Затоплені Олешки та Гола Пристань, загиблі від повені. 470 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Затоплені Олешки та Гола Пристань, загиблі від повені. 470 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Затоплені Олешки та Гола Пристань, загиблі від повені. 470 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. Чоловіки пливуть на човні по затопленій вулиці міста, 7 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

470 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські війська підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини. Триває евакуація на деокупованій території

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • З моменту аварії рівень води в Дніпрі підвищився майже на шість метрів, підтоплені 2629 житлових будинків у 20 населених пунктах в правобережної Херсонщини. Евакуація у місті триває.
  • Тимчасово окуповані Олешки затоплені майже на 90%. Люди рятувались від повені на дахах будинків, вже загинули троє. Окупаційна влада розпочала евакуацію лише надвечір 7 червня.
  • У Голій Пристані затоплені 196 житлових будинків. Рівень води продовжує зростати щогодини. Російські військові виганяють власників двоповерхових будинків у Голій Пристані на Херсонщині та облаштовують на їх дахах вогневі позиції.
  • Понад 1900 людей, з них — 103 дитини евакуювали з підтоплених районів правобережної Херсонщини станом на вечір 7 червня. Також вивезли понад 400 домашніх тварин.
  • Спостерігається підняття рівня води у річці Інгулець. Підтоплений міст між Бобровим Кутом та Заповітом Калинівської територіальної громади. У Тягинці затоплені два мости, шість вулиць, 73 житлових будинки та 15 частково. У Бургунці — шість осель. В Одрадокам’янці частково підтоплене кладовище та вісім будинків. Між Ольгівкою та Львовим рух неможливий.
  • На Херсонщині відомо про трьох зниклих безвісти людей в зоні підтоплення.

Голова Бериславської РВА закликав жителів громади перебувати людей в укриттях

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава та громади, повідомив начальник РВА Літвінов. Він закликав людей перебувати в укриттях.

Волонтери використовують човни, а рятувальники — спецтехніку: як у Херсоні евакуюють людей та тварин

У Херсоні волонтери як місцеві, так і з інших міст рятують людей та шукають тварин. Громадяни використовують човни, а рятувальники спеціальну техніку. Якою була ситуація в місті сьогодні, бачили кореспонденти Суспільного.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Внаслідок обстрілу Берислава загинула жінка, двоє чоловіків поранені

За інформацією керівника Бериславської РВА Літвінова, російські авіаційні снаряди влучили у житловий будинок у Бериславі. Внаслідок обстрілу 57-й річний чоловік отримав незначні поранення та від госпіталізації відмовився, його дружина загинула під завалами. Також поранений 44- річний чоловік, який під час вибуху йшов вулицею

.

Рівень в Каховському водосховищі сягнув 12,50 м

8 червня рівень в Каховському водосховищі сягнув 12,50 м. Це нижче за так звану "мертву зону" в 12,7 м, від якої вже неможливо робити водозабір для населених пунктів та для Запорізької АЕС, повідомив у марафоні "Єдині новини" голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

18 людей на Херсонщині поранені внаслідок обстрілів армії РФ

8 червня внаслідок російських обстрілів 18 людей поранені в різних районах Херсонської області, повідомив у телемарафоні "Єдині новини" голова ОВА Прокудін.

Армія РФ обстріляла Берислав та Бериславський район керованими авіабомбами

Російська армія обстріляла керованими авіабомбами Берислав та Бериславський район. Інформацію про руйнування та постраждалих з'ясовують, повідомив міністр МВС Клименко.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

На 9 червня Херсонському обласному центру служби крові потрібні донори усіх груп крові. Кров необхідна важкохворим та пораненим внаслідок обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою вул. Миколаївське шосе, 7.

На Херсонщині евакуювали понад 2300 людей

Станом на 18:00 8 червня на Херсонщині з зони підтоплення евакуювали 2 334 людини, повідомило МВС України.

  • Мікрорайон «Корабел» – 1 765
  • Корабельний район, м. Херсон – 210
  • Дніпровський район, м. Херсон – 27
  • Суворовський район, м. Херсон – 10
  • Чорнобаївка – 3
  • Калинінське – 27
  • Бобровий Кут - 4
  • Краснолюбецьке - 14
  • Заповіт - 5
  • Тягинка - 41
  • Бургунка – 10
  • Микільське – 10
  • Козацьке – 4
  • Садове - 75
  • Понятівка – 4
  • Львове – 3
  • Білозерка - 19
  • Інгулець – 89
  • Ясна Поляна – 4
  • Дар’ївка – 5
  • Токарівка – 2
  • Львове - 3

Війська РФ евакуйованих від підтоплення людей селять разом з військовими

Російські окупанти розселяють людей, яких евакуювали із зон підтоплення у пансіонати разом з військовими. Про це у вечірньому зведенні повідомив Генштаб ЗСУ.

Таким чином, вони намагаються вберегти себе, прикриваючись цивільним населенням, йдеться у повідомленні.

У Чорнобаївці йде поступовий спад води

Станом на вечір у Чорнобаївці рівень води два з половиною метри, за добу знизився на 15 см. Вона розійшлася вшир, тому високо не підіймалася, повідомив голова Чорнобаївської СВА Ігор Дудар.

Черз обстріл Херсона, загиблих немає — оновлення від прокуратури

За уточненою інформацією, під час обстрілу Херсона, загиблих немає, повідомили в прокуратурі.

Український Червоний Хрест і МКЧХ оприлюднили заяви щодо своєї допомоги на Херсонщині

Український Червоний Хрест і Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) у четвер, 8 червня, оприлюднили заяви щодо своєї допомоги людям, які постраждали внаслідок вибуху на Каховській ГЕС на Херсонщині. Як пояснили волонтери Українського Червоного Хреста, їхня організація не має доступу на лівобережжя Херсонщини, яке перебуває під російською окупацією. У МКЧХ заявили, що підтримують Товариство Червоного Хреста України і місцеву владу в наданні допомоги людям.

В річці Інгулець почала підійматись вода. З сіл евакуюють людей

Спостерігається критичне підняття рівня води у річці Інгулець. У зоні підтоплення опинилися селище Калинівське та села Заповіт, Краснолюбецьк, Бобровий Кут. Триває евакуація жителів, повідомив керівник Бериславської РВА Літвінов.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Олешках вже відомо про дев’ятьох загиблих. Встановити кількість зниклих безвісти наразі не можливо

Наразі відомо про дев’ятьох загиблих в Олешках. Через відсутність зв’язку неможливо встановити точну кількість зниклих безвісти.

Сьогодні російські війська обстріляли приміщення школи, де перебували містяни із затоплених будинків. Поки немає інформації про постраждалих.

На дахах власних домівок ще залишаються сотні жителів. Люди допомагають один одному і протягом двох діб забирають людей з дахів, повідомив в ефірі марафону "Єдині новини" голова Олешківської ТГ Євген Рищук

Наразі відомо про дев'ятьох поранених внаслідок обстрілу біля Корабельної площі у Херсоні

За останніми даними, внаслідок обстрілу Херсона поранені дев'ятеро людей. Серед них двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини. Їм надають медичну допомогу, повідомив голова ОВА Прокудін.

Серед поранених внаслідок обстрілів на Корабельній площі двоє рятувальників

Голова ДСНС Сергій Крук у Facebook повідомив про двох поранених рятувальників внаслідок обстрілів на Корабельній площі: водолаз-сапер та водій-сапер з Миколаївської області.

"Масований артобстріл по локаціях, де працюють наші рятувальники. Де цивільні люди, яким окупанти знищили будинки, евакуюються на безпечну, здавалось би, територію", пише Сергій Крук.

МВС повідомили про восьмеро поранених під час обстрілу Корабельної площі в Херсоні

За інформацією МВС України, з підтоплених районів правобережної України евакуювали 2 154 людини, з них – 120 дітей. Врятовані 484 жителі області, зокрема 28 дітей. За попередніми даними, підтоплені 28 населених пунктів та 3329 будинків.

Україна домовилась з ООН про евакуацію людей із окупованого лівобережжя Херсонщини. РФ має надати гарантії безпеки

Україна домовилась з ООН про евакуацію людей із окупованого лівобережжя Херсонщини. При цьому РФ має надати доступ і гарантії безпеки. Про це повідомили у МЗС України за підсумками зустрічі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та Координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун 8 червня.

“Домовлено, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної уряду України території”, — йдеться у повідомленні.

"Росіяни блокують нас від надання будь-якої підтримки на іншому боці" — ООН

ООН намагається співпрацювати з Росією, щоб допомогти громадянам, які постраждали внаслідок вибуху Каховської ГЕС і зараз перебувають на окупованому РФ лівобережжі Херсонщини. Про це розповів Суспільному речник Управління ООН із координації гуманітарних справ (УКГС ООН) в Україні Савіано Абреу. Він пояснив, що Росія блокує надання підтримки від ООН на окуповану частину Херсонщини від початку повномасштабного вторгнення.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Ймовірний авіаційний обстріл Берислава, повідомив начальник РВА Літвінов. Він закликає людей перебувати в укриттях.

У Херсоні одна людина загинула, четверо поранені — прокуратура

За даними прокуратури, у Херсоні внаслідок обстрілу одна людина загинула, двоє поранених. Ще четверо людей поранені в одному із сіл Херсонщини.

Внаслідок обстрілу Херсона поранені троє людей: жінка у середмісті та двоє — біля Корабельної площі

Як повідомив Суспільному керівник пресофісу ОВА Толоконніков, внаслідок обстрілу військами РФ Херсона поранені жінка у центрі міста та двоє людей біля Корабельної площі.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - повітряна тривога!

Внаслідок обстрілу місьць евакуації поранені троє людей

Російські війська вдарили по місцях евакуації людей. Відомо про щонайменше трьох потерпілих: цивільну жінку, поліцейського та рятувальника. Про це у Telegram повідомило МВС України.

Обстріл розпочався саме під час евакуації громадян, чиї оселі виявилися підтопленими, йдеться у повідомленні.

У Голій Пристані спостерігається спад води

Ситуація в Голій Пристані з підтопленням залишається практично на тому ж рівні. Евакуація Проводять і російські військові і жителі міста. Про це Суспільному повідомила керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

"Єдиний позитив, те що зараз рівень води спадає, уже в деяких місцях до мінус 5 сантиметрів. Зараз відмічається спад води", говорить керівниця МВА.

Війська РФ обстрілюють Херсон та прибережні території

Голова ОВА Прокудін повідомив, що армія РФ обстрілює прибережні території та середмістя.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині евакуювали понад 2000 людей

Станом на 12.00 з підтоплених населених пунктів Херсонщини евакуювали 2198 людей, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Людей розселяють в гуртожитках. Маломобільних доправляють до лікарень під нагляд лікарів.

Вода з Нової Каховки відходить, проте в Корсунці ситуація найгірша — Новокаховський голова

У Новій Каховці вода відступає, вона нижче Дніпровського проспекту. Найгірша ситуація у Корсунці. Про це Суспільному розповів Новокаховський голова Володимир Коваленко.

За його словами, очікували, що все місто затоплене не буде, крім старої частини. Найгірша ситуація з підтопленням у Корсунці. Більша частина місцевих жителів виїхала до сіл Піщане, Обривки, Масловка та Нові Лагері. Евакуацією окупаційна влада не займається.

"По евакуації ніхто не під'їжджав, ніхто не пропонував нічого. Люди самотужки на своєму транспорті виїздили. Єдине, що якісь ковдри дали надвечір людям, у яких нічого не було й нічого не лишилося. Це окупаційна влада все, що зробила", розповів міський голова.

Також, додав Коваленко, інформації про загиблих від повені в Новій Каховці немає.

Так виглядає Каховська ГЕС та затоплені поблизу села

Такий вигляд має Каховська ГЕС та затоплені поблизу села після підриву військами РФ дамби, повідомляє Держприкордонслужба.

На Херсонщині забруднені внаслідок затоплення ґрунти, зможуть відновитись лише впродовж 30-40 років

Внаслідок затоплення Херсонської області будуть забруднені ґрунти, які зможуть відновитись лише впродовж 30-40 років. Також з течією у Дніпро-Бузький лиман, а згодом і у Чорне море потрапить частина нафтопродуктів.

Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

Наразі під водою і болотні угіддя, де жили представники південної флори і фауни, в тому числі червонокнижні. Певні види з них будуть втрачені.

За ніч рівень води у Херсоні піднявся приблизно на 40 сантиметрів

Рівень води у Херсоні продовжує підійматися, але повільніше, ніж минулої доби. Яка ситуація була зранку 8 червня, на третій день після підриву Каховської ГЕС.

"Десь на сантиметрів сорок. Он бачите дах? Вище не піднялась", — показує херсонець Сергій.

Вранці він прийшов на набережну Парку Слави, щоб подивитись наскільки за ніч піднялась вода. Додалось її і в районах річпорту та Корабельної площі. Там і досі працюють волонтери, ДСНС та поліція — рятують людей та тварин.

В деяких населених пунктах Херсонської області рівень води починає знижуватись

В населених пунктах Токарівка, Понятівка, Новотягинка та Іванівка рівень води знизився в середньому на 20 сантиметрів. Зараз він становить 6,15 метра. У Микільському рівень води знизився на 50 сантиметрів. Там підтоплено 15 будинків.

В цілому по правобережній частині області рівень води зберігається на відмітці 5,61 метра, повідомляє ОВА.

На Херсонщині у річці Інгулець спостерігається підняття рівня води

На Херсонщині у річці Інгулець спостерігається підняття рівня води. Під загрозою затоплення опинилися населені пункти Калинівської громади. Зокрема, Калинівське, Заповіт, Бобровий Кут, Мала Сейдеминуха та Краснолюбецьк. Також через підтоплення мосту, неможливий проїзд до села Заповіт, повідомляє ОВА.

Зеленський: Вирішується низка питань щодо ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС

Президент України Володимир Зеленський на Херсонщині проводить Координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

Про це глава держави повідомив у Telegram.

Серед питань, які стоять на порядку денному:

  • оперативна обстановка в області, яка склалася внаслідок катастрофи;
  • евакуація населення з потенційних зон затоплення;
  • ліквідація надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі;
  • організація життєзабезпечення затоплених територій.

"А також перспективи відновлення екосистеми регіону й оперативна воєнна обстановка в зоні техногенної катастрофи", — йдеться в дописі Володимира Зеленського.

Президент Зеленський прибув на Херсонщину

Президент Зеленський на Херсонщині провів координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС.

Йшлося про оперативну обстановку в області, евакуацію людей, ліквідацію надзвичайної ситуації та перспективи відновлення екосистеми регіону.

"Важливо підрахувати збитки та виділити кошти для компенсацій жителям, постраждалим унаслідок катастрофи, і розробити програму для компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини", — написав він.

У Бериславському районі скасували заборону руху вантажного автотранспорту

У Бериславському районі відсьогодні скасували заборону руху вантажного автотранспорту на автомобільній дорозі загального користування Т-04-03 Мар’янське – Берислав – /Р-47/ на ділянці км 14 – км 91, повідомив керівник РВА Літвінов.

Внаслідок повені в Олешківській громаді є загиблі. 30 людей доставили з переохолодженням до лікарні

До Олешківської лікарні доставили 30 людей з переохолодженням. Є загиблі внаслідок повені, але поки неможливо встановити їхню кількість, повідомила Суспільному керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

За її словами, жителі не можуть виїхати з водної пастки. Російські військові не випускають їх за межі міста і не дають потрапити до навчальних закладів, де зараз сухо. Наразі довкола лікарні перебувають зараз близько трьох сотень людей. Також військові РФ виганяють людей із сухих приміщень і оселяються на верхніх поверхах багатоквартирних будинків.

Наразі не підтопленим залишається центр Олешок. Вода стоїть, у деяких населених пунктах громади почала відступати, сказала Ганасенко.

"Зараз на території Олешківської громади перебуває 1162 дитини, з них 157 - діти дошкільного віку. Більша частина вийшли на зв'язок, зараз намагаємось установити зв'язок з усіма дітьми. Сімох урятували безпосередньо з місць підтоплення, продовжуємо працювати", — каже керівниця МВА.

Через підтоплення на правому березі постраждало більше двох з половиною тисяч будинків

За даними ОВА, на правому березі Херсонської області підтоплено 20 населених пунктів. Попередньо відомо про 2629 пошкоджених будинків. Зокрема, 2478 будинків у Херсонському, 110 — в Бериславському та 41 в Каховському районах.

Російські війська продовжують обстрілювати Бериславський район

Минулої доби російські війська з артилерії вдарили по селу Червоний Маяк. А також фосфорними бомбами обстріляли Одрадокам'янку. Пошкоджені будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, повідомляє голова Бериславської РВА Володимир Літвінов в Telegram.

За добу рівень води в Каховському водосховищі знизився майже на метр

За даними Укргідроенерго, за добу рівень води в Каховському водосховищі знизився майже на метр.

Наразі водозливна гребля та земляна вставка між будівлею станції та шлюзом продовжують руйнуватись. Фахівці планують перекрити Каховське водосховище, аби відновити рівень води до підриву. Розробка проєкту триває, йдеться на сторінці у Facebook Укргідроенерго.

В зоні підтоплення залишаються люди, які не бажають евакуюватись

Евакуація продовжується станом на ранок евакуйовано дві тисячі людей як з Херсона, так і інших населених пунктів. Зокрема, півтори тисячі людей з Корабельного мікрорайону.

Про це в телемарафоні "Єдині новини" розповів пресофіцер головного управління Національної поліції у Херсонській області Андрій Кований.

"Є й такі, хто відмовляється виїжджати і залишаються в будинках перечекати. Така інформація надійшла від тих, хто займається евакуацією", — сказав Кований.

За його словами до стабілізаційних заходів долучились більше ніж 750 поліцейських. В зоні підтоплень встановлюють спостережні пости, а також проводяться заходи з протидії мародерства.

Станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5, 61 см

Станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення на Херсонщині становить 5, 61 см. Під штучною повінню – 600 квадратних кілометрів території: 32% – правобережжя та 68% – лівий берег. Про це в Telegram повідомив керівник ОВА Олександра Прокудін.

"На 6 годину ранку евакуйовані з місць підтоплень 1999 людей. З них 1495 – жителі мікрорайону Корабел", – сказав він і відеозверненні.

Військові РФ за добу 34 рази обстріляли Херсонщину

Впродовж 7 червня російська армія 34 рази била по правобережжю Херсонщини Російські війська випустили 193 снаряди з мінометів, артилерії, "Градів" та дронів. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

По Херсону вдарили двома снарядами. Поцілили у житлові квартали населених пунктів. Загиблих та поранених немає.

Російська армія не була готова до наслідків підриву Каховської ГЕС — Генштаб

Російські військові не були готові до наслідків підриву Каховської ГЕС. У 7-й десантно-штурмовій дивізії та 22-ому армійському корпусі армії РФ є загиблі, поранені та зниклі безвісти. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 8 червня.

Також ці підрозділи втратили кілька польових складів з боєприпасами та провізією, автомобільну та бронетанкову техніку, інше військове майно, йдеться в повідомленні.

Водночас 6 червня під час масової евакуації з Каховки частина російських солдатів прикрились цивільними авто для виїзду з міста, повідомив Генштаб.

Армія РФ минулої доби обстріляла шість населених пунктів Херсонщини

За повідомленням Генерального штабу ЗСУ, впродовж 7 червня російська армія била з артилерії по Бериславу, Веселому, Токарівці, Садовому, Білозерці та Херсону. Про це йдеться в оперативній інформації станом на ранок 8 червня.

На початок