Підрядники проводять підводні дослідження Delfi, в ОДА не виключають розрізання танкера

Підрядники проводять підводні дослідження Delfi, в ОДА не виключають розрізання танкера

Підрядники проводять підводні дослідження Delfi, в ОДА не виключають розрізання танкера
. УНІАН

Підрядники, які планують взяти участь у тендері на підйом Delfi, обстежують судно та готують розрахунки. Однак у який саме спосіб прибиратимуть танкер ще невідомо, розповів керівник Одеської ОДА Максим Куций.

За його словами, наразі експертна рада з представників конструкторського бюро та науково-дослідницьких інститутів розробляють оптимальний план. Один із варіантів – розрізати танкер на частини.

“Так, попередньо екологічна інспекція стверджує, що наслідки будуть негативними. Але є така думка (і ми її перевіряємо), що під час транспортування судна забруднення буде не меншим, ніж під час розпилу. Офіційної позиції ані екологів, ані експертів наразі немає. Очікуємо на висновок з найбільш ефективним варіантом”, – зазначив Куций.

Водночас він розповів, що судно можуть підняти за допомогою "плавучого великогабаритного крану". Однак існує ризик розірвання та повного знищення Delfi під час підняття. Це, на думку Куцого, може призвести до “ще більших збитків і втрат”.

Готовність взятися за виконання робіт вже висловили декілька підрядних організацій. Їхні представники проводять додаткові обстеження та власні розрахунки. Після цього вони мають представити плани з ліквідації Delfi, пояснив керівник ОДА.

Також він запевнив, що комунікує з мерією Одеси щодо прибирання судна, однак сказав, що “представники міської влади не дуже охоче беруть участь” у цьому процесі.

Зазначимо, 26 липня крах судна Delfi визнали надзвичайною ситуацією. Таке рішення прийняла регіональна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Одеській області.

27 липня виконувач обов’язків директора АМПУ Олександр Голодницький заявив, що Адміністрація морських портів України планує почати прибирання танкера Delfi з узбережжя пляжу "Дельфін" наприкінці серпня.

Що відомо

  • 22 листопада 2019 року через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні.
  • 25 листопада 2019 року капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам. Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
  • 25 червня судновласнику танкера Delfi продовжили термін прибирання судна з узбережжя пляжу "Дельфін" до 20 липня. Як запевнив Максим Куций, судновласник двічі відмовляв у передачі права на підйом судна державним структурам.
  • Роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату.
  • 23 липня Адміністрація морських портів України оголосила тендер на прибирання затонулого танкера Delfi з акваторії морського порту в Одесі. Оголошена вартість робіт – 24 мільйони 682 тисячі гривень.
  • Представники судновласника не змогли підняти танкер Delfi 24 липня і 25 липня. Під час останньої спроби відірвався металевий трос.
На початок