На Київщині відновили майже половину інфраструктури, яка постраждала через війну

На Київщині відновили майже половину інфраструктури, яка постраждала через війну

На Київщині відновили майже половину інфраструктури
. Будинок в Ірпені, який був пошкоджений внаслідок російського обстрілу. Фото: Олександр Маркушин \ Telegram

У Київській області відновили майже половину інфраструктури, яка постраждала внаслідок вторгнення РФ в Україну. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

За його словами, Київська область – одна з найбільш постраждалих внаслідок повномасштабного вторгнення. Загалом зруйновано та пошкоджено понад 27 тисяч об’єктів, із яких понад 24 тисячі – житловий фонд.

Очільник ОВА розповів, що на сьогодні в області вже відновлено повністю та частково зі збереженням життєдіяльності 12 136 об’єктів. Основна частина – майже 11 тисяч об’єктів – багатоквартирні та приватні будинки. Відновлення відбувається за кошти обласного та місцевих бюджетів, уряду і за сприяння міжнародних партнерів та фондів.

Завдяки UNITED24, Мінінфраструктури і Програмі розвитку ООН відновлять 18 будинків. До вторгнення там проживали понад 4 тисячі мешканців.

Уже стартували роботи на 12 об’єктах. Багатоповерхівки будуть відновлені у Гостомельській, Дмитрівській, Бородянській та Ірпінській громадах. Незалежний нагляд за використанням коштів на відновлення та якістю відбудови на всіх етапах реалізовує ПРООН.

В Ірпені напроти зруйнованого житлового комплексу "Ірпінські липки" стартувало комплексне відновлення приватних будинків, які були пошкоджені або повністю знищені внаслідок російської агресії. Без житла залишилися понад 300 мешканців.

Комплексне відновлення передбачає капітальний ремонт 31 приватного будинку, де замінять вікна, двері, паркани та покрівлю, проведуть термомодернізацію фасадів. Ще 30 будинків будуть зведені з нуля. Також капітально відремонтують Гостомельське шосе і вулицю Багірова, на яких облаштують сучасне освітлення.

"Окрім цього, розпочалась відбудова 93 приватних будинків, зруйнованих російськими окупантами. Нові оселі отримають мешканці 15 громад у 5 районах області. До слова, Київщина – перша область, яка реалізує такий проєкт", – повідомив начальник КОВА.

Загалом роботи стартували на 55 обʼєктах, на інших – почнуться найближчим часом. Їх планують ввести в експлуатацію до Нового року. Будинки відновлюються на земельних ділянках власників зруйнованого житла. Списки формували комісії сільських, селищних та міських територіальних громад з-поміж пільгових категорій громадян.

Ще одна програма – "Є Нова оселя". У рамках її реалізації вже закупили 31 квартиру для тих, хто втратив своє житло. Заплановано купити ще 25-27 осель.

Деокупація Київщини від військ РФ

24 лютого 2022 року російські війська увійшли на територію Київської області з боку Білорусі та за лічені дні окупували велику кількість населених пунктів області. За чуть більше ніж місяць, 28 березня, українські військові звільнили місто Ірпінь Київської області від російських військ. Згодом деокуповані були Буча, Гостомель та інші міста й села.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук 1 квітня 2022 року заявив, що місто повністю звільнене від російських військ завдяки діям українських Збройних сил.

2 квітня 2022 року заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що уся Київська область звільнена від російських окупантів.

Після виходу військ РФ, українські та міжнародні експерти й до нині фіксують воєнні злочини на території Київщини. Вже були знайдені катівні, де допитували та вбивали українців, місця масового поховання, тіла мирних жителів та мародерство росіян.

На початок