Виграли німецький грант. У селі Глодоси на Кіровоградщині хочуть облаштувати ветеранський простір

Виграли німецький грант. У селі Глодоси на Кіровоградщині хочуть облаштувати ветеранський простір

Виграли німецький грант. У селі Глодоси на Кіровоградщині хочуть облаштувати ветеранський простір
Приміщення спеціалізованої служби соціально-психологічного консультування для людей, які постраждали від домашнього насильства у Глодосах. Фото Наталії Мороз

У Глодоській громаді Новоукраїнського району Кіровоградської області облаштують ветеранський простір. Гроші для цього виграли у проєкті "Шлях стійкості". Його організатори – Міжнародна організація з міграції й Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини. Про це розповіла директорка глодоського центру надання соціальних послуг Наталія Мороз.

У центрі допомагатимуть ветеранам і рідним бійців, які загинули на війні.

"Ми хочемо показати людям, що вони не залишилися самі, – говорить Наталія Мороз. – Плануємо індивідуальну й групову роботу, сімейні зустрічі. Це будуть і консультації, й психологічне розвантаження – наприклад, арттерапія, перегляд роликів і фільмів. Я в цій сфері давно працюю, і те, чому нас вчили у 2014-2016 роках, майже наполовину втратило актуальність. Зараз проблем більше, вони гостріші".

В 11 селах громади живуть майже чотири тисячі людей. 200 з них мобілізували. Шестеро військових загинули від початку повномасштабної війни. Двоє зникли безвісти. Усі ці дані потрібно було вказати в аплікаційній формі.

"Попередніми роками ми декілька разів подавали заявки на різні конкурси й проєкти. Переважно це було по протидії насильству, – розповіла Наталія Мороз. – Але нам відмовляли, мотивуючи тим, що ми маленька громада, а їх цікавлять великі міста. Тому, заповнюючи цю анкету, я великої надії не мала. Нам спочатку написали, що ми не пройшли. Я відповіла, що у нас теж живуть люди – і переселенці, і хлопці, які повертаються з війни. Є загиблі. І через два тижні мені повідомляють, що попередня відповідь була помилкова, і нас відібрали для участі в цьому проєкті".

Вартість проєкту для кожної з громад вимірюється десятками тисяч євро.

"Кінцева сума залежатиме від того, які заходи пропонуватиме громада. До нас сюди приїдуть інженери, ми покажемо приміщення, яке хотіли б відремонтувати, щоб проводити всю цю роботу. Я вже визначила перелік обладнання. Також організатори проєкту працюють з консалтинговою фірмою. Вона проводила зі мною анкетування, а тепер обдзвонюватиме хлопців, які повернулися з фронту, щоб спитати, які б сервіси можна було їм запропонувати. Бо моє бачення як фахівця одне, а вони, можливо, захочуть щось інше", – каже керівниця центру надання соціальних послуг.

Для всіх працівників майбутнього центру проведуть навчання. Перше розпочинається наприкінці серпня. Однією з тренерок на проєкті буде місцева жителька, чоловік якої цього року загинув на війні.

На початок