Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Маю насамперед повірити в себе". Стрибунка у висоту Чумаченко прокоментувала свій дебют на ЧС з легкої атлетики

"Маю насамперед повірити в себе". Стрибунка у висоту Чумаченко прокоментувала свій дебют на ЧС з легкої атлетики

Ексклюзивно
"Маю насамперед повірити в себе". Стрибунка у висоту Чумаченко прокоментувала свій дебют на ЧС з легкої атлетики
. Фото: Getty Images

У Будапешті українка закінчила виступи за підсумками кваліфікації.

На чемпіонаті світу-2023 з легкої атлетики стартували жіночі змагання зі стрибків у висоту. Змагальний день у дисципліні відкривала кваліфікація за участю чотирьох українок.

Свій дебютний чемпіонат світу в Будапешті проводила 28-річна Юлія Чумаченко. Від початку літнього сезону українка виграла п'ять міжнародних турнірів, а також здобула "бронзу" національної першості, фінішувавши позаду лише Ірини Геращенко та Юлії Левченко.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу-2023 з легкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції змагань на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного.

Чумаченко стартувала на ЧС-2023 в одній групі з Геращенко. Для виходу до фіналу учасниці мали подолати відбірковий норматив (1.94 метра) або ввійти до 12 найсильніших стрибунок.

Як виступила Юлія Чумаченко

  • Пропустила стартову планку в 1.75 метра та з першої спроби подолала наступний бар'єр — 1.80.
  • З двох спроб перестрибнула третю планку — 1.85 метра. Та закінчила виступи на наступній позначці в 1.89.
  • 1.85 метра стали лише п'ятим найкращим результатом Чумаченко в літньому сезоні-2023. У групі вона стала 13-ю, в загальному заліку кваліфікації — 23-ю, не пройшовши до медального старту.

Як прокоментувала свій виступ Чумаченко

Після закінчення відбору стрибунка поспілкувалася із Суспільне Спорт, зокрема розповіла про атмосферу та психологічний тиск на рівні топзмагань, а також підтримку від української стрибунки з жердиною Яни Гладійчук.

  • Про атмосферу чемпіонату світу:

"Моргнула, відкрила очі — і вже тут. Дуже багато емоцій змішаних і гарних. І також, звичайно, зважаючи на результат, сумних. Але все-таки, нарешті, перший чемпіонат світу. Все одна щаслива тут перебувати".

"Тут я зрозуміла, чому людей просять приїхати заздалегідь. Тому що, дійсно, перші два дні я ходила просто з відкритим ротом, дивилася на все, все дуже подобалось. Дійсно, цей емоційний підйом, думаю, був мені в плюс. Бо все-таки в мене був час, пару днів відпочити перед змаганнями, зібратися з думками і все інше".

"Але як тільки знову вийшла на арену, на стадіон, знову дуже сильне хвилювання, дуже сплутані думки. Важко було, чесно скажу, зібратися з якимись правильними настановами, заспокоїтися".
  • Який головний урок винесла з дебюту на чемпіонаті світу:

"Треба працювати з психологом, я так зрозуміла. Більше намагатись відбиратися на такі великі змагання. І все-таки якось більше, напевно, повірити в себе. Бо фізично стрибати не важко. Стрибати важко ментально, важко збиратися. Важко, коли все кричить, відволікає. Комусь це краще дається, комусь — гірше. Різні дні бувають".

"Але, напевно, насамперед [потрібно] повірити в себе. І вже на наступні рази покращувати результат. Це все, я думаю, від конкретної людини залежить. Люди приїхали з усього світу. Це нам година [різниця у часі]. І все одно, наприклад, особисто для мене — це не виправдання, але особисто для мене — ну дуже рано. Технічні види значно краще даються ввечері".

"Насправді, коли ти вже, можна сказати, прокинувся, вже прям дуже класно. Але ж основним лідеркам, нашим дівчатам це не заважає, слава Богу. Вони збираються й відбираються на основні змагання, які таки ввечері. Тож я сподіваюся, що будуть кращі результати".

  • Про підтримку від Яни Гладійчук на турнірі:

"По-перше, вона жінка, може виїхати з країни. По-друге, вона перебувала у Європі. І їй було ближче та легше доїхати сюди. І вона, в принципі, моя найближча подружка. Давно знає мене та мою техніку, як я вмію стрибати, на що я здатна. Але я дуже вдячна їй, що вона приїхала. Дуже рада, що вона зі мною тут".

"В принципі, як баран на нові ворота — одне й те саме щоразу. Я знаю і сама свою техніку. І я, в принципі, на всі змагання і до цього їздила сама. Але все-таки, дійсно, важкувато. Треба, щоб хтось нагадав, що насправді робити. Хоча все на поверхні, все дуже просто, але дуже багато емоцій. І ти не можеш якось потрібну думку виловити з них".

Хто така Юлія Чумаченко

  • 28-річна українська легкоатлетка, що спеціалізується на стрибках у висоту. Представляє Донецьку область.
  • Учасниця чемпіонатів Європи на відкритій арені (2016) та в приміщенні (2017). На обох турнірах зупинялася на етапі кваліфікації.
  • Чемпіонка Універсіади-2019 з переможним результатом 1.94 метра.
  • 1.94 залишаються особистим рекордом Чумаченко, який вона вперше встановила на змаганнях у Миколаєві 2018 року.

ЧС-2023 з легкої атлетики: що відомо

  • До фіналу жіночих стрибків у висоту відібралися дві українки: чинна віцечемпіонка світу Ярослава Магучіх та чемпіонка України Ірина Геращенко.
  • Жіночий фінал відбудеться в останній день турніру 27 серпня. Початок — о 21:05 за київським часом.
  • На чемпіонаті світу Україна залишається без здобутих медалей. Всього збірна представлена на турнірі у складі 29 спортсменів.
На початок