Майже 3 000 справ щодо примусового стягнення грошей: скільки миколаївців заборгували за спожиту воду

Майже 3 000 справ щодо примусового стягнення грошей: скільки миколаївців заборгували за спожиту воду

Майже 3 000 справ щодо примусового стягнення грошей: скільки миколаївців заборгували за спожиту воду
Будівля "Миколаївводоканалу", 21 червня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У відділах державної виконавчої служби у Миколаївській області станом на 20 червня перебуває майже 3 000 матеріалів щодо примусового стягнення заборгованості з жителів Миколаєва за спожиту воду. Позов до суду направляють щодо боргу в понад 3 000 гривень.

Про це Суспільному розповів заступник начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Миколаївській області Сергій Романчук.

За словами Серія Романчука, після судового рішення, комунальне підприємство передає виконавчий документ до державної виконавчої служби, яка безпосередньо стягує зі споживача заборгованість.

"Після відкриття виконавчого провадження, після прийняття судового рішення до примусового виконання фактично одночасно з прийняттям такого виконання виноситься постанова на арешт коштів боржника", — говорить Сергій Романчук.

Зі слів фахівці, саном на 20 червня підлягало виконанню 2 493 рішення про стягнення заборгованості за спожиту воду та водовідведення на загальну суму понад 32 мільйони гривень.

Майже 3 000 справ щодо примусового стягнення грошей: скільки миколаївці заборгували за спожиту воду
Абонентський відділ "Миколаївводоканалу". Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

У комунальному підприємстві "Миколаївводоканал" зазначають, позови до суду направляють лише на тих боржників, у кого суми заборгованості більше ніж 3 000 гривень.

"Заборгованість, яка накопичилася за 3-4 місяці — це майже три тисячі, бо є ж люди, які споживають тисячу і в місяць, але ми не подаємо, бо ми рахуємо це як поточна заборгованість, а надалі абонентський відділ відсортовує. Вже три місяці, як скасували заборону на примусове стягнення, арешти статків, майна і тому люди більш-менш стали активними. Вони відчули цей примус державний", — каже начальник юридичного відділу "Миколаївводоканалу" Віталій Потапов.

Жительці Миколаєва Світлані нарахували понад 200 гривень боргу за спожиту воду. Жінка говорить, хвилюється, аби не заблокували рахунки.

"Вони не перевіряють лічильників, вони виставляють середнє, яке може бути середнє, коли ми використовуємо 1-2 куби в місяць, а вони мені пишуть середнє. Поставили мені борги понад 200 гривень", — розповідає Світлана.

Зі слів Світлани, платити борг вона не буде, а звертатиметься до юристів.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок