Укрзалізниця долучилась до навчань на випадок радіаційної аварії на ЗАЕС

Укрзалізниця долучилась до навчань на випадок радіаційної аварії на ЗАЕС

Укрзалізниця долучилась до навчань на випадок радіаційної аварії на ЗАЕС
. Скріншот з відео: Укрзалізниця

Компанія "Укрзалізниця" взяла участь у масштабних навчаннях екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на Запорізькій атомній електростанції, що перебуває під окупацією російських військ.

Про це повідомляє пресслужба національного залізничного перевізника.

"Разом зі співробітниками ДСНС, місцевими ОВА та іншими відповідними службами Укрзалізниця відпрацювала в Дніпропетровській, Запорізький, Миколаївській та Херсонській областях варіанти реагування на можливий тероризм на Запорізькій атомній електростанції з боку країни-окупанта", — йдеться у повідомленні.

Серед іншого компанія відпрацювала шляхи евакуації, розрахувала необхідну кількість рухомого складу та співробітників, які можуть знадобитись під час реагування на атаку, визначила евакуаційні маршрути та станції пересадки пасажирів, а також провела тестове радіаційне знезараження пасажирів.

Сценарії можливого розвитку подій на ЗАЕС, які відпрацьовувались під час навчань, були розроблені експертами Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом". Навчання проводились Міжвідомчим кризовим штабом під координацією Міністра енергетики України Германа Галущенка із залученням відповідних представників Міністерства внутрішніх справ, ГУ ДСНС України, Держінспекції ядерного регулювання України, МОЗ, головного санітарного лікаря України, голів Дніпропетровської ВЦА, Запорізької ОДА та представників Миколаївської та Херсонської ОВА.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко, заявив, що українська сторона не має можливості відстежувати ситуацію на окупованій російськими військами Запорізькій атомній електростанції на випадок радіаційної аварії.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС та ситуацію на ЗАЕС

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Раніше в "Енергоатомі" повідомляли, що рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС є стабільним, і попри підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається контрольованою.

До цього президент "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін пояснював, що "холодний зупин" — це коли блоки не працюють взагалі, тому що знаходяться у "холодному стані".

13 червня Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що стурбований тим, що бойові дії відбуваються поблизу Запорізької атомної станції.

15 червня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав ЗАЕС. Він розповів про ситуацію на ставку-охолоджувачі ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС.

На початок