"20 днів у Маріуполі" вийде в український прокат 31 серпня

"20 днів у Маріуполі" вийде в український прокат 31 серпня

"20 днів у Маріуполі" вийде в український прокат 31 серпня
. Кадр із фільму, надано командою стрічки

Документальний фільм воєнного кореспондента та фотографа Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" можна буде переглянути в українських кінотеатрах з 31 серпня.

У стрічці йдеться про початок повномасштабної війни в Маріуполі. Фільм розповідає про напад російських окупантів на місто 24 лютого 2022 року та показує 20 днів майбутніх подій: бомбардування житлових будинків та пологового будинку, життя людей в блокадному місті, нескінченні обстріли тощо.

Цей фільм — режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя, за це усі троє отримали Пулітцерівську преміюПулітцерівська премія — одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики і театру в США, заснована видавцем жовтої преси Джозефом Пулітцером..

Світова премʼєра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Пізніше фільм отримав спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії. Ця спеціальна нагорода призначається фільму та режисеру, які найкраще втілюють спадщину фотожурналіста та режисера Тіма Гетерінгтона, і вручається спільно з компанією Dogwoof.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), Премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Стрічка Чернова стала переможицею національного повнометражного конкурсу "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Кінокритики та глядачі сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав рейтинг 100% та відзнаку "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb — 8,5, на Metacritic — 83 бали з позначкою must see.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок