Шукають корупцію: на Київщині перевірять усі тендери та закупівлі з відбудови регіону

Шукають корупцію: на Київщині перевірять усі тендери та закупівлі з відбудови регіону

відновлення Київщини, тендер, інфраструктура
Вид на Ірпінь, Київська область, 29 серпня 2022 р. Фото: УНІАН

Київська ОВА ініціює перевірку всіх тендерів та закупівель з відбудови інфраструктури регіону, аби виявити можливу корупцію. Про це повідомив голова КОВА Руслан Кравченко.

Правоохоронці перевірять кожну громаду, замовників, підрядників, які працювали над проєктами відновлення та здійснювали технічний нагляд.

Задля цього голова КОВА звернувся до прокуратури, поліції, СБУ, БЕБ та ДБР, аби вони виявили можливі зловживання. Він доручив своїм структурним підрозділам оперативно надавати необхідні для розслідування документи.

Ще Кравченко закликав долучитись до перевірки Державну аудиторську службу, Держказначейство, Антимонопольний комітет, Рахункову палату, департамент регулювання держзакупівель Мінекономіки.

"Будуть виявлені факти зловживань – відповідатимуть усі причетні, незалежно від статусу та посад. Збитки теж доведеться відшкодовувати", — зазначив посадовець.

Також планують залучити громадські організації та міжнародних партнерів для незалежного нагляду за використанням коштів. Вже запросили до участі ПРООН, які контролюють відновлення 18 багатоквартирних будинків у межах UNITED24.

Що відомо про відновлення Київщини

Унаслідок бойових дій навколо Києва в лютому-березні 2022 року на Київщині зафіксовані руйнування у 46 з 69 територіальних громад.

Критичних руйнувань завдано в Бучанській, Ірпінській, Гостомельській, Бородянській, Макарівській, Великодимерській та Пісківській територіальних громадах.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ в області було зруйновано чи пошкоджено 27 226 об’єктів. Основний "удар" припав саме на житло – 24,3 тис. об'єктів. Крім цього, постраждали 227 шкіл та садочків, 125 адміністративних будівель і ЦНАПів, 128 медичних закладів, 138 культурних та релігійних споруд.

Станом на кінець червня 2023 року, повністю та частково відновили 12 108 пошкоджених об'єктів. Зокрема, повністю відбудували 6 767 багатоповерхівок та приватних будинків, ще 3 919 – частково із забезпеченням життєдіяльності.

У червні 2023 року в системі Prozorro оголосили перші торги на відновлення об'єктів інфраструктури на Київщині. Це житло у Бучі, Макарові, Вишгороді та адмінбудівля у Бородянці.

На початок