Каховську ГЕС підірвала російська диверсійна група — СБУ

Каховську ГЕС підірвала російська диверсійна група — СБУ

Каховську ГЕС підірвала російська диверсійна група — СБУ
. Херсонщина. Підірвана Каховська ГЕС, 6 червня 2023 року. Фото: Каховська міська тергромада/Facebook

Служба безпеки дістала підтвердження того, що греблю Каховської гідроелектростанції підірвала диверсійна група окупантів.

Про це свідчить перехоплення телефонної розмови, отримане СБУ.

"Там не вони (українська сторона — ред.) довбанули. Там наша диверсійна група. Вони хотіли типу цією дамбою лякати. Пішло не за планом, а більше, ніж вони планували", — розповідає на оприлюдненому аудіозапису чоловік, ідентифікований СБУ як російський військовий.

Він також описує наслідки підриву ГЕС, які намагаються приховати у РФ, серед яких — підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування.

"Споруда-то що, 50-х років. Швидко поповзла, пішла. А там трохи нижче сафарі-парк був. Коротше, тисячі тварин загинули", — каже чоловік.

Також окупант на аудіозапису зазначає, що Каховське водосховище охолоджує Запорізьку атомну електростанцію, що створює загрозу аварії на ній.

Що відомо про затоплення Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС та евакуацію людей

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Внаслідок затоплення Олешок на лівому березі Дніпра Херсонщини загинули дев’ятеро людей. Поки неможливо встановити кількість зникли безвісти, російські військові не дають людям можливості евакуюватись.

У Голій Пристані вода зупинилась і впала у деяких місцях на п'ять сантиметрів. Люди евакуюються самотужки. Раніше керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник. повідомила, що у місті затоплені 196 житлових будинків.

У Новій Каховці вода також відступає, вона нижче Дніпровського проспекту. Людей почали пускати перевірити свої домівки. Найгірша ситуація у Корсунці. Звідти самотужки виїхали майже всі жителі. Окупаційна влада евакуацією не займається.

На початок