Удар по Оленівці: експертиза свідчить про використання термобаричного гранатомету — Офіс генпрокурора

Удар по Оленівці: експертиза свідчить про використання термобаричного гранатомету — Офіс генпрокурора

Важливо
Удар по Оленівці: експертиза свідчить про використання термобаричного гранатомету — Офіс генпрокурора
. Супутниковий знімок колонії в Оленівці після вибуху, фото: Twitter Christopher Miller

Вибух у виправній колонії в Оленівці рік тому, де перебували українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета. Такий висновок отримало слідство після проведення комплексної експертизи зброї та слідів і обставин її використання.

Про це Суспільному Донбас повідомили в Офісі генерального прокурора у відповіді на офіційний запит від 26 липня 2023 року.

Як повідомив журналистам сьогодні, 28 липня, заступник начальника Департаменту протидії злочинам ОГП Тарас Семків, під час розслідування докази збирають з різних джерел, відкритих, також отримують дані розвідки, адже доступу до місці злочину на окупованій території у слідчих немає.

За його словами, не працювала на місці вибуху і жодна міжнародна організація.

"Ці висновки не є остаточними. Ми збираємо докази, які є з відкритих джерел, з показань свідків. У нас є попередні висновки про те, що було застосовано термобаричний реактивний боєприпас, але дуже і дуже багато залишаються ще не з'ясованими", — розказав Тарас Семків.

У відповіді на запит в Офісі генпрокурора зазначили, що у справі призначені 57 судово-медичних експертиз щодо встановлення причин смерті загиблих, з яких 16 наразі проводять.

Також у справі допитали 13 звільнених військовополонених, які утримувалися в одному з приміщень виправної колонії, де стався вибух.

Розслідування ведуть слідчі Головного слідчого управління СБУ, прокурори Офісу генерального прокурора — здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні. Його розпочали за фактом загибелі та отримання поранень різної ступені тяжкості внаслідок вибуху а території колишньої виправної колонії №120 в Оленівці Волноваського району Донецької області.

За даними ОГПУ, вибух у бараці, де утримували азовців, стався у проміжок між 22:00 28 липня 2022 року по 01:00 29 липня 2022 року.

Попередньо справу кваліфікують за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.

Що відомо про теракт в Оленівці

Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранень зазнали 130 людей. Серед утримуваних були зокрема захисники Азовсталі.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати полонених в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та умови утримування. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера" без узгодження з військовим керівництвом РФ.

3 серпня 2022 року генсекретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив, що Організація запускає місію для встановлення фактів трагедії в Оленівській колонії.

28 вересня Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець повідомив, що створена генсеком ООН місія, яка мала розслідувати теракт в Оленівці, так і не прибула в Україну.

11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них — загиблі в Оленівці.

Станом на 10 грудня 2022 року РФ утримувала в Оленівській колонії 150 українців. Україна закликає міжнародних правозахисників вимагати доступу до полонених в Оленівці.

Через п'ять місяців після створення місії Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок