89% українців хочуть членства України в НАТО — опитування

89% українців хочуть членства України в НАТО — опитування

НАТО
. Ілюстративне фото: Getty Images

Більшість українців хочуть бачити Україну у складі Північноатлантичного альянсу і вважають неприйнятною відмову від вступу до НАТО заради встановлення миру.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Згідно з дослідженням, зараз 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході.

Підтримка вступу до НАТО у 2023 році
Підтримка вступу до НАТО у 2023 році. Інфографіка КМІС

При цьому для лише 18% респондентів прийнятним буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною.

У регіональному вимірі також є консенсусний погляд: від 67% опитаних на сході до 81% на заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.

Як зазначають у КМІС, з березня 2022 року активно обговорюється питання отримання Україною безпекових гарантій, причому з березня 2022 року йшлося про саме заміну "безпековими гарантіями" повноцінного членства в Альянсі.

За результатами опитування у травні 2022 року 39% опитаних наполягали на лише вступі до НАТО, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього "безпекові гарантії".

Проте до травня 2023 року громадська думка помітно змінилася – до 58% зросла частка тих, хто наполягає саме на членстві в НАТО. Водночас до 29% знизилася частка тих, для кого прийнятними будуть "безпекові гарантії". У всіх регіонах переважають ті, хто наполягає на вступі України до Альянсу.

Власне опитування було проведене 26 травня — 5 червня методом телефонних інтерв’ю. Усього проведено 1029 інтерв’ю з дорослими жителями підконтрольних владі України територій. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%.

Також КМІС провів опитування на замовлення NDI. Воно пройшло 10 - 21 травня методом телефонних інтерв’ю. Усього проведено 2509 інтерв’ю з дорослими жителями підконтрольних уряду України територій. Похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%.

Що відомо про перспективи вступу України в НАТО

30 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський, голова Верховної ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою. Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії і Швеції. Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30 союзників.

Президенти 9 країн Центральної та Східної Європи офіційно підтримали членство України в НАТО. Серед них — лідери Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини. Також про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада. У Білому домі вважають, що вступ України в НАТО"не на часі".

Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков прокоментував подану Україною заявку на вступ до НАТО, заявивши, що євроатлантичний курс української влади став причиною російської агресії проти України.

На початок