Щоб забезпечити водою Кривий Ріг та район. На Дніпропетровщині запустили ділянку нового магістрального водогону

Щоб забезпечити водою Кривий Ріг та район. На Дніпропетровщині запустили ділянку нового магістрального водогону

На Дніпропетровщині запустили дві ланки нового магістрального водогону. Довжина системи — 36 кілометрів. Збудували цю частину водогону — Інгулець-Південне водосховище — за менш ніж рік, аби забезпечити безперебійною подачею води Кривий Ріг та район, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Водозабір здійснюється з річки Інгулець. Щодоби водогін пропускатиме близько 220 тисяч кубометрів води. Це дозволить безперебійно забезпечувати водою Криворіжжя, де після руйнування Каховської ГЕС з'явилися проблеми з водопостачанням, каже керівник районної військової адміністрації Євген Ситниченко.

"15 громад нашої території завдяки цьому проєкту будуть повністю безперебійно, 100% забезпечені питною водою. Апостолове, Зеленодольськ, які найближче розташовані до Каховського ГЕС", — сказав він.

Будували об'єкт швидко: замість майже п’яти років — за 11 місяців, розповів голова Держагентства відновлення та інфраструктури України Мустафа Наєм.

"Найбільш важливим було дістати труби та насоси. В Україні було лише 25% необхідних для водогону труб. Ми дійсно сподівалися завершити за пів року, але з точки зору того що була безпекова ситуація, з точки зору і продукції, яка завозилась, і протестів на кордоні, деякі роботи сповільнювалися", — зазначив він.

Щоб забезпечити водою Кривий Ріг та район. На Дніпропетровщині запустили ділянку нового магістрального водогону
Відкриття водогону, 8 травня 2024 року. Суспільне Дніпро

Наразі роботи завершені на 90%, нині проводять благоустрій території. Паралельно будують ще два водогони на Дніпропетровщині, аби забезпечити водою жителів Нікопольщини, розповів заступник начальника Дніпропетровської обласної військової адміністрації Юрій Яндульський.

"Постійні обстріли заважали саме в Нікопольському районі. Це надскладна ситуація, тому що ворог знає наші плани з приводу подачі води людям, знає нашу активність, і відпрацьовував по нашій техніці, нашим працівникам, які реалізовували проєкт", — зазначив він.

Раніше голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що на Дніпропетровщині завершують будівництво магістрального водогону. Він забезпечить водою щонайменше мільйон людей області.

Що відомо про руйнування військами РФ Каховської ГЕС

Російські війська 6 червня 2023 року підірвали Каховську ГЕС. У зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Через руйнування військами РФ Каховської ГЕС частина Дніпропетровщини залишилася без води, зокрема в Нікопольському та Криворізькому районах.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок