В Угорщині книгарню оштрафували за продаж коміксу про підлітків-геїв

В Угорщині книгарню оштрафували за продаж коміксу про підлітків-геїв

В Угорщині книгарню оштрафували за продаж коміксу про підлітків-геїв
. Вікіпедія

Урядове управління Будапешта 13 липня оштрафувало мережу книгарень Lira Konyv на 12 млн форинтів (32,1 тисячі євро) за продаж мальопису "Коли завмирає серце" (Heartstopper). Комікс порушує закон про заборону "ЛГБТ-пропаганди" серед дітей Угорщини. Про це повідомляє AP.

В Угорщині з 2021 року заборонена "гей-пропаганда" серед дітей. Згідно із законом "Про захист дітей", пропагандою вважають показ гомосексуального контенту неповнолітнім у медіа, зокрема на телебаченні, у фільмах, рекламі та літературі. Також не можна висвітлювати ЛГБТК+ у шкільних освітніх програмах чи публічно демонструвати продукти, які зображують або пропагують гендер, що відрізняється від статі, визначеної одразу після народження.

Друга за розміром мережа книгарень в Угорщині Lira Konyv продавала комікс британської письменниці Еліс Осман у секції підліткової літератури. Ба більше — не в закритому пакуванні.

"Розслідування показало, що в книгах, про які йдеться, зображена гомосексуальність, але їх все одно зарахували до категорії дитячої та молодіжної літератури і розповсюджували не в закритому пакуванні", — заявили в управлінні.

У своїй заяві урядове управління Будапешта повідомило, що зобов'язало мережу книгарень забезпечити законне розповсюдження книги. До того ж влада пообіцяла, що "завжди буде вживати суворих заходів проти компаній, які не дотримуються закону".

Штраф проти Lira Konyv наклали лише за два дні до Будапештського прайду — щорічної події, яка збирає тисячі людей зі спільноти ЛГБТК+ та їхніх союзників в угорській столиці.

Уряд Угорщини наполягає на тому, що цей закон потрібен для захисту дітей: мовляв, він є частиною ширшого закону, який також посилює кримінальне покарання за педофілію і створює базу даних сексуальних злочинців. Але критики правого уряду країни розглядають його як спробу стигматизації лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів.

У квітні 2023 року 15 країн Європейського Союзу підтримали позов проти цього рішення в Європейському суді, а президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала закон "ганьбою".

В українському перекладі серію коміксів "Коли завмирає серце" публікує видавництво "Видавництво".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок