Подоляк: Удари по Москві не мають для України стратегічного значення

Подоляк: Удари по Москві не мають для України стратегічного значення

Ексклюзивно
Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк
. Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк. Фото: Associated Press

До атаки Москви безпілотниками, яка сталася вранці 30 травня Україна не має жодного відношення. Будь-які удари по території Росії, кількість яких зростає не мають стратегічного значення для України.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказав радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

"По-перше, Україна безумовно не має до цього відношення. Нам це непотрібно робити, тому що для нас є достатньо важливі завдання щодо завдавання масштабних ударів, використовуючи дефіцитну зброю включно з ракетами та дронами по окупованій території. По-друге, нас більше хвилюють удари, які щоночі Росія завдає по нашій столиці — це 30 дронів, 50 дронів", — сказав Михайло Подоляк.

Радник керівника Офісу президента зауважив, що РФ навмисно завдає ударів по цивільному населенню.

"Підкреслюю, що Росія абсолютно навмисно завдає ударів по цивільному населенню. Коли така велика кількість ракет і дронів, то безумовно якась кількість громадських будівель буде страждати. Вже навіть вдень вони використовують балістичну зброю: "Іскандер-М", "Іскандер-К", для того, щоб бити по центру Києва. Це вбиває українців", — сказав Подоляк.

Удари по внутрішньому простору РФ, каже радник керівника ОП, не мають для України стратегічного значення.

"Але це має стратегічне значення для інших цілей. Атаки дронами й особливо по Рубльовці показали три речі. Перше — внутрішній простір абсолютно неконтрольований. Друге — немає ніякого захисту з повітря чи землі. Попри заборону використовувати дрони в Центральному федеральному окрузі РФ, але вони з Московської області чи з іншої піднялися і пішли спокійно на Москву. І третє — продемонстрували технічну незграбність Росії", — констатує Михайло Подоляк.

За його словами ППО та засоби радіоелектронної боротьби навколо Москви не працюють.

"Ні "Панцирі", ні РЕБи не працюють. Це шокувало російську політичну еліту, громадян — перш за все москвичів, бо це показує, що в Росії легко підняти збройні протестні настрої не тільки в Бєлгородській області, але й на будь-якій іншій території та отримати контроль над нею", — зауважив Михайло Подоляк і додав що це призведе до остаточної "десакралізації президента РФ Путіна та його найближчого оточення".

"Безумовно після 15 місяців війни до них вже ставилися з певним скепсисом. Зливи розмов між різними бізнесменами, які чітко показують ставлення до цієї еліти. Але це безпосередньо говорить про те, що політичній еліті Росії треба думати, як виходити з ситуації, бо іншого сценарію так і немає. Росія використовує певний ресурс, щоб затримати ЗСУ на окупованих територіях, відправляє туди ще більше мобілізованих. Але це має призвести до падіння концепції мобілізації", — каже Подоляк.

За його словами для еліт, які не наближені до Путіна наразі очевидні три речі.

"Перше — ніхто нічого не контролює. Друге — ніяких сценаріїв, як вийти й мінімізувати втрати, не існує. Третє — до Путіна не треба ставитися вже як до ікони, скоріше як до людини, яка не дозволяє Росії зменшити підсумкові втрати від цієї війни. Те, що ці втрати будуть, всі представники еліт розуміють. Вони не зможуть повернутися в колишній час і сидіти поряд з представниками глобальної культурної еліти, не зможуть купувати активи в інших країнах. Але зараз вони думають як вберегтися від стандартного "безумного русского бунта", — сказав радник керівника Офісу президента.

Щодо закінчення війни, Михайло Подоляк зазначив, що в України є "формула миру", перший пункт якої полягає у виведенні військ РФ з окупованих територій і встановленні кордонів у межах 1991 року.

"В цей момент на кордоні ставимо стіл та стільці й починаємо розмовляти не про мирне врегулювання вже, а винятково про юридичні підсумки війни як такої", — сказав Подоляк.

Він зауважив, що тоді мають реалізуватися три речі.

"Перше — ЗСУ мають деокупувати території, знищивши максимальну кількість росіян. Друге — після цього у РФ почнеться процес швидкої трансформації. Третє — тоді ми зафіксуємо низку юридичних підсумків війни. Ключове — це мають бути знищені далекобійні ракети у РФ, буферна зона, міжнародна конференція по контролю над ядерним арсеналом, репарації, щоб всі арештовані активи Росія передала Україні, виплата певного відсотка сировинної ренти протягом 50 років тощо", — сказав радник керівника Офісу президента.

Атака Москви безпілотниками 30 травня

У Москві в Росії 30 травня вранці внаслідок атаки БПЛА в кількох будівлях сталися незначні пошкодження, заявив мер Москви Сергій Собянін. Загалом у Міноборони РФ повідомили про атаку 8 безпілотниками. Водночас телеграм-канали інформують, що дронів могло бути близько 25.

Президент РФ Володимир Путін звинуватив Україну в атаці дронів на Москву і заявив, що вона стала відповіддю на російський удар "по штабу військової розвідки України", завданої "два-три дні тому".

Міністерство закордонних справ РФ випустило заяву, в якій "рішуче засудило спроби терористичних атак ЗСУ" вранці 30 травня в Москві та Підмосков'ї та пригрозило Україні "найжорсткішими заходами".

На початок