Докази про підрив Росією Каховської ГЕС, нічна повітряна атака, США виділили новий пакет допомоги. 471 день війни

Докази про підрив Росією Каховської ГЕС, нічна повітряна атака, США виділили новий пакет допомоги. 471 день війни

Оновлюється
Евакуація в Херсоні, 8 червня 2023 року
Жінка тримає на руках дитину. Їх обох евакуювали із затопленого району Херсона 8 червня 2023 року. . Фото: LIBKOS/AP

9 червня — 471 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Російські війська 9 червня обстріляли Херсон під час проведення евакуації людей. Поранені троє людей, серед них — неповнолітня дівчина. Також пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури.
  • Гендиректор МАГАТЕ Гроссі оголосив про запуск програми допомоги Україні через підрив дамби у Новій Каховці. Він додав, що днями очолить місію в Україні, яка зокрема стосуватиметься Запорізької АЕС.
  • Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному підтвердив причетність 205 мотострілецької бригади Збройних сил РФ до знищення греблі Каховської ГЕС, водночас там також діяли спеціальні підрозділи російських військ.
  • Колишнього нардепа і державного зрадника Віктора Медведчука виключили з Національної академії правових наук. 9 червня на загальних зборах Національної академії правових наук України було прийнято рішення про позбавлення статусу дійсного члена (академіка) Віктора Медведчука, повідомила очільниця підкомітету Верховної ради України з питань вищої освіти Юлія Гришина.
  • США оголосили про новий пакет військової допомоги на суму близько 2,1 мільярда доларів, в який зокрема увійдуть додаткові боєприпаси для Patriot, ракети HAWK і артснаряди калібру 105-мм і 203-мм, повідомили в Міноборони.
  • Верховний суд Нідерландів затвердив рішення про повернення Україні золотих артефактів з Криму, відомих як "скіфське золото", які протягом років були предметом судової суперечки з Росією.
  • Служба безпеки України надала підтвердження того, що греблю Каховської ГЕС підірвала диверсійна група окупантів. Про це свідчить перехоплення телефонної розмови, отримане СБУ.
  • Під час евакуації людей в Херсоні почався обстріл з боку російських військових. За останніми даними, поранені дев'ятеро людей. Серед них двоє працівників ДСНС, поліцейський, лікар та волонтер з Німеччини.
  • Червоний Хрест України та Міжнародний Комітет Червоного Хреста оприлюднили офіційні заяви щодо допомоги людям на затоплених територіях Херсонщини. В обох організаціях кажуть, що не мають доступу до окупованих регіонів, проте на підконтрольних територіях допомагають з евакуацією та гуманітарними потребами.
  • Російські війська завдали удару по Уманщині: поцілили по промисловому об'єкту та автомийці. Попередньо, вісім людей отримали поранення, двоє — у важкому стані.

Іран надає Росії матеріали для будівництва заводу з виробництва дронів — американська розвідка

Іран надає Росії матеріали для будівництва заводу з виробництва безпілотників, що буде розташований на схід від Москви.

Про це повідомили у Білому домі із посиланням на дані американської розвідки, передає Associated Press.

Уточнюється, що завод в російській особливій економічній зоні Алабуга може запрацювати на початку наступного року.

Військові РФ перекидають військову техніку з Маріупольського району в Запорізьку область

Армія Росії почала перекидати військову техніку з Маріупольського району Донецької області на окуповані території Запорізької області. Про це повідомив радника мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Сьогодні зафіксовано колону в бік Бердянська з 20 тентованих камазів (БК), серед них один трал, на якому ТОС "Солнцепек", колону в хвості прикривав КаМАЗ з установкою ЗУ-23-2", — йдеться у повідомленні.

Також, за його даними, декілька вантажівок з боєприпасами попрямували в бік селища Розівка. Крім того, зазначив він, активізувалася авіація РФ.

Росіяни обстріляли прикордонні села Чернігівщини зі ствольної артилерії

Станом на 21:00 9 червня російські війська вчергове обстріляли прикордоння Чернігівщини. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму Telegram-каналі.

З 10:30 до 11:10 зафіксували 13 приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі нселеного пункту Карповичі. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 13:05 до 13:35 зафіксували чотири приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Леонівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 19:20 до 20:35 зафіксували чотири приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Єліне.

У Конгресі США внесли резолюцію із закликом негайно надати Україні ракети ATACMS

Члени комітету із закордонних справ Палати представників Сполучених Штатів внесли до Конгресу резолюцію із закликом до адміністрації Байдена негайно надати Україні далекобійні ракетні комплекси ATACMS.

Текст документа опублікований на офіційному сайті комітету.

Як наголошують автори резолюції, США вже отримували від українського уряду запит на передачу таких комплексів, а Велика Британія та Франція ухвалили рішення про надання Україні ракет Storm Shadow і SCALP-EG.

РФ обстріляла Херсон під час евакуації

Російські війська обстріляли Херсон під час проведення евакуації людей. Сталось це близько 17:40. Поранені троє людей, серед них — неповнолітня дівчина. Також пошкоджено об'єкти цивільної інфраструктури. Прокуратура відкрила провадження.

Медведчука позбавили статусу академіка Національної академії правових наук України

Колишнього нардепа і державного зрадника Віктора Медведчука виключили з Національної академії правових наук.

Про це у Telegram повідомила очільниця підкомітету Верховної ради України з питань вищої освіти Юлія Гришина.

"9 червня на загальних зборах Національної академії правових наук України було прийнято рішення про позбавлення статусу дійсного члена (академіка) Віктора Медведчука", — йдеться у дописі Юлії Гришиної.

Міський голова Мелітополя повідомив про вибухи в окупованому Генічеську

"Сезон літньої бавовни дістався до поки що окупованого Генічеська Херсонської області", — написав ввечері 9 червня мер Мелітополя Іван Федоров у Telegram.

Зеленський провів засідання Ставки. Учасники зосередились на ситуації на передовій

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Президент зокрема заслухав доповіді командувачів оперативних напрямків, головнокомандувача Сил оборони, представників ГУР, Міноборони, Мінстратегпрому, Міністерства внутрішніх справ.

"Увага сконцентрована на всіх напрямках, де наші дії потрібні і де ворог може зазнати тих чи інших поразок. Наші оборонні дії, активні дії, наші здобутки на передовій. Обговорили детально постачання та розподіл боєприпасів, посилення нашої артилерії і ППО", — зазначив Зеленський під час вечірнього звернення.

Останній енергоблок ЗАЕС переводять у режим "холодного зупину"

Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження "Енергоатому" вивести у "холодний зупин" енергоблок №5 Запорізької АЕС.

"В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів, необхідно негайно приступити до переводу енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупин", поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження", — йдеться у розпорядженні ДІЯРУ.

Генштаб: Армія РФ продовжує штурмувати Мар'їнку та не відмовляється від повної окупації сходу України

Росія продовжує вести загарбницьку війну. Повністю ігнорує Міжнародне гуманітарне право. Для досягнення своїх цілей продовжує застосовувати тактику терору, завдає ударів і здійснює обстріли цивільних об’єктів. Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень. Зокрема росіяни продовжують наступати на Бахмутському напрямку і штурмують Мар'їнку.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу Збройних сил України 9 червня.

"За уточненою інформацією, в період з 00.00 ночі до 04.20 ранку, російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними дронами типу "Shahed" та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних сил України у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено 4 із 7 крилатих ракет Х-101/Х-555, 4 із 10 ударних БПЛА "Shahed", "Ланцет" та 4 дрони оперативно-тактичного рівня ("Орлан-10" і "Supercam").

Загалом, протягом доби, противник завдав 8 ракетних ударів по цивільних будинках міста Звягель Житомирської області та по околицях Харкова.

"Крім того, завдав 58 авіаційних ударів та здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки, лікарню та іншу цивільну інфраструктуру", — йдеться у повідомленні Генштабу.

Зазначається, що ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України й надалі залишається високою.

Адвокат охоронця, якого заарештували у справі про закрите укриття, подав апеляцію

Державний адвокат охоронця київської дитячої поліклініки Вадима Мошкіна, якого суд заарештував на два місяці через загибель людей біля закритого під час повітряної тривоги укриття, подав апеляцію. Він оскаржуватиме арешт.

Про це Суспільному повідомив захисник охоронця Віктор Шевчук. За його словами апеляційну скаргу вже зареєстрували, але засідання ще не призначено. “Згідно з законом, я представляю його інтереси (охоронця Мошкіна - ред.) тільки під час затримання. У мене далі немає немає повноважень вести його справу. Там буде призначений інший адвокат", – додав адвокат Шевчук.

Прикордонники знешкодили за допомогою БпЛА мінні загородження окупантів під Бахмутом

Військовослужбовці ДПСУ за допомогою ударних дронів знешкодили військових РФ та їхні мінно-вибухові загородження на Бахмутському напрямку фронту на Донеччині.

"Аеророзвідка ДПСУ виявила ворожу піхоту та укриття противника на Бахмутському напрямку. Ударними дронами бійці Сил оборони знешкодили окупантів та мінно-вибухові загородження", — повідомили в ДПСУ.

Російська війська обстріляли місто Очаків на Миколаївщині

На Миколаївщині російська війська вдень 9-го червня обстріляли Очаків. Через влучання боєприпасів та уламків у місті виникла пожежа, повідомили в пресслужбі надзвичайників. Близько 15:00 через влучання в Очакові загорілася покрівля житлового будинку.

"Працювало відділення 22 державної пожежно-рятувальної частини. Пожежу загасили на площі 40 квадратних метрів", — повідомили в ДСНС.

За даними надзвичайників, загиблих та травмованих у місті немає.

До гасіння залучали дев'ять рятувальників та дві спецмашини.

Бельгія поставить Україні 105-мм артилерійські снаряди на 32,4 млн євро

Бельгія поставить Україні 105-міліметрові артилерійські снаряди на суму 32,4 мільйона євро (35 мільйонів доларів). Про це повідомив у п’ятницю, 9 червня, речник міністерства оборони Бельгії, передає Reuters.

Боєприпаси будуть закуплені у бельгійської промисловості та будуть доставлені якнайшвидше, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що разом із цією додатковою підтримкою Бельгія на даний момент надала Україні летальної та нелетальної військової підтримки на 306 мільйонів євро.

США оголосили про новий пакет військової допомоги

США оголосили про новий пакет військової допомоги на суму близько 2,1 мільярда доларів, в який зокрема увійдуть додаткові боєприпаси для Patriot, ракети HAWK і артснаряди калібру 105-мм і 203-мм, повідомили в Міноборони.

Боррель: Все вказує на те, що за підривом греблі Каховської ГЕС стоїть Росія

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що за підривом греблі Каховської ГЕС стоїть Росія.

Про Жозеп Боррель сказав в інтерв'ю громадському телебаченню Іспанії, повідомляє The Guardian.

"Греблю не бомбили. Вона була знищена вибухівкою, встановленою у місцях розташування турбін. Ця територія знаходиться під контролем Росії. Мене там не було, щоб з'ясувати, хто це зробив. Але все вказує на те, що якщо це сталося на підконтрольній РФ території, важко повірити, що хтось інший причетний", – зауважив Жозеп Боррель.

У будь-якому випадку, додав Боррель, наслідки руйнування Каховської ГЕС є жахливими для України як з гуманітарної, так і з екологічної точки зору, оскільки це спричинить екологічну катастрофу.

У Маріуполі окупанти змушують вчителів отримувати паспорти РФ

У Маріупольському районі на Донеччині окупаційна "влада" РФ змушує освітян отримувати російські паспорти, інакше погрожують звільненням з роботи ті іншими обмеженнями. Про це повідомили у Маріупольській міській раді.

За даними міськради, вчителів змушують отримувати російські паспорти, а у разі відмови лякають звільненням.

"Документ підписаний ватажком угрупування "ДНР" Денисом Пушиліним та стосується Нікольського району. Згідно з документом, окупаційним адміністраціям поставлено строк до 10 червня взяти на контроль паспортизацію співробітників освітніх установ", — йдеться у повідомленні.

У міськраді зазначили, це свідчить про те, що люди не бажають за власним бажанням брати паспорти від Росії, тож росіяни змушені вдаватися до адміністративного тиску та шантажу — залякувати звільненням та перспективами залишити без засобів для існування та виживання.

У МАГАТЕ заявили про запуск програми допомоги Україні

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про запуск програми допомоги Україні у віддовідь на затоплення дамби у Новій Каховці. Також він повідомив, що днями очолить місію МАГАТЕ в Україні.

“Сьогодні я запускаю програму допомоги Україні у відповідь на затоплення дамби в Новій Каховці і запит президента Володимира Зеленського щодо міжнародної допомоги”, — наголосив Гроссі.

Український уряд не був поінформований про передачу Росією Угорщині українських військовополонених — МЗС

Український уряд не був поінформований про перемовини між угорською та російською сторонами щодо передачі Росією Угорщині українських військовополонених. Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Із публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини ми дізналися, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження", — йдеться у повідомленні.

До МЗС України сьогодні було запрошено тимчасового повіреного Угорщини для предметної розмови, повідомив Ніколенко.

Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про українських громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених.

Прапори з Гостомеля і Бахмута продали на аукціоні у США за $500 тисяч

Прапор України з Бахмута та прапор Гостомельської громади (Київська область) продали на аукціоні в Нью-Йорку за 500 тисяч доларів.

Про це повідомляє міжнародна організація HealthRigh International.

"HealthRight International провела щорічний благодійний аукціон в рамках гала-вечора Health & Human Rights Award. Його метою був збір коштів на реалізацію проектів представництва HealthRight в Україні задля подолання наслідків війни", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лотами аукціону стали прапор України та прапор Гостомельської громади, які були передані в Нью-Йорк представництвом HealthRight в Україні напередодні події. Загальна сума збору склала 500 тисяч доларів.

У Голій Пристані вода поступово відступає, подекуди до 50 см

У Голій Пристані вода повертається у річище Дніпра. Сьогодні у деяких районах зафіксували зниження рівня від 50 см до метра. Про ситуацію у затопленому внаслідок підриву Каховської ГЕС місті розповіла Суспільному керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

За її словами, ситуація все ще критична.

"Є люди, які перебувають у полоні, у багатоквартирних будинках. До них немає доступу через те, що вхідні двері не відкриваються під тиском води. Волонтери громади доставляють їм воду та продукти", — розповіла Світлана Лінник.

Також керівниця МВА повідомила, що місцеві добровольці евакуюють людей з міста. За її інформацією, окупаційне МНС теж почало вивозити жителів з затоплених будинків.

У Києві можуть зобов'язати забудовників оснащувати будинки укриттями та сховищами

Київська влада звернеться до уряду і парламенту, щоб на законодавчому рівні врегулювати будівельні норми. Вони мають передбачати обов'язкове і безальтернативне облаштування у новобудовах укриттів та сховищ.

Як повідомив під час брифінгу заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, відповідні законодавчі норми мають бути розроблені найближчим часом. За його словами, нині забудовники обходять чинні вимоги обов'язкового оснащення у новобудовах укриттів та сховищ.

Норвегія виділила Україні 12,90 млн євро для ліквідації наслідків повені

Норвегія оголосила про виділення допомоги в розмірі 150 млн крон (12,90 млн євро) для ліквідації наслідків повені на півдні України після руйнування Каховської греблі, повідомила міністр закордонних справ Анніке Хюітфельдт.

Норвегія також запропонувала відправити українській владі п'ять контейнерів гуманітарної допомоги з обладнанням для боротьби із забрудненням, бар'єрами, насосами та генераторами.

Ця допомога буде взята з "програми Нансена", багаторічного плану допомоги, який передбачає надання Норвегією 75 мільярдів крон (6,45 мільярда євро) у вигляді цивільної та військової допомоги Україні на період 2023-2027 років.

Путін: Тактичну ядерну зброю доправлятимуть до Білорусі після 7-8 липня

Про це президент РФ заявив під час зустрічі з Олександром Лукашенко.

"Як ви знаєте, 7-8 липня закінчується підготовка відповідних споруд, і відразу ж розпочнемо заходи, пов'язані з розміщенням на вашій території відповідних видів озброєнь", — сказав Путін.

Українські війська просунулися до 1200 метрів на деяких ділянках на Бахмутському напрямку

Українські підрозділи на Бахмутському напрямку минулої доби, 8 червня, на деяких ділянках просунулися загалом до 1200 метрів. ЗСУ завдають ударів по російській армії та проводять штурми в рамках оборонної операції.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угрупування військ ЗСУ Сергій Череватий.

Він зазначив, що на цьому напрямку минулої доби російські війська 368 разів ствольною та реактивною артилерією стріляли по позиціях української армії: "Відбулось 15 боєзіткнень з ворогом. Він здійснив 5 авіанальотів".

У "Дії" з'явилась нова військова облігація "Сімферополь"

У "Дії" з’явилась нова військова облігація – "Сімферополь". ОВДП має ставку 19,5%, дата виплати — 15 січня 2025 року, повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Запустили в "Дії" нову облігацію – "Сімферополь". Кожного дня Сили оборони працюють, щоб українці якнайшвидше поїхали до вільного Криму. Допомагайте військовим, купуючи облігації в "Дії". За покупку не треба сплачувати комісію або приховані платежі. Кілька кліків – і ви зробили внесок у підсилення економіки держави", — йдеться в дописі Михайла Федорова.

Міністр зауважив, що облігація "Сімферополь" має ставку 19,5% та дату виплати 15.01.2025 року і нагадав, що крім "Сімферополя", доступні облігації "Ялта", "Севастополь", "Донецьк" і "Маріуполь".

Росіяни обстріляли лікарню в місті Гуляйполе, є загиблі

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Відомо про двох загиблих працівників лікарні - молодшу медичну сестру та сантехніка", — йдеться у повідомленні.

Це цілеспрямований підрив зсередини — ГУР про підрив росіянами Каховської ГЕС

"Мова про випадковість не йдеться це цілеспрямований підрив зсередини. Була підкладена вибухівка. Зараз СБУ спільно з іншими органами проводить провадження. Є імовірні сценарії та наслідки. Це вже другорядне питання. Коли ми стріляємо в голову, теж може статися будь-що. Те, що озвучувалася Подоляком і Гуменюк щодо людей, які робили - це правда. Але окрім підрозділів що відповідали, були задіяні окремі спецгрупи. І на етапі закладення, і на етапі підриву", — розповів у коментарі Суспільному спікер ГУР Андрій Юсов.

Київська облрада просить ВР припинити діяльність УПЦ МП в області

Про це повідомила заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова.

"Московська церква, що пропагує російський терористичний світ та здійснює ворожу діяльність проти українського народу та держави – не має права на існування. Тому, одностайну підтримку депутатів, під час засідання, отримали звернення громадськості - припинити діяльність Української православної церкви московського патріархату на території Київської області та проєкт рішення "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Київської області", — розповіла Семенова.

Вона додала, що облрада не має повноважень заборонити їхню діяльність, тому мова йде про звернення до Верховної ради України, яка зможе це зробити на законодавчому рівні.

Лукашенко зустрінеться з Путіним

Як повідомляє БЕЛТА, про заплановані на найближчий час переговори з Путіним Олександр Лукашенко розповів на зустрічі з секретарями рад безпеки держав - членів Організації Договору про колективну безпеку.

СБУ оголосила набір до команди спецпризначенців "Альфа"

"Спецпризначенці Служби безпеки – експерти зі знищення ворогів. Вони захищають країну в найгарячіших точках війни і крок за кроком звільняють рідну землю від окупантів! Сьогодні Центр спецоперацій "А" СБУ розширює свою команду. Наші інструктори забезпечать якісним навчанням, сучасною зброєю та поділяться своїм досвідом. Долучайся до команди кращих із кращих", — йдеться в повідомленні СБУ.

У столиці перевірили понад 91% укриттів. Який результат?

"У столиці перевірили понад 91%, тобто 4,2 тисячі укриттів та сховищ: дві третини з них – придатні як укриття", – йдеться в повідомленні КМДА.

Станом на ранок 9 червня міські та районні служби спільно з представниками поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій проінспектували 4,2 тисячі укриттів та сховищ із наявних 4,6 тисячі.

Придатні для укриттів під час повітряної тривоги 2918 укриттів (69%), 736 (17%) – можуть бути укриттями за умови належного облаштування, 578 (14%) – не відповідають нормативним вимогам до приміщень, де можуть бути облаштовані укриття.

Нікопольський район Дніпропетровщини отримав 20 тонн води від Хмельниччини

Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук. Вантаж призначений для Нікопольського району, наразі там найважча ситуація з водопостачанням. Воду отримають жителі Томаківської, Червоногригорівської та Мирівської громад.

"Днями звернувся до голів обласних рад з проханням про допомогу. Дніпропетровщині потрібна вода, резервуари для наповнення, засоби та системи очищення. Колеги оперативно відгукнулися", – зазначив голова обласної ради.

Росіяни встановлюють "зуби дракона” на підступах до тимчасово окупованого Криму

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Зокрема є інформація про їх встановлення на Перекопському напрямку. Встановлення бетонних перешкод “зубів дракона” свідчить, що військове керівництво РФ розглядає можливість відступу до дальніх рубежів, зокрема вглиб тимчасово окупованого Криму", — написала урядовиця в Telegram.

Шольц, Макрон і Дуда обговорять гарантії безпеки для України — Politico

У Парижі відбудеться зустріч за участі федерального канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Франції Емманюеля Макрона та президента Польщі Анджея Дуди, на якій планується обговорити майбутні гарантії безпеки для України.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела серед французьких офіційних посадовців.

"Очікується, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда наступного понеділка поїдуть до Парижа для переговорів із президентом Франції Емманюелем Макроном, підтвердили кілька французьких офіційних осіб", — йдеться у повідомленні.

За даними журналістів, основними темами обговорення під час вечері будуть прагнення України до членства в НАТО та гарантії безпеки від союзників напередодні запланованого саміту НАТО.

Резніков пояснив, за яких умов можливі мирні переговори з РФ

Будь-які мирні переговори з РФ стануть можливі тільки, якщо у росіян зміниться інтерес у цій війні. Про це сказав міністр оборони Олексій Резніков на форумі “Діалоги про відновлення України”, коментуючи так звані “мирні плани” інших країн.

“Ми вже бачим чергу бажаючих нас примирити, вишиковуються в чергу лідери різних країн. І переважно це країни які якраз не зовсім демократичні, скажімо так”, — розповів Резніков, підбиваючи підсумки свого візиту на безпековий форум у Сингапурі.

Міністр пояснив, що нагадав всім, хто говорить про медіацію й фасилітацію, що правило будь-якого медіатора, фасилітатора, посередника — це спочатку зафіксувати інтереси сторін. Він наголосив, що інтерес України дуже простий — жити в мирній країні, не окупованій, нормально, по-добросусідськи зі всіма сусідами.

Станом на 12:00 на Херсонщині підтоплено 48 населених пунктів, 13 осіб вважаються зниклими безвісти

Про це повідомляє МВС.

"Станом на 12:00 на Херсонщині фактично підтоплено 48 населених пунктів, із них: 34 (3625 будинків) – на підконтрольній Україні території, 14 – на тимчасово окупованій. ️Евакуйовано 2412 осіб. Загинуло 4 людей. Травмовано внаслідок обстрілу під час евакуаційних заходів – 11. Безвісти зниклими вважаються 13 осіб", — йдеться у повідомленні.

Також вказується, що у Миколаївській області підтоплено 23 населених пункти. Евакуйовано 825 осіб. 1 людина загинула.

Ми не збираємося припиняти поставки зброї Україні — міністр оборони Бельгії

За словами міністра оборони Бельгії Людивіна Дедондера, його країна вже підготувала понад 700 українських військових.

"Незважаючи на спроби Кремля залякати бельгійську сторону та на зброю в руках антипутінських ополченців на території Росії, Бельгія продовжує допомагати Україні у її військових зусиллях. За останніми підрахунками, військова допомога зараз становить 274 мільйони євро", — заявив міністр.

"Укренерго" використовувало для балансування енергосистеми аварійну допомогу з Румунії та Польщі

"Наразі виробництво електроенергії забезпечує потреби споживачів. Однак гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю, щоб зменшити наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. Триває літня ремонтна кампанія на енергоблоках теплових електростанцій. Тому просимо перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на ніч та день, щоб зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити її балансування. 8 червня для балансування енергосистеми використовувалась аварійна допомога з Румунії та Польщі. Загальний обсяг допомоги склав 1200 МВт-год", — повідомили в НЕК "Укренерго".

У Чорному морі перебуває 10 російських кораблів — Братчук

Про це повідомив голова Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

На всіх ділянках фронту ситуація напружена — Маляр

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. На всіх напрямках ворог завдає авіаційні удари та здійснює артилерійські і мінометні обстріли. Втім, ворогу не вдається досягти своїх цілей. Наші оборонці відбивають атаки", — розповіла Маляр.

Вона додала, що на Бахмутському напрямку Росія стягує резерви і намагається утримати займані позиції: "Робить спроби атакувати, але не вдається. Зараз наші оборонці ведуть активні бойові дії на декількох ділянках Бахмутського напрямку. На Запорізькому напрямку противник веде оборонні дії. Тривають позиційні бої".

"Скіфське золото" повернуть до України — рішення суду

Таке рішення 9 червня ухвалив Верховний суд Нідерландів. Він відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, залишивши в силі рішення суду попередньої інстанції. Таким чином, Музей Алларда Пірсона повинен передати мистецькі цінності державі Україна, а не кримським музеям.

Верховний Суд, який розглядав касаційну скаргу кримських музеїв, визнав "необґрунтованими" скарги на порушення статті 1 Першого протоколу ЄКПЛ. Рішення суду про повернення золота Україні є точним і передбачуваним, його застосування не є свавільним, держава Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини", — йдеться у рішенні суду.

Читайте також: Суд в Амстердамі постановив повернути "скіфське золото" Україні. Як це було

Застосування рішення про повернення золота Україні назвали "тимчасовим заходом", який буде застосовуватися "до стабілізації ситуації в Криму", та "справедливим балансом" між порушенням прав кримських музеїв та інтересом держави Україна в захисті своєї культурної спадщини.

Рішення Верховного суду не підлягає оскарженню.

У Києві планують облаштувати укриття автоматичною системою відкриття

У столиці планують оснастити близько 3 тисяч укриттів та сховищ автоматизованою системою відкриття, щоб доступ до укриттів під час повітряної тривоги був гарантованим.

"Учора депутати на сесії ухвалили рішення про те, що на ремонт та облаштування укриттів цього року додатково спрямують 750 млн грн. Також ми проведемо позапланову інвентаризацію існуючих підвальних та цокольних приміщень, щоб ними, де це технічно можливо, доповнити фонд захисних споруд. Адже використання ворогом балістичної зброї спонукає нас створювати додаткові укриття в оперативній доступності для людей, насамперед, у спальних районах міста", – повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Зеленський розповів прем'єру Японії про наслідки підриву Росією Каховської ГЕС

"Під час телефонної розмови з Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою розповів про катастрофічні наслідки підриву Росією Каховської ГЕС, ситуацію на лінії фронту та чергову активізацію російського ракетного терору проти України. Говорили про подальшу безпекову підтримку з боку Японії, співпрацю між нашими країнами та відбудову України", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Росія намагається роззосередити увагу ППО та знайти слабкі місця — Ігнат

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Насправді росіяни нічого нового не роблять. З 12 години ночі випускають дрони, а потім крилаті ракети. Інколи ще щось можуть придумати. Цієї ночі ворог направив і дрони-камікадзе, і розвідувальні дрони, і ракети, які літали кругами. Мета яка? Роззосередити увагу ППО, знайти слабкі місця ППО, для виснаження боєкомплекту, а також традиційно посіяти паніку", — заявив Ігнат.

Він додав, що росіянам потрібно піднімати літаки в повітря регулярно, аби здійснювати тренувальні польоти, і водночас дестабілізувати ситуацію в Україні.

Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у районі греблі Каховської ГЕС

Фахівці норвезької дослідницької організації NORSAR, що займається вивченням сейсмічних явищ, виявили, що в день руйнування греблі Каховської ГЕС у районі станції стався вибух.

Дані регіональних сейсмічних станцій показують, що вибух стався 6 червня о 02:54 за місцевим часом. Приблизно в цей самий час, за інформацією ЗМІ, зруйнувалася гребля.

"Ми бачимо сфокусований імпульс енергії, що є типовим для вибуху", — сказав американській радіостанції NPR Волкер Ойє, сейсмолог із NORSAR.

У Новій Каховці повінь відступила нижче центрального проспекту

У Новій Каховці рівень води знизився. Повінь відступила нижче центрального проспекту. Під водою паркова зона, зоопарк, яхт-клуб, повідомив Суспільному Новокаховський голова Володимир Коваленко.

Найгірша ситуація у Корсунці. Там все ще затоплені житлові будинки, але рівень води знижується. Також за його словами, російські військові відійшли від води і облаштовуються у будинках за Дніпровським проспектом.

У Воронезькій області РФ внаслідок атаки дронів троє зазнали поранень — губернатор

У Воронежі в РФ впав безпілотник, в одному з будинків пошкоджені кілька квартир. Трьох людей травмовано осколками скла, від госпіталізації вони відмовилися, повідомляє губернатор області Олексій Гусєв.

Вулиця Бєлінського, де упав безпілотник, розташована в Центральному районі міста. Неподалік розташований Воронезький державний університет та обласний уряд. На фото і відео з місця події видно наслідки падіння дрона.

Столтенберг: На саміті НАТО ми плануємо посилити захист України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів зустріч з в.о. премʼєр-міністра Фінляндії Санною Марін. Сторони обговорили прийдешній саміт Альянсу у Вільнюсі, зокрема довгострокову підтримку України.

"Чудово зустріти Санна Марін, нашого нового союзника Фінляндію для підготовки саміта НАТО у Вільнюсі. Ми плануємо посилити підтримку України за допомогою багаторічного пакету підтримки та зміцнити нашу оборону. Ми також з нетерпінням чекаємо якнайшвидшого вітання Швеції як повноправного союзника Альянсу", — написав Столтенберг у Twitter.

У середньому по правобережжю вода тримається на відмітці 5,38 метра — ранкове зведення

"По оперативній ситуації щодо ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС – у середньому по правобережжю вода тримається на відмітці 5,38 метра, по Херсону – 5,35 метра. Спостерігаємо тенденцію на зменшення рівня затоплення. Попередньо, станом на сьогоднішній ранок під воду пішли 3624 домівок у 32 населених пунктах Херсонщини", — повідомляється у ранковому зведенні ОВА.

Триває рятувальна операція на територіях, які постраждали від водної стихії. На ранок евакуювали 2352 людини, у тому числі й 1765 жителів Мікрорайону Корабел у Херсоні. Також евакуйовано близько 550 тварин.

Армія РФ продовжує обстріли Херсонщини після підриву Каховської ГЕС

Як повідомляється у ранковому зведенні обласних військових адміністрацій, росіяни били по Херсону саме в той час, коли відбувалася евакуація. Постраждали цивільні, рятувальники, поліцейський, лікар, волонтер. Загалом дев’ятеро осіб.

Семеро людей дістали поранення середнього ступеня тяжкості, один – важкі поранення, у нього травматична ампутація кінцівки. Ще один чоловік, 55 років, знаходиться у критичному стані. У нього дуже тяжкі поранення живота. Медики роблять все можливе, аби зберегти життя пораненого.

8 червня близько до вечора Росія знову обстріляла Херсон – у 59-річної жінки діагностували легкі поранення. Їй надали необхідну допомогу. Через російський обстріл села Дніпровське поранено одразу пʼятеро осіб, – їх шпиталізували.

У Бериславі військові РФ скинули авіабомбу на житловий будинок. Через це 55-річний чоловік отримав поранення, його жінка загинула на місці. Також через удар по місту поранено 44-річного чоловіка.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОВА

За даними обласних державних адміністрацій, внаслідок ракетного удару по Уманщині 8 червня ввечорі зафіксовано два прильоти: по промисловому об'єкту та автомийці. Пошкоджені сусідні приміщення. Медичні служби надали допомогу десятьом потерпілим. Четверо з них наразі в лікарні.

Житомирщина: вночі під час повітряної тривоги силами ППО, за попередніми даними, збито одну ракету. Внаслідок падіння уламків в м. Звягель зруйновано один та пошкоджено 12 житлових будинків. Одна людина загинула, троє — травмовані.

Чернігівщина: за добу — один обстріл, із міномету, Новгород-Сіверський район, без жертв та руйнувань.

Сумщина: вночі та зранку росіяни здійснили 8 обстрілів. Зафіксовано 52 вибухи. Обстрілів зазнали Білопільська, Середино-Будська, Новослобідська громади. Попередньо – без втрат серед мирного населення та рунувань цивільної інфраструктури.

Вчора протягом дня росіяни здійснили 13 обстрілів прикордоння. Зафіксовано 79 вибухів. Обстрілів зазнали Миропільська, Краснопільська, Білопільська, Середино-Будська, Новослобідська, Великописарівська громади. У Середино-Будській громаді внаслідок мінометного обстрілу пошкоджено приватний будинок, приватне авто та електромережу.

Запорізька область: росіяни здійснили 97 обстрілів по 21 населеному пункту області: авіаційні по Гуляйполю й Полтавці, тричі атакував з БПЛА Чарівне, 8 ударів з РСЗВ по Ольгівському, Білогір'ю, Темирівці, Новогригорівці, Червоному, 84 артудари по Новояковлівці, Гуляйполю, Залізничному, Кам'янському, Степовому, Новомиколаївці та іншим прифронтовим селам. Без постраждалих.

Дніпропетровщина: росіяни обстрілювали з важкої артилерії Марганецьку громаду та Нікополь. У місті поранений 30-річний чоловік. Йому надали меддопомогу, лікуватиметься амбулаторно. Пошкоджені склад магазину, адмінбудівля та готель, 4 п’ятиповерхівки, авто, лінія електропередач. Вночі ПвК "Схід" збили безпілотник та 2 крилаті ракети. Дані попередні, уточнюються, пошкодили два приватні будинки, авто та газопровід.

Харківщина: вночі в с. Старий Мерчик Богодухівського району внаслідок ударів дронів типу "Шахед" по території газвидобувного підприємства, пошкоджено газопровід, сталася пожежа. Поранення зазнав працівник підприємства 33 років. Також вночі у с. Качалівка Богодухівського району на території нафтогазоконденсатного родовища внаслідок ударів трьома дронами типу "Шахед" виникла пожежа, постраждалих немає.

Внаслідок обстрілу Вовчанська вночі пошкоджено вікна будинку, двері, гараж та господарчі споруди. Постраждали 63-річний чоловік та 69-річна жінка.

Луганщина: по Новоселівському, Макіївці, Невському та Білогорівці спрямували артилерійські удари росіяни минулої доби. За добу противник здійснили 100 обстрілів (428 снарядів).

Донеччина: минулої доби росіяни здійснили 14 обстрілів населених пунктів області: Часів Яр, Торецьк, Авдіївка, с.Карлівка, с.Максимільянівка, с.Уманське, с.Нескучне. Пошкоджено 14 житлових будинків (з них 2 – багатоквартирних), лікарня, лабораторія, будівля міськгазу, будівлі шахти «Торецька», магазин, 3 складських приміщення. За добу на Донеччині: 1 загиблий, 7 поранених.

Миколаївщина: за даними ОК "Південь" вночі під час масованого ракетного обстрілу міст України силами та засобами протиповітряної оборони над Миколаївщиною було знищено крилату ракету. Вчора вдень та сьогодні зранку росіяни завдавали артилерійські удари по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: за добу по області росіяни здійснили 44 обстріли (188 снарядів), з них по м. Херсон — 7 обстрілів (25 снарядів). Російські військові поцілили у райони 20 населених пунктів області. Всього за добу через російську агресію загинули 2 людини, 17 - дістали поранення.

Швеція дозволить НАТО базувати війська на своїй території

Про це заявили прем'єр-міністр Ульф Крістерссон і міністр оборони Пал Йонсон у спільній статті для видання Dagens Nyheter.

"Уряд вирішив, що шведські збройні сили можуть провести підготовку з НАТО і країнами-членами Альянсу до майбутніх спільних операцій", — йдеться в заяві.

Підготовка може включати тимчасове базування іноземної техніки та персоналу на шведській території.

Минулого року Швеція подала заявку на вступ до НАТО через вторгнення Росії в Україну.

У Харкові було чутно вибух: що відомо про ракетний удар РФ

У Харкові 9 червня було чути вибух близько 10:00, ймовірно, він пролунав за межами міста. Одразу після вибуху у місті та області оголосили повітряну тривогу.

У поліції Харківщини закликали не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та перебувати в укриттях. Про місця влучань потрібно повідомляти на спецлінію 102.

Даних про місця влучань, руйнування, поранених наразі немає.

Генпрокурор обговорив з американським сенаторові наслідки підриву Каховської ГЕС

Генеральний прокурор Андрій Костін провів онлайн зустріч з Сенатором Річардом Блюменталем.

"Повідомив його про наслідки жахливого воєнного злочину – підриву Каховської ГЕС. Окрім масштабної повені, руйнування греблі Каховської ГЕС становить загрозу для роботи Запорізької АЕС. Різке падіння рівня води може призвести до виходу з ладу системи охолодження. Йдеться про екологічну катастрофу – тяжку довгострокову шкоду довкіллю", – зауважив генпрокурор.

Сенатор Блюменталь зазначив, що він отримав переконливі свідчення того, що зухвалий підрив росією греблі Каховської ГЕС спричинив серйозні масштабні руйнування.

Каховську ГЕС підірвала росйіська диверсійна група — СБУ

Служба безпеки дістала підтвердження того, що греблю Каховської гідроелектростанції підірвала диверсійна група окупантів. Про це свідчить перехоплення телефонної розмови, отримане СБУ.

"Там не вони (українська сторона — ред.) довбанули. Там наша диверсійна група. Вони хотіли типу цією дамбою лякати. Пішло не за планом, а більше, ніж вони планували", — розповідає на оприлюдненому аудіозапису чоловік, ідентифікований СБУ як російський військовий.

Він також описує він і наслідки цієї катастрофи, які намагаються приховати у РФ, серед яких — підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування.

Успіх контрнаступу України визначить подальшу підтримку США — Politico

Високопоставлені чиновники Сполучених Штатів переконані, що майбутня підтримка України у протистоянні з Росією, а також світова репутація президента Джо Байдена, залежать від успіху контрнаступу України. Про це повідомляє Politico із посиланням на власні джерела в американській адміністрації.

"Успіх — і західна військова та економічна допомога надходитиме. Спіткнувшись або не виправдавши очікувань, Україна, швидше за все втратить цю підтримку, що призведе до активних закликів до прискореного дипломатичного вирішення проблеми та перешкодить одному зі знакових міжнародних досягнень Білого дому", — пише видання.

Як зауважують журналісти, при цьому представники США не знають, чи дадуть законодавці дозвіл на збільшення фінансування для України, коли поточний транш закінчиться.

"Будь-які початкові помилки в контрнаступі, побоюються чиновники адміністрації, можуть дати республіканцям у Палаті представників можливість звести нанівець зусилля їхніх колег із Сенату щодо збільшення витрат на оборону", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, Вашингтон занепокоєний ударами України, що спрямовані вглиб суверенної російської території. Це призвело до кількох приватних суворих застережень у дипломатичних каналах, пише Politico.

РФ продовжить шантаж, пов’язаний із "зерновою угодою" — британська розвідка

Росія планує шантажувати світ блокуванням Чорноморської зернової угоди заради переслідування власних інтересів, зокрема відновлення транспорту аміаку трубопроводом Тольятті – Одеса. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначаються в міністерстві, 17 травня 2023 року Чорноморська зернова ініціатива була продовжена на 60 днів. Проте у британському оборонному відомстві Росія майже напевно продовжить перешкоджати експорту зерна, навмисно уповільнюючи перевірки та активно блокуючи деякі судна.

Наразі лише одне або два судна перевіряються на день, у порівнянні з шістьма-вісьмома восени 2022 року, зауважують в Міноборони королівства.

"Росія, ймовірно, намагається домогтися поступок щодо відновлення роботи трубопроводу Тольятті-Одеса, який експортує аміак з Росії через Україну через Одесу. Ситуацію ускладнює те, що в останні дні трубопровід був пошкоджений і наразі не працює", — вважає британська військова розвідка.

Імовірно, російська риторика та погрози щодо блокування Чорноморської зернової ініціативи будуть лунати за кілька тижнів до наступного кінцевого терміну продовження 16 липня 2023 року, зазначається в дописі.

Над Миколаївщиною вночі збили російську ракету

Під час масованої атаки в ніч проти 9 червня 2023 року близько 04:00 над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони збили російську ракету типу Х-101.

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк.

За словами Наталії Гуменюк, вночі довготривала тривога була пов’язана з атакою по Україні авіацією, зокрема із застосуванням іранських ударнів "Shahed-136/131" та крилатих ракет. Сили оборони півдня України взяли участь у протидії атаці.

"В нашій зоні відповідальності над Миколаївщиною була знищена ракета Х-101, яку російські військові спрямували в центральні регіони. Загалом вся траєкторія ракет свідчила про те, що росіяни намагаються виснажувати і населення України, тому що задіяні були фактично всі регіони, і системи протиповітряної оборони”, — розповіла речниця оперативного командування "Південь".

Атака була переважно мішаного типу і розтягнута в часі — із 22:00 до 04:00, пояснила Наталія Гуменюк.

Медики попередили, що загибла через підрив Каховської ГЕС риба може викликати ботулізм

Через підрив Каховської ГЕС в деяких регіонах зафіксували загибель риби. Медики закликають не вживати таку рибу, адже це може спровокувати ботулізм.

Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

За їхніми даними, мертву рибу або ту, що вмирає, не можна готувати та їсти, адже жоден спосіб приготування не зробить її безпечною. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Також медики попереджають, що така риба може потрапити на стихійні ринки, тож варто утримуватись від купівлі цього продукту з рук.

Серед іншого, після вживання такої риби можна заразитися ботулізмом. Його симптоми найчастіше виникають через 12-24 години після їжі, однак можуть проявитися й раніше (уже через дві години) або значно пізніше (чотири доби й більше).

Основні симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово. Одна з найперших ознак – порушення зору ("сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Також з'являються спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За появи перших симптомів медики просять звертатися до лікаря, адже шпиталізація у випадках ботулізму є обов’язковою.

Росія замовчує знищення Каховської ГЕС в окупованому Криму — Генштаб

Українські військові повідомляють, що у тимчасово окупованому Криму, зокрема, у Сімферополі, спостерігається тенденція замовчування місцевими ЗМІ факту знищення російськими окупантами Каховської ГЕС та наслідків цієї катастрофи. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

"Відомо, що місцева окупаційна влада занепокоєна можливою панікою серед населення", — зазначається в дописі.

Через російську агресію загинули 487 дітей — Офіс генпрокурора

Станом на 9 червня жертвами російської збройної агресії стали щонайменше 487 українських дітей, ще понад тисяча дістали поранення. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Станом на ранок 9 червня 2023 року більше ніж 1496 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 487 дітей загинули та понад 1009 отримали поранення різного ступеня тяжкості", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, стало відомо, що два дні тому від поранень, отриманих 2 червня через детонацію вибухового предмета під час руху автомобіля на дорозі між с. Лютівка та с. Леміщене Харківської області, помер 12-річний хлопчик.

Загалом найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 464, Харківській — 283, Київській — 128, Херсонській — 105, Запорізькій — 91, Миколаївській — 89, Дніпропетровській — 80, Чернігівській — 71, Луганській — 67.

На Донеччині за добу від обстрілів загинула одна людина, ще семеро поранені

Протягом 8 червня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинула одна людина у Максимільянівці, також поранені семеро жителів області, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Він зазначив, що поранені жителі у Торецьку, Максимільянівці та Ясній Поляні.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1555 людей, поранення отримали 3667 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Внаслідок обстрілів Херсонщини за добу загинули двоє людей, 17 поранених

Внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської області 8 червня загинули двоє людей, 17 — поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

За добу військові РФ 44 рази обстріляли Херсонщину, випустили по її території 188 снарядів з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА та авіації. По місту Херсон — 25 снарядів. Вони влучили у житлові квартали, йдеться в повідомленні.

Знищено понад тисячу окупантів: Генштаб озвучив втрати РФ за добу

Протягом 8 червня Сили оборони України ліквідували близько 1010 російських військових, знищивши при цьому 10 танків, 24 бойові броньовані машини та 34 артилерійські системи. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.06.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 213 770 (+1010) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також знищено:

  • танків — 3901 (+10) од,
  • бойових броньованих машин — 7600 (+24) од,
  • артилерійських систем — 3702 (+34) од,
  • РСЗВ — 599 (+4) од,
  • засобів ППО — 359 (+4) од,
  • літаків — 314 (+0) од,
  • гелікоптерів — 299 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 3247 (+13),
  • крилатих ракет — 1171 (+0),
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн/ vehicles and fuel tanks – 6410 (+26) од,
  • спеціальної техніки — 502 (+2).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, додали в Генштабі.

Німеччина передасть Словаччині дві системи ППО MANTIS для захисту східних кордонів

Міністерство оборони Німеччини уклало угоду зі Словаччиною про безкоштовну передачу двох систем протиповітряної оборони MANTIS малої дальності для захисту східних кордонів країни. Про це повідомляється на сайті словацького Міністерства оборони.

"Національний директор з оборонних спроможностей Міністерства оборони Словацької Республіки Далібор Паволка підписав сьогодні (8 червня — ред.) зі своїм німецьким колегою Томасом Франкенбергером угоду про дарування між Словаччиною та Федеративною Республікою Німеччина двох систем протиповітряної оборони MANTIS малої дальності, що посилить захист нашого східного кордону з Україною національними та союзницькими можливостями та засобами", — йдеться у повідомленні.

Як підтвердив міністр оборони Словацької Республіки Мартін Скленар, перша з цих систем буде доставлена ​​протягом кількох тижнів. Конкретна дата постачання обговорюється.

Словаччина отримає у користування системи ППО безкоштовно і назавжди задля зміцнення та захисту східного кордону НАТО, частиною якого вона є, зазначається в дописі.

"Пожертвування системи MANTIS Збройним силам Словаччини є результатом позитивної думки союзників щодо нашого відповідального партнерства та довгострокової, невтомної відданості інтересам національної та колективної безпеки", — сказав міністр Скленар.

ППО знищила вночі 14 російських дронів та чотири ракети — Повітряні сили

У ніч проти 9 червня українська протиповітряна оборона знищила 10 ударних безпілотників та чотири ракети, випущені російськими військовими. Про це повідомляють Повітряні сили Збройних сил України.

"У ніч на 9-го червня 2023 року в період з 22:00 по 04:00 год російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" та крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-55 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури", — йдеться у повідомленні.

При цьому пуски "Шахедів" здійснювались із південного напрямку, а крилатих ракет – з району Каспійського моря, із чотирьох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс. Протягом атаки російські війська запустили до 16 ударних БПЛА та шість крилатих ракет повітряного базування.

"Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил в зонах відповідальності повітряних командувань "Схід", "Захід" та "Південь", у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони України, знищено 4 крилаті ракети Х-101/Х-55, 10 ударних дронів "Shahed-136/131", "Ланцет" та чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", "Supercam", — розповіли в Повітряних силах.

Також близько 20:00 години 8 червня російські війська завдали ударів з Чорного моря двома ракетами "Калібр" по одному з цивільних об’єктів на Черкащині, додали українські військові.

Росія завдала за добу сім ракетних ударів — Генштаб

Протягом минулої доби російські війська завдали по території України 43 авіаційних та сім ракетних ударів, є постраждалі серед цивільних. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні.

"Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних, 2 з яких — по мирному місту Умань та 43 авіаційних удари, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Є постраждалі серед цивільних людей", — йдеться у повідомленні.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою, підкреслили в Генштабі.

Вночі росіяни поцілили у будинок в Звягелі на Житомирщині, є загиблі та поранені

У ніч проти 9 червня на Житомирщині зафіксоване влучання у житловий масив приватного сектору у Звягелі. Про це повідомляє Звягельська міська рада.

За попередньою інформацією, внаслідок удару 6 будинків зруйновано, десятки пошкоджено. Одна людина загинула, також є поранені, яким надається уся необхідна допомога.

У Донецьку помітили підрозділ "Ахмат", який займається грабежем цивільного населення — Генштаб

У південно-західній частині тимчасово окупованого Донецька помітили перебування підрозділу "Ахмат", які грабували цивільне населення. ЗСУ поцілили по тренувальному таборі чеченців та знищили 56 військових. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу.

ЗСУ минулої доби знищили 10 безпілотників різного типу — Генштаб

Українська авіація сил оборони за минулу добу завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу та 2 — по зенітно-ракетних комплексах російської армії.

"Було знищено 6 ударних та 4 розвідувальних БпЛА різних типів", — йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Україна провела контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту — ISW

Україна провела контрнаступальні операції з різними результатами щонайменше на трьох ділянках фронту в рамках ширших контрнаступальних дій, які розгортаються з неділі, 4 червня. Про це йдеться у звіті американського інституту дослідження війни.

Росія почала імпортувати електроніку для ведення війни на довоєнному рівні

Західний експорт ключових мікрочіпів та електроніки, які потрібні Росії для ведення війни, повернувся до рівня до вторгнення Україну. Про це повідомляє видання Politiko з посиланням на координатора із питань санкцій у Державному департаменті США Джима О'Браєна.

За словами чиновника, проблема полягає в тому, що європейські компанії продають запчастини у треті країни, які, своєю чергою, перепродують матеріали в Росію.

У Києві та низці областей відбій повітряної тривоги.

США готує новий пакет протиповітряної оборони для України на 2 млрд доларів – Bloomberg

США оголосить про новий пакет озброєнь для України вартістю понад 2 мільярди доларів сьогодні, 9 червня. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела в адміністрації.

Виділені кошти підуть на придбання пускових установок і ракет Hawk і двох типів передових ракет ППО Patriot

США допомагають Україні пом'якшити наслідки катастрофи в Каховці — Кулеба

"США допомагають нам пом’якшувати наслідки Каховської катастрофи спричиненої Росією. Ми також акцентували увагу на військовій допомозі. Сполучені Штати продовжуватимуть намагатися постачати більше зброї та боєприпасів", — написав очільник МЗС України Дмитро Кулеба у своєму Twitter.

Також посадовці обговорили очікувані результати Вільнюського саміту НАТО.

На Київській ГЕС посилили патрулювання — нацполіція

На Київській ГЕС поліція посилила патрулювання. За словами речниці нацполіції Київщини Ірини Прянішнікової, у випадку надзвичайної ситуації поліція буде залучатись до проведення евакуації.

Джо Байден та Ріші Сунак під час зустрічі у Білому домі обговорили фінансову та військову допомогу Україні у війні проти Росії. Однією з тем була довгострокова безпека для стримування майбутньої агресії після війни

Джо Байден та Ріші Сунак під час зустрічі у Білому домі обговорили фінансову та військову допомогу Україні у війні проти Росії.

Американський президент зазначив, що у переговорах з українським урядом з американськими союзниками та партнерами головною темою є "довгострокова безпека для стримування майбутньої агресії після цієї війни".

Зустріч країн-донорів військової допомоги Україні відбудеться 15 червня у Брюсселі — Пентагон

Зустріч країн-донорів, які допомагають Україні військовою технікою, відбудеться наступного тижня у Брюсселі, повідомив речник Пентагону генерал Пет Райдер.

За нею слідуватиме зустріч міністрів оборони країн НАТО 16 червня, повідомив генерал Райдер.

В Україні оголошена масштабна повітряна тривога

471 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Текстовий онлайн
Фото: мапа повітряних тривог

У тимчасово окупованому Бердянську пролунав гучний вибух

Ввечері, 8 червня, у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області пролунав гучний вибух. Місцеві мешканці повідомляють про пожежу.

Цю інформацію Суспільному підтвердив заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

У Києві та низці областей оголошена повітряна тривога.

На Донеччині відбуваються дуже тяжкі бої — Зеленський

"Донеччина – дуже жорсткі бої. Але є результат, і я вдячний усім, хто забезпечує цей результат! Бахмут – молодці. Крок за кроком. Дякую кожному нашому воїну! Авдіївка, Марʼїнка, увесь схід, ситуація на півдні, ситуація після підриву росіянами дамби нашої рідної Каховки – бачимо кожну деталь. Але озвучувати – не сьогодні", — сказав президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Грета Тунберг звинуватила РФ у катастрофі на Каховській ГЕС

Шведська екоактивістка Грета Тунберг звинуватила РФ у катастрофі на Каховській ГЕС і закликала притягнути Росію до відповідальність за екоцид. Про це дівчина написала у своєму Twitter, де виклала кадри зруйнованої ГЕС.

Рівень води на Запорізькій АЕС критично низький — МАГАТЕ

Попри падіння рівня води в Каховському водосховищі нижче за позначку, яка раніше вважалася критичною, з'ясувалося, що Запорізька АЕС все ще може качати з водосховища воду для систем охолодження. Про це в четвер повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі, посилаючись на інформацію експертів, присутніх на ЗАЕС.

На Нікопольщені повідомляють про обстріли — Євтушенко

"Прибережні території — увага, активність ворожої артилерії! Перебувайте в безпечних місцях", — попередив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко у своєму Telegram.

США та Британія започатковують цивільне ядерне партнерство — Білий дім

Сполучені Штати Америки та Сполучене Королівство оголосили початок цивільного ядерного партнерства, щоб забезпечити адаптацію, зміцнення та переосмислення альянсу двох держав. Про це йдеться у заяві Білого дому.

Армія РФ обстріляла Торецьк та Максимільянівку на Донеччині, поранені шетеро людей

8 червня російська армія обстріляла житлові квартали Торецька та Максимільянівки Покровського району. За попередньою інформацією вони били з артилерії. Шестеро людей отримали поранення, повідомили у прокуратурі Донеччини.

По Торецьку російські війська вдарили вдень, а по Максимільянівці – близько 19:00.

Як розказала у коментарі Суспільному речниця прокуратури Донеччини Анастасія Мєдвєдєва, У Торецьку поранення отримали двоє людей, а у Максимільянівці – четверо.

"Під шквалом снарядів опинились житлові будинки, у яких на той час перебували люди: шестеро зазнали тяжких мінно-вибухових травм та осколкових поранень голови, кінцівок, грудної клітини. Серед постраждалих – 61-річний чоловік і п’ятеро жінок віком від 52 до 71 року – усі вони наразі перебувають під наглядом лікарів", – повідомили в прокуратурі.

Зеленський провів нараду у Кривому розі щодо водозабезпечення Дніпропетровщини

Під час робочої поїздки до Дніпропетровської області президент Володимир Зеленський провів нараду щодо реалізації проєктів магістральних водогонів на заміну тим, які живилися з Каховського водосховища, задля забезпечення водою жителів регіону.

Начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак доповів, що підрив дамби на Каховській ГЕС призвів до проблем із забезпеченням питною водою жителів міст Кривий Ріг, Марганець, Покров і Нікополь. Зокрема, припинено роботу водоканалів у Покрові та Марганці. Зараз у цих містах підвозять воду за допомогою залізничного та автомобільного транспорту.

Зеленський доручив опрацювати питання щодо залучення додаткової техніки для підвезення води в населені пункти.

На початок