"Цьогоріч сонце дуже активне": як берегти себе у спеку — поради фахівчині ЦГЗ

"Цьогоріч сонце дуже активне": як берегти себе у спеку — поради фахівчині ЦГЗ

"Цьогоріч сонце дуже активне": як берегти себе у спеку — поради фахівчині ЦГЗ
. Фото: Суспільне Рівне

Спека негативно впливає на здоров'я людини: агресивне ультрафіолетове випромінювання може спровокувати сонячний удар, а також рак шкіри. Про те, як вберегтися від негативних наслідків впливу високих температур на організм влітку, в етері Суспільне. Спротив розповіла фахівчиня відділу неінфекційних захворювань Центру громадського здоров'я Наталя Усенко.

Як захиститися від спеки

"Цьогоріч сонце дуже активне, фіксується багато сплесків на сонці, тому варто загадати всі застереження й рекомендації. Ультрафіолетове випромінювання — є фактором ризику розвитку раку шкіри. Не потрібно засмагати, проводити багато часу на відкритому сонці. Якщо ж вам доводиться це робити, то необхідно використовувати різноманітні засоби захисту, щоб знизити ці ризики: одягати щось з рукавами, брати парасольки, користуватись сонцезахисним кремом.

Щодо перегріву, то тепловий удар може призвести навіть до смерті, тому варто вдягати капелюха, постійно мати з собою пляшечку холодної води для того, щоб знижувати температуру власного тіла. У сонячні дні знаходьтесь частіше в тіні. Сонце стає менш шкідливим після трьох годин дня, під вечір, тому, якщо хочете піти на прогулянку, то робіть це після обіду.

Існує міф, що людині влітку необхідно постійно знаходитися на сонці для того, щоб поповнити запаси вітаміну D в організмі. По-перше, повністю шляхом сонця ви його не поповните, вам все одно потрібно звертати увагу на свій раціон. Цей вітамін міститься в жирній рибі. По-друге, під час прогулянки в післяобідній час, коли через листочки сонячні промені попадатимуть вам на шкіру, ви й отримаєте свій запас вітаміну".

Чим небезпечний сонячний удар

"Якщо людина перегрілась, потрібно створити умови, щоб охолодити її тіло: зробити холодний компрес на голову, шию, дати випити холодної води і все ж таки викликати лікаря, який надасть професійну допомогу.

Наш організм — це саморегулююча система. У ньому відбуваються різні гомеостатичні процеси, які регулюють і кислотність, і вміст цукру, солі в крові, і в тому числі температуру нашого тіла. Набагато легше регулювати цю температуру, коли є різниця між температурою тіла й температурою повітря. Коли повітря холодніше — тіло охолоджується, якщо цього не відбувається, то у нас насамперед порушуються хімічні процеси. Тобто порушується термодинаміка нашого організму, робота серцево-судинної системи, погіршується кровопостачання до мозку й інших органів. Тобто це стан, який може призвести до смерті".

Хто у групі ризику

"Існують групи ризику, для яких вплив сонця й перегрів найбільш небезпечний:

  • люди літнього віку;
  • люди з білою шкірою;
  • діти;
  • вагітні жінки;
  • люди з хронічними хворобами.

Тобто, якщо людина вже має серцево-судинні захворювання, діабет, зайву вагу, то перегрів на сонці небезпечний для неї.

Окрім того, сонячне випромінювання підвищує ризики раку шкіри саме у дітей. Якщо дитина піддається ультрафіолетовому випромінюванню ще з дитинства, то в довгостроковій перспективі вона має більше шансів захворіти. Так само люди з білою шкірою. Чим темніше забарвлення шкіри, тим нижчий ризик захворювання на рак, тому що меланін, який виробляється в нашій шкірі, захищає нас від випромінювання, чітко розсіює шкідливі ультрафіолетові промені і пропускає ті, які є корисними для нашого організму. А якщо шкіра біла, то швидко виникають опіки і ризик захворіти — більший".

Що пити у спекотні дні

"Під час спеки небезпечно вживати не тільки алкоголь, а й ті напої, які можуть вплинути на стан наших судин. Це такі тонізуючі напої, як кава, какао, міцний чай, енергетики. Вони то звужують, то розширюють судини, а наш організм й серцево-судинна система і так під напруженням, тому їхнє вживання може спричинити серцеві напади, викликати підвищення кров'яного тиску аж до гіпертонічної кризи. У невеликій кількості, десь в тіні, можете випити ту каву, але краще обирайте прохолодні напої.

Найкраще пити чисту воду. Не компоти, не солодку воду. Чисту воду потрібно випивати десь в районі двох літрів на добу. Це мінімум. А якщо людина знаходиться десь на вулиці, де вітер, сонце, то набагато більше. Якщо людина ще займається фізичною активністю і втрати води ще більші, треба постійно мати з собою пляшечку з холодною водою, аби поповнювати ці запаси.

Інколи людина може не відчувати спрагу і плутає це відчуття з голодом. Тому, коли вам здається, що ви голодні, наберіть води і спробуйте, може, ви насправді хочете пити".

Поради, як вберегти себе від спеки
Графіка: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок