У Миколаєві презентували ілюстрований каталог-довідник символіки Військово-морських сил України

У Миколаєві презентували ілюстрований каталог-довідник символіки Військово-морських сил України

Оновлено
У Миколаєві презентували ілюстрований каталог-довідник символіки Військово-морських сил України
Підполковник Федір Бєлаш — автор книги "Історія створення прапорів, нарукавних емблем, нагрудних знаків сучасних ВМС ЗС України" на презентації, 5 липня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

У Миколаївському музеї суднобудування і флоту п'ятого липня відбулася презентація книги підполковника Федора Бєлаша "Історія створення прапорів, нарукавних емблем, нагрудних знаків сучасних ВМС ЗС України". Це ілюстрований каталог-довідник символіки Військово-морських сил.

Про це з місця події повідомляють кореспонденти Суспільного.

Федір Бєлаш — підполковник, військовий штурман 1-го класу. На борту фрегата "Гетьман Сагайдачний" здійснив похід до берегів Франції. З 2015 року до 2021 року служив на посаді старшого помічника керівника польотами у морській авіаційній бригаді.

"Я намагався зробити цю книгу для популяризації Військово-морських сил через емблематику і символіку. Тому я обрав дорогий папір, дорогий друк – щоб вона була презентабельна", — розповідає автор.

книга
Федір Бєлаш на презентації книги. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

За словами військового, він перебував у вирі зародження та становлення Військово-морських сил України. Його спостереження та колекціонування спонукали до роботи над книгою з історії розвитку та створення символіки ВМС.

"Дослідження стосовно емблематики, Військово-морських сил ЗСУ зокрема, велися дуже давно, багато є авторів. Які цю тему опрацьовували. Але така вузька направленість стосовно самих прапорів і стосовно нагрудних знаків – то я вважаю, що мої дослідження є більш повними", — говорить Федір Бєлаш.

Матеріал до цієї книги автор збирав протягом 20 років. В ній 380 аркушів та 311 ілюстрацій. Наклад – 500 примірників.

"Я приїхав на прохання Федора Івановича – подивитися цю книгу, яку він зробив за свої особисті кошти. У наш час це не так легко – знайти близько 5-и тисяч доларів, щоб видати ці 500 примірників", — керівник Одеського осередку Всеукраїнської громадської організації "Товариства українських офіцерів" Борис Якутович.

Автор каже, що українським військовослужбовцям – знижка, частину виручених грошей передає на потреби ЗСУ.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок