Компенсація 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заяву жителям Донбасу

Компенсація 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заяву жителям Донбасу

Житло пошкоджене обстрілами: як отримати гроші на ремонт
Пошкоджений обстрілом будинок у Краматорську, травень 2023 року. Фото: Суспільне

Понад 11 тисяч заяв подали власники пошкодженого внаслідок бойових дій житла через додаток "Дія" на програму "єВідновлення". За цією програмою уряд обіцяє людям до 200 тисяч гривень на ремонт своєї домівки. За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, з Донецької області надійшла 781 заявка. Як звернутись и отримати компенсацію за програмою "єВідновлення" жителям Донеччини та Луганщини — у матеріалі Суспільного Донбас.

Переселенка з Лисичанська Надія Бражнікова показує зруйнований внаслідок обстрілу армії РФ будинок.

Компенсація до 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заявку жителям Донбаса
Зруйнований будинок у Лисичанську на Луганщині. Фото: Надія Бражнікова

"Це мій будинок. З боку городу прилетіло", — показує фото свого зруйнованого будинку Надія.

Каже, сталося це 16 квітня 2022 року. Встигла евакуюватися за декілька днів до повної окупації міста.

"Вікна, двері, стіни, дах. Обвалилася прибудова, а я була всередині. Дякую пожежній частині, я через паркан живу з ними, вони прибігли першими, знайшли мене. Я не сильно постраждала, просто в мене був шок. Я вже приїхала сюди, й моя невістка допомогла мені у "Дії" зареєструватися і подати документи, фотографії і так далі", — розповідає жінка.

Компенсація до 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заявку жителям Донбаса
Переселенка з Лисичанська Надія Бражнікова. Фото: Суспільне Донбас

Оксана — переселенка з Бахмута. Евакуювалася з міста з двома дітьми в липні 2022 року, каже в "Дії" заяву про пошкоджене або зруйноване житло поки що не подавала.

Компенсація до 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заявку жителям Донбаса
Переселенка з Бахмута Оксана. Фото: Суспільне Донбас

"Ми там у підвалі прожили 10 днів. А до цього два місяці ми жили у коридорі між двома стінами. Зараз я взагалі не знаю, що з моїм будинком. Хотілося б очікувати на якусь допомогу. Ну, я не знаю, не бачу ні фотографій, нічого взагалі я не бачу в мережі. Хоча, якщо відкрити всі новини, всі фотографії, що взагалі показують Бахмут — там немає нічого просто. Там все повністю зруйноване. Тому як це зробити, як подати, не уявляю", — розповіла переселенка з Бахмута Оксана.

Компенсація до 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заявку жителям Донбаса
Зруйноване місто Бахмут на Донеччині. Фото: Youtube

Цього року 10 травня стартувала програма "єВідновлення" в рамках якої, люди, чиї домівки були пошкоджені внаслідок бойових дій, мають право отримати до двохсот тисяч гривень компенсації на ремонт.

"Ця програма розрахована на компенсацію людям за пошкоджені житлові приміщення. Це або приватний житловий будинок, або багатоквартирний житловий будинки, які мають незначні пошкодження. Люди можуть подати заявку через застосунок "Дія" для того, щоб отримати компенсацію на проведення відновлювальних робіт", — пояснює заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталя Козловська.

Компенсація до 200 тисяч гривень на ремонт житла по програмі "єВідновлення": як подати заявку жителям Донбаса
Заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталя Козловська. Фото: Суспільне Донбас

Зареєструватись та взяти участь у програмі мають право ті люди, чиє житло було пошкоджене через бойові дії. Однак, за словами заступниці міністра, отримати гроші на відновлення, якщо домівка розташована на тимчасово окупованій території, неможливо — комісія органу місцевого самоврядування не може оглянути будинок і видати акт.

"Для того, щоб зафіксувати існуючий стан. На підставі того, що вони побачать, вони роблять відповідний акт й заповнюють так званий чек-лист, який є додатком до постанови, в якому зазначено узагальнені моменти, які можуть бути пошкоджено. Й вже зрозуміло в цьому чек-листі, які затверджені постановою Кабміну, скільки вартує ремонт квадратного метру. Для чого це було зроблено, для того, щоб підходи були однакові", — розповіда Наталя Козловська.

"єВідновлення": хто приймає рішення про компенсацію і як отримати гроші на ремонт

Програма має праюцвати таким алгоритмом. Після подачі заявки через "Дію":

  • Спершу комісія оглядає житло, заповнює акт і чек-лист.
  • Після цього надходить сповіщення у додатку "Дія".
  • Далі гроші на ремонт домівки зараховуються на картку "єВідновлення". Для цього потрібно заздалегідь відкрити рахунок у одному з банків — учасників програми.
  • Гроші з цього рахунку зняти буде неможливо.

"Гроші можна буде використати за двома напрямками. Ви можете придбати будівельні матеріали для відновлення свого будинку або ви можете найняти підряду організацію й офіційно їй з рахунку, розрахуватись за проведені роботи. Грошей на руки не можна буде зняти, й це основне, що є за цією програмою. Орган місцевого самоврядування за результатами виконання вами робіт, також буде дивитись, щоб саме ті будівельні матеріали пішли на відновлення вашого будинку", — пояснює Наталя Козловська.

В разі якщо будинок був суттєво пошкоджений і на відбудову знадобиться більш як 200 тисяч гривень, реєструватися у програмі заступниця міністра не радить.

Зруйнований будинок у Краматорську, Донеччина
Графіті на пошкодженій обстрілом будівлі в Краматорську, 12 листопада 2022 р. Фото: AP Photo/Андрій Андрієнко)

"Ми повинні розуміти, що зараз ми говоримо про проект, який дозволяє покрити витрати в обсязі 200 тисяч. Якщо ви розумієте, що у вас витрати більше ніж ця сума, то це буде наступний наш етап реалізації закону, який буде мати трохи інші підходи, щодо того, як люди будуть отримувати компенсацію. Це не буде грошима на картку, це буде інший зовсім підхід. Не потрібно подавати заявку, саме на отримання компенсації по "єВідновленню", якщо у вас обсяг пошкоджень більший, тому що ви не зможете скористатись іншою програмою, а вона буде. Ми зараз в процесі розробки складової, яка дозволить саме компенсувати виконання робіт, які більше ніж 200 тисяч", — каже Наталя Козловська.

За даними Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, станом на 18 травня заяв на участь у програмі "єВідновлення" надійшло понад 11 тисяч. З них 781 — з Донецької області.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок