Помер художник-двірник, який влаштовував виставку своїх картин просто неба

Помер художник-двірник, який влаштовував виставку своїх картин просто неба

Помер художник-двірник, який влаштовував виставку своїх картин просто неба
. Фото: Анастасія Медяник/Facebook

У віці 72 років помер київський двірник-художник Леонід Бурковський, який став відомим після того, як вивісив свої картини біля смітника. Про це розповіли родичі митця виданню "Вечірній Київ".

Бурковського не стало 3 липня, його серце перестало битись у лікарні.

Леонід Бурковський народився і виріс у Києві, працював майстром на заводі, меблярем у театрі, різноробом на телебаченні. Пізніше зрозумів, що хоче творити: грав на баяні та врешті-решт почав малювати.

Олійні фарби Леоніду давала колишня дружина, акварельні приносили бездомні, а замість полотна він використовував зворотний бік настінних календарів та афіш.

Перша виставка Бурковського відбулася десять років тому. Тоді за оренду столичної галереї заплатив спонсор. Однак успіху виставка не мала: придбали лишень одну картину за двісті гривень.

Цієї зими він почав розвішувати малюнки прямо на вулиці. Перехожий виклав світлину з картинами Бурковського в інтернет, що й зробило художника відомим.

"Після перегляду фільму про Бенксі я надихнувся взятись за власну виставку. І зробив це просто неба біля свого будинку. Передусім було цікаво почути думки про мої картини. Як висновок, людям сподобався мій вернісаж: один за одним витягали телефон, щоби сфотографувати", — згадував Леонід.

Помер художник-двірник, який влаштовував виставку своїх картин просто неба
Виставка Леоніда Бурковського у Музеї-майстерні Івана Кавалерідзе. Фото: КМДА

Кураторка Музею-майстерні Івана Кавалерідзе Олександра Савенок запропонувала Леонідові зробити виставку в приміщенні: експозицію, до якої увійшло близько сотні робіт, зібрали за тиждень. Виставка відбулася навесні 2023 року.

Напрям, до якого належить мистецтво Бурковського, — ар брют (грубе, необроблне мистецтво), яке відіграє у світовій історії мистецтва дуже важливу роль. У різний час ар брют представляли на великих міжнародних майданчиках — від Венеційської бієнале до Documenta.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться нашYouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок