Як відбувається реабілітація військових в одній з лікарень Миколаївщини

Як відбувається реабілітація військових в одній з лікарень Миколаївщини

Понад десять військовослужбовців, які отримали поранення під час виконання бойових завдань, станом на 23 серпня проходять стаціонарну реабілітацію в одній із лікарень. У закладі бійці отримують медичну та психологічну допомогу.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка закладу Валентина.

"У нашому відділенні цілодобового стаціонару, яке має 43 ліжка, перебуває зараз понад десять військових. Сьогодні у нас є зменшення їх надходження", — говорить директорка лікарні.

Як проходить реабілітація військових в одній з лікарень Миколаївщини
Директорка лікарні Валентина, 23 серпня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У лікарні за половину 2023 року реабілітацію пройшли 102 військовослужбовці, каже Валентина.

"Національна служба здоров’я нам дала вимоги, які повинні бути для співпраці із ними. Тому це є фізично-медична реабілітація, яка включає фізичну реабілітацію, яка проводиться як кінезотерапія, підвісна терапія для оновлювальної робити суглобів, для оновлення роботи хребта", — додає директорка лікарні Валентина.

На реабілітаційні процедури до закладу приходить військовослужбовець Ігор. Чоловік говорить, травму отримав під час виконання бойового завдання на Донецькому напрямку у травні 2022 року.

"Осколкове наскрізне правого стегна. Зараз в мене забій правого плеча — це також при виконанні було. І майже через пів року рука погано працює. Лікар-невролог призначив процедури", — каже військовий.

Лікарка-невропатолог Надія розповідає, Ігоря лікують за допомогою спеціального апарату.

"Дарсонвалізація — це високоімпульсний метод лікування, який має здатність стимулювати функцію шкірних рецепторів на ту зону, на яку направлена наша дія. Якщо голова і шия, то ми будемо розслабляти м’язи, знімати тонічне напруження дрібних м’язів і в такому випадку цей апарат має седативну дію", — говорить Надія.

Як проходить реабілітація військових в одній з лікарень Миколаївщини
Реабілітація військового Ігоря в тому числі за допомогою дарсонвалізації, 23 серпня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

За словами Надії, з кожним бійцем працює мультидисциплінарна бригада, до якої входить також психотерапевт.

"Вони надходять з різного напрямку і профілю захворювань — це бувають ураження, пов’язані із мінно-вибуховими травмами, ураженням голови та кінцівок — частіше так. Частіше буває політравма. Реабілітація таких пацієнтів завжди буває складною, тому що в цьому процесі бере участь наша мультидисциплінарна бригада", — розповідає Надія.

Відновленням роботи опорно-рухового апарату займається фізіотерапевт Юрій. Після огляду пацієнта визначають метод лікування для швидкої реабілітації, каже лікар.

"В цьому випадку у нас перебуває пацієнт з вогнепальним пораненням поперекового відділу хребта. Ми будемо використовувати методику підвісної терапії, вона містить декілька комплексів. Перший етап — розслаблення, другий — відновлення м’язового тонусу і також будемо надавати м’язам сил та витривалості", — говорить фізичний терапевт Юрій.

Як проходить реабілітація військових в одній з лікарень Миколаївщини
Фізіотерапевт Юрій допомагає військовому розробляти м'язи, 23 серпня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

43 річний миколаївець Сергій — військовослужбовець 79 окремої десантно-штурмової бригади перебуває на реабілітації. У медичному закладі відвідує заняття з фізичної культури.

"Донецький напрямок 27 квітня 2022 року, танк попав недалеко, мінно-вибухова й уламок в правій півкулі головного мозку. Стався параліч лівої сторони. Хоч тільки третій день, але по ході, я вже відчув, що трохи краще", — каже Сергій.

Відновлення опорно-рухового апарату відбувається за допомогою спеціального обладнання, говорить директорка лікарні Валентина, це 165 різних апаратів.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок