В ISW заявили, що ЗСУ здійснили рейд на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Генштаб не підтверджує

В ISW заявили, що ЗСУ здійснили рейд на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Генштаб не підтверджує

Доповнено
ЗСУ здійснили рейд на лівий берег Дніпра
. Ілюстративне фото: Facebook / Генштаб ЗСУ

Українські сили здійснили обмежений рейд через річку Дніпро та висадилися на лівому березі Херсонщини та, ймовірно, прорвали там оборону вглиб на 800 метрів.

Про це у щоденному звіті написали аналітики американського Інституту вивчення війни.

Кілька прокремлівських воєнних блогерів 8 серпня повідомили, що українські сили висадили до семи катерів (місткість одного близько 6-7 людей), на лівому березі Дніпра в районі населеного пункту Козачі Лагері. Там ЗСУ прорвали російську оборону та просунулися на 800 метрів в глибину.

Російський мілблогер зазначив, що нещодавно російське командування передислокувало "підготовлене угруповання" російських десантників з району Козачої Лопані до Запорізької області та замінило їх мобілізованими бійцями невизначеного підрозділу, тим самим послабивши російську оборону в цьому районі. Окупаційний глава Херсонської області Володимир Сальдо применшив інформацію про український десант і заявив, що вогонь російської артилерії відбив українські катери, а українських військових поблизу Козачої Лопані немає.

Однак, більшість відомих російських мілблогерів стверджували, що українським військам вдалося використати тактичний сюрприз і висадитися на лівому березі, перш ніж російські війська відкрили вогонь, і Сальдо, ймовірно, цілеспрямовано намагався спростувати заяви про українську присутність у цьому районі, щоб уникнути паніки в російському інфопросторі.

"Гарячі точки в доступних даних NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) за останні 24 години в цьому районі, здається, підтверджують, що там точилися значні бойові дії, яким, ймовірно, передував або супроводжувався артилерійський вогонь", — зазначають аналітики.

До кінця дня 8 серпня багато російських джерел оновили свої заяви, повідомивши, що російські війська зберігають контроль над Козачі Лагері, відкинувши українські сили назад до берегової лінії.

Аналітики ISW наразі не бачили візуальних доказів, які б свідчили про наявність значної кількості українських військових або техніки в районі Козачих Лагерів.

"Поки що з російських повідомлень можна зробити висновок, що українські сили здійснили обмежений рейд через річку, а не більш масштабну операцію. Українські офіційні особи поки не коментували операції в цьому районі", – додали в ISW.

Міноборони України не підтверджує цю інформацію

Водночас в ефірі телемарафону 9 серпня, заступниця Міністерства оборони України Ганна Маляр офіційно не підтвердила інформацію про форсування Дніпра Збройними Силами України.

"Збройні сили та Генеральний штаб не підтверджують цю інформацію станом на зараз і ми просимо і звертаємося до всіх вкотре довіряти тільки офіційним джерелам", — сказала Маляр.

Вона наголосила, що офіційні джерела – це насамперед інформація від Генерального штабу та Міністерства оборони України та відзначила, що будь-які дані, що пов’язані з зоною бойових дій – просто новина, а ці дані можуть впливати на хід бойових дій.

"Усе, що подають Генеральний штаб і Міністерство оборони України — це інформація, яка безпечна для ведення наших бойових дій. Важливо спиратися на те, що підтверджено з боку Генерального штабу", — додала Маляр.

Вона також відзначила, що першоджерелом інформації про форсування Дніпра ЗСУ та висадку на лівий берег були російські джерела.

Про форсування Дніпра повідомляють вже не вперше

23 квітня Американський Інститут вивчення війни (ISW) вже повідомляв, що українські військові, ймовірно, просунулись та зайняли деякі позиції на окупованому лівому березі Херсонщини. Такі висновки аналітики зробили, проаналізувавши відеоматеріали російських військових блогерів.

Керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк не підтвердила і не спростувала цю інформацію, закликавши зберігати інформаційну тишу: "Дуже складна робота триває, коли лінія фронту проходить такою широкою потужною річкою, як Дніпро. Тому треба набратися терпіння — навіть найкращим "студентам" Інституту вивчення війни".

На початок