У СБУ розповіли, як викривають коригувальників вогню противника і яке за це може бути покарання

У СБУ розповіли, як викривають коригувальників вогню противника і яке за це може бути покарання

Ексклюзивно
СБУ
. Фото: УНІАН

Служба безпеки України цілодобово моніторить інформацію для виявлення агентів РФ в Україні. Для цього правоохоронці переглядають локальні інтернет-спільноти, а також анонімні та закриті групи в месенджерах та соціальних мережах.

Про це Суспільному повідомили у СБУ.

"З початку повномасштабної війни щоденно виявляються публікації, які оцінюються спеціалістами, і у разі наявності передумов до завдання шкоди роботі ППО та Сил оборони в цілому, оперативні співробітники вживають заходів профілактичного впливу відносно осіб, які публікують такий контент", — розповіли Суспільному в СБУ Києва та області.

В Службі безпеки також зауважили, що за наявності підстав матеріали передаються до слідчих підрозділів для притягнення винних до відповідальності, а також вживаються заходи з блокування витоку такої інформації надалі.

Мотиви коригувальників вогню бувають різні. Серед них є ідейні – прихильники так званого "русского мира". Також таких людей залучають до злочинної співпраці шантажем або за гроші, або обіцяють посади в окупаційних адміністраціях.

"Дехто погоджується на співпрацю з противником за "гарантії безпеки" в разі окупації населених пунктів. Частіше за все в поле зору спецслужб РФ майбутні коригувальники потрапляють через соціальні мережі, де активно висловлюються на підтримку країни-агресора. Інші – через родичів і знайомих, які перебувають на території РФ чи на тимчасово окупованій території України. Окрема категорія – "законсервовані" агенти, завербовані спецслужбами РФ ще до повномасштабної війни", — кажуть у СБУ.

Коригувальників виявляють по всій території України. Найбільше у прифронтових регіонах та Київській області. Спецслужби РФ цікавляться позиціями Сил оборони України, блокпостів, ППО, об’єктів критичної інфраструктури. Неодноразово коригувальники намагалися передати противнику координати цивільних об’єктів: шкіл, медзакладів тощо.

"Коригувальники вогню можуть бути обвинувачені за різними статтями Кримінального кодексу. Це залежить від обставин, за яких вони вчинили правопорушення. Частіше за все їм інкримінують ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану) та ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Санкція статті 114-2 передбачає до 12 років позбавлення волі, а ст.111 – до довічного ув’язнення", — кажуть в Службі безпеки.

Речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі Суспільному розповів, що від початку повномасштабного вторгнення працівники Служби безпеки постійно виявляють та блокують контент, де публікують наслідки ракетних ударів та поширюють фото та відео роботи української ППО.

За його словами, чимало таких випадків виявляли у Києві. Він додав, що неодноразово корегувальники намагались передати противнику координати цивільних об'єктів.

"Такі дії кваліфікуються слідчими СБУ України за статтею 114-2 КК України. Серед іншого, співробітники СБУ здійснюють профілактичну роботу щодо окремих осіб, блокують витік інформації, включаючи ліквідацію деструктивних груп у соцмережах. Заборонено знімати та оприлюднювати фото і відео матеріали щодо діяльності Сил оборони. Поширення таких записів є злочином, за який передбачено покарання до 12 років в'язниці", — сказав Артем Дехтяренко.

В СБУ також пояснили, що статистики щодо корегувальників вогню не існує.

"Облік ведеться за статтями кримінального кодексу, але можна сказати, що йдеться про сотні проваджень таких осіб. Лише в СБУ за статтею 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану) розпочато майже 300 проваджень. І у більшості з них досудове розслідування вже завершено і матеріали направлено до суду", — сказали в СБУ.

Що відомо про випадки фіксації роботи ППО

17 травня Служба безпеки України встановила особи шістьох мешканців столиці, які поширювали у соцмережі кадри роботи ППО під час масованої атаки РФ на Київ 16 травня.

Водночас кіберфахівці СБУ заблокували онлайн-камери у столиці, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони.

29 травня у Києві затримали двох хлопців, які знімали на камеру роботу ППО. З ними провели бесіди та передали в СБУ.

31 травня правоохоронці встановили ще дев'ятьох жителів Києва, які викладали у соцмережі відео роботи ППО під час атаки РФ.

На початок