Перевіряв кандидатів на токсичність. Фігурант у справі Єрмака розповів про свої "обов'язки"

Перевіряв кандидатів на токсичність. Фігурант у справі Єрмака розповів про свої "обов'язки"

Ексклюзивно
Перевіряв кандидатів на токсичність. Фігурант у справі Єрмака розповів про свої "обов'язки"
. УНІАН

Фігурант справи про "плівки Єрмака" Сергій Шумський є однією з ключових фігур на оприлюднених нардепом Гео Леросом записах. У справі, яку веде СБУ, Шумський має статус свідка. У коментарі Суспільному, він розповів про обшуки, а також що особисто знає як обох братів, так і Дмитра Штанька, якого 14 липня затримали за підозрою в шахрайстві.

"Знаю особисто всіх, хто був на тих плівках, всіх бачив. Зі Штаньком ми знайомі, я з ним працюю в одній установі", — розповів Шумський і додав, що не має жодного стосунку до запису цих плівок.

Він також зазначив, що співробітники СБУ проводили обшуки у його квартирі.

"Проводили обшуки в рамках справи. Тільки чому в нас, а не в фігуранта Єрмака, я не зрозумів. Мені нічого не пояснили", — наголосив Шумський.

Фігурант справи розповів, що особисто бачив всіх кандидатів, які фігурують на плівках.

"Моя функція була перевіряти кандидатів "на токсичність" і організовувати зустрічі, співбесіди з Денисом Єрмаком", - зазначив Шумський

Він додав, що не бачить в історії з відбором кандидатів "нічого протиправного", бо вона проводилась "з подачі Єрмаків", як альтернатива проєкту LIFT Проєкт, який 28 травня 2019 року запустила команда Зеленського для того, аби "чесно і прозоро", тобто, без корупції і бюрократії, добирати професіоналів із різних галузей на допомогу новій владі.". Шумський зазначив, що проєкт на той час вже не працював, але в якому було близько 3 тисяч проєктів, які подали та ніхто не розглядав. Фігурант наголосив, що незаконне в ситуації було лише в тому, "що люди брали гроші".

"Якщо проводилась співбесіда, людина приносила кейс, своє бачення на папері, ці папери потім Єрмак, подає кому? Правильно, тому, хто може ухвалити рішення", — розповів Шумський.

Він додав, що давав свідчення і в СБУ, ДБР, НАБУ і САП, утім правоохоронні органи "не були зацікавлені у розслідуванні справи".

"Венедиктова підписала наказ, щоб справу в НАБУ забрали та передали її в СБУ. Я так розумію, що СБУ там перспективи справи не бачать, тому що слово проти слова. А в нас законодавство таким чином вибудувано, що плівки та відео не розглядаються як доказ", — зазначив Шумський.

Що відомо

  • Нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата глави ОПУ Андрія Єрмака, проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади. Серед запропонованих були посади в Київській митниці, Міністерстві інфраструктури та Укрзалізниці. Також спілкувалися про телеканал "Україна" та Національний комплекс "Експоцентр України".
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що подасть заяви до СБУ та ДБР щодо розповсюдженого відео з його братом.
  • 30 березня ДБР відкрило провадження за фактом оприлюднення відео. Пізніше і Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливої корупції під час призначення людей в державні органи влади.
  • Журналісти-розслідувачі встановили деяких фігурантів записів. На записах, окрім Дениса Єрмака, є його помічник та людина, яка знімала відео.
  • На брифінгу в ОПУ Андрій Єрмак не прокоментував ймовірність торгівлі державними посадами його братом Денисом. Він звинуватив в роботі проти влади депутата від "Слуги народу" Гео Лероса, який оприлюднив компрометуюче відео. Крім того, в Офісі президента офіційно заявили, що "розмови на оприлюднених плівках не мають стосунку до реального життя".
На початок