально, адже по нас постійно стріляли і нам не було, чим захиститися. Було гостре відчуття, бажання захистити себе, своє місто, побудувати захисну конструкцію. Так в мене народилася ідея: якщо я можу уявити – я можу намалювати. В мене є серія із п’яти робіт, думаю що будуть ще, бо ми все ще потребуємо", — зазначила Світлана.

Роботи Володимира та Тетяни Бахтових на виставці у Луцьку
Роботи Володимира та Тетяни Бахтових на виставці у Луцьку. Фото: Світлана Чебанова

Також в експозиції були картини та фотографії миколаївських митців Володимира та Тетяни Бахтових, Миколи Плєхова, Валерії Міргородченко, Ольги Волкової та Івана Руднєва. Кожен учасник отримав каталог робіт. Його презентували перед відкриттям проєкту.

Картина Миколи Плєхова на виставці у Луцьку
Картина Миколи Плєхова на виставці у Луцьку. Фото: Світлана Чебанова

Фотографії Ольги Волкової та Івана Руднєва
Фотографії Ольги Волкової та Івана Руднєва. Фото: Світлана Чебанова

Художниця Світлана Чебанова каже, що брала участь у такому ж творчому проєкті Музею у 2021 році дистанційно. Цьогоріч вирішила приїхати до Луцька на відкриття виставки.

"Мені принципово усюди говорити, що я з Миколаєва, що у Миколаєві продовжується життя і хоча б своєю присутністю привертати увагу. На відкритті мене попросили сказати пару слів. Якщо говорити про ставлення до Миколаєва – це просто факт, мене запросили говорити першою. І представили, як людину, яка їхала 16 годин з Миколаєва. Дуже багато тепла, дуже багато уваги, зацікавленості. Я декілька слів сказала про нас, про те, що роботи, які я привезла, створювалися під обстрілами. І для мене це дуже важливо. Вони були таким актом віри: якщо я малюю, значить все добре. Українське мистецтво є", — додала художниця.

Виставка в Музеї сучасного українського мистецтва
Виставка в Музеї сучасного українського мистецтва. Фото: Світлана Чебанова

Виставка у Музеї сучасного українського мистецтва, каже Світлана, триватиме до грудня 2023 року. "Космогонія сенсів" є частиною проєкту "Космогонія", що розпочався у листопаді 2022 року і передбачає створення художником Петром Антипом картини площею дві тисячі квадратних метрів, а також різноманітні мистецькі та освітні заходи.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок