За ескізами та кресленнями: як виготовляють дерев'яні вікна для пошкоджених після ракетного удару будинків у Львові

За ескізами та кресленнями: як виготовляють дерев'яні вікна для пошкоджених після ракетного удару будинків у Львові

За ескізами та кресленнями: як виготовляють дерев'яні вікна для пошкоджених після ракетного удару будинків у Львові
. Суспільне Львів

У будинках на вулиці Стрийській, які отримали пошкодження через ракетний удар 6 липня, триває монтаж вікон. Загалом заміни потребують 506 дерев’яних вікон у 13 будинках. Як виготовляють вікна для будинків-пам'яток архітектури, дізнавалося Суспільне.

Зараз в роботі підприємства зі Стрия — понад 200 дерев’яних вікон для пошкодженого будинку.

"Особливість в тому, що цей будинок є спадщиною ЮНЕСКО і тепер ми виготовляємо такі ж самі дерев’яні вікна згідно тих ескізів, згідно тих креслень, які були першими в цій будівлі вікна. Ми не вперше таке замовлення виконуємо. У нас часто є замовлення щодо автентичного відтворення вікон із європейських країн: Франції, Німеччини", — каже керівник дільниці компанії з виготовлення дерев'яних вікон Петро Шимків.

Процес виготовлення вікон
Процес виготовлення вікон. Суспільне Львів

Процес виготовлення прямокутного дерев’яного вікна триває близько місяця. Це вдвічі довше, ніж виготовлення пластикового вікна. А якщо це арочне вікно, то процес його виготовлення може сягати і півтора місяця, каже Петро Шимків.

"Цей процес триває довше, тому що кожну арку потрібно зарізати під свій кут, склеїти її з сегментів, потім вже вирізати, відфрезерувати по даному радіусу. Після проходження всіх етапів фрезерування, торцювання, склеювання, вікна потрапляють на дільницю фарбування", — говорить чоловік.

Петро Шимків додає, дерев’яне вікно щонайменше вдвічі дорожче за пластикове.

Виготовлення стандартного дерев'яного вікна триває близько місяця
Виготовлення стандартного дерев'яного вікна триває близько місяця. Суспільне Львів

Перші дерев’яні вікна уже встановили, наступна партія вікон чекає на відправлення.

"Процес рухається, кожен день ми робимо відвантаження вікон. Ми робимо все для того, щоб це було максимально швидко, щоб встигнути до холодів, щоб встигнути до того часу, як почнеться холодна осінь. Тому працюємо максимально швидко як тільки це дозволяє технологія", — додає керівник дільниці компанії з виготовлення дерев'яних вікон.

Ще одна партія вікон чекає на відправлення
Ще одна партія вікон чекає на відправлення. Суспільне Львів

Перші дерев’яні вікна встановили через місяць після ракетного обстрілу. Білі віконні конструкції монтують на різних поверхах, їх виготовляють за індивідуальними замірами.

"Зараз триває така активна стадія встановлення, перших 36 вікон вже встановлено. Загалом в комплексі треба встановити 506 вікон. Власне найближчий місяць буде такою активною стадією, щоб усі ці вікна встановити. Якщо говорити про чотири інші будинки, то там триває стадія гостроаварійних робіт. Вже після неї можна говорити про встановлення вікон і про наступні кроки", — каже перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Будинок на Стрийській
Будинок на Стрийській. Суспільне Львів

Окрім монтування віконних конструкцій, у тринадцяти будинках триває ремонт дахів. Їх відновили вже на 80 відсотків. Завершити ремонт дахів, за словами Андрія Москаленка, мають до 15 вересня.

Що відомо про ракетний удар по Львову 6 липня

Вночі 6 липня Росія вдарила ракетами "Калібр" по Львову та Львівщині.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що три ракети влучили по Львову. Попередньо, одна прямо влучила у два житлові будинки.

"Львів — Ансамбль історичного центру" є комплексом із 17 житлових будинків, що має статус пам'ятки архітектури місцевого значення. Будинки житлового комплексу для викладачів Львівської політехніки 1930-х років занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Вранці 7 липня рятувальники знайшли під завалами будинку десяту загиблу людину. Ще 42 людини поранені.

На початок