Після руйнування Каховської ГЕС обміліло водосховище. Як у громаді на Нікопольщині виживають без води – фоторепортаж

Після руйнування Каховської ГЕС обміліло водосховище. Як у громаді на Нікопольщині виживають без води – фоторепортаж

Важливо

9 червня у Червоногригорівській громаді Нікопольського району зупинили насосні станції, які допомагали забезпечувати населення питною та технічною водою. Це сталося через те, що після руйнування Каховської ГЕС водосховище, з якого качали воду, обміліло. Запомпувати воду в систему більше неможливо, поінформувала місцева влада. Жителів попросили перейти в режим жорсткої економії води.

Як виживає в таких умовах громада – фоторепортаж Суспільного.

Каховське водосховище в районі громади обміліло на 4 метри. Вода відступила від берега на п'ятдесят-сто, а подекуди й на п'ятсот метрів.

пожежа
Суспільне Дніпро

У кранах людей вода зникла в різний час: у когось уже не було 8 червня, у когось – текла ще 9 червня.

пожежа
Вода в крані, 9 червня 2023 року.

Жителі громади зробили запаси технічної води. Питну воду поки купують у магазині.

проблеми з водою
Суспільне Дніпро

Наталя – жителька Червоногригорівської громади, мама трьох дітей. Наймолодшому синові Паші – лише місяць.

проблеми з водою
Наталя. Суспільне Дніпро

"Я дитячі отримую – купую на дитину, щоб не вмерти без води", – каже вона.

проблеми з водою
Суспільне Дніпро

Родина Наталі зробила запас технічної води. Вона рудого кольору, але згодиться, каже мати Наталі.

"Ми її не п’ємо, бо вона жовта. Їсти варимо, перемо, миємося Але пити – ні, боїмося. Отак погіршилося", – говорить жінка.

проблеми з водою
Запас води. Суспільне Дніпро

Алла – також жителька Червоногригорівської громади.

"У баклажки, відра понабирали, бідони – щоб було. Діток годуєш цією водою. Привозить донька з Нікополя. Я теж почала у Нікополь їздити, щоб онукам була водичка", – каже вона.

Вода для цієї громади дуже важлива ще й тому, що люди тут виживають за рахунок садків та городів.

проблеми з водою
Суспільне Дніпро

Виконувач обов'язків старости округу Червоногригорівської громади Олександр Ковальов зазначає: такого масштабного обміління Каховського водосховища місцеві ще не бачили.

"Вода відійшла в деяких місцях від берегової лінії на 500 метрів, у деяких – 100. Усе залежало від того, де був який рівень води. А взагалі рівень води впав від 3 до 5 метрів", – каже він.

пожежа
Берег Каховського водосховища в районі громади. Суспільне Дніпро

Вирішувати проблему, каже він, будуть, організувавши підвезення води. Про пункти і графіки, за якими видаватимуть, повідомлять згодом.

"Будемо пробувати самостійно забезпечувати людей. Якщо це у нас не вийде – у нас є напрацьовані з військовою адміністрацією питання, тобто вони нас забезпечуватимуть питною водою", – сказав посадовець.

проблеми з водою
У сільмаг привезли воду й напої. Суспільне Дніпро

У місцевих крамницях ціни на воду поки незмінні.

проблеми з водою
Ціни на воду. Суспільне Дніпро

"Вода дуже затребувана. Ціни ми не змінювали. Обмежень з продажу також немає", – кажуть продавчині.

Після руйнування Каховської ГЕС обміліло водосховище. Як у громаді на Нікопольщині виживають без води – фоторепортаж
Вирва від снаряда на дорозі. Суспільне Дніпро

Уже майже рік ця громада Нікопольщини перебуває під обстрілами армії РФ. До лінії фронту звідси не більш як 10 кілометрів.

Що відомо про ситуацію з водопостачанням на Дніпропетровщині

  • Станом на вечір 9 червня п'ять водоканалів, які підпорядковуються Дніпропетровській обласній раді, працювали в штатному режимі, повідомив очільник облради Микола Лукашук. Дніпровський, Камʼянський, Новомосковський, Павлоградський та Синельниківський райони з водою.
  • На Нікопольщині водопостачання припинене у Покрові, Марганці, частині Покровської громади, Томаківській, Мирівській, Червоногригорівській громаді. Організовано підвезення води. У самому Нікополі водопостачання з перебоями. У системі знижено тиск, тому місцями може не бути води. Також у Нікопольському районі працюють над тим, щоб один з обласних водоканалів наповнював там резервуари.
  • В Апостолівській громаді Криворізького району вода подається погодинно, в Грушівській – плануються відключення, але організовано підвезення води. Софіївська громада – воду подають погодинно, заповнюють резервуари.
  • З держбюджету України виділили 159,7 мільйона гривень для забезпечення жителів Дніпропетровщини питною водою.

Що відомо про підрив військами РФ Каховської ГЕС

  • Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.
  • Внаслідок затоплення Олешок на лівому березі Дніпра Херсонщини загинули дев’ятеро людей. Поки неможливо встановити кількість зникли безвісти, російські військові дають людям можливості евакуюватись.
  • У Голій Пристані вода зупинилась і впала у деяких місцях на п'ять сантиметрів. Люди евакуюються самотужки. Раніше керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник. повідомила, що у місті затоплені 196 житлових будинків.
  • У Новій Каховці рівень води знизився. Повінь відступила нижче центрального проспекту. Під водою паркова зона, зоопарк, яхт-клуб. Найгірша ситуація у Корсунці. Там все ще затоплені житлові будинки, але рівень води знижується.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок