США виділяють Україні нову військову допомогу на 1,2 млрд доларів — Пентагон

США виділяють Україні нову військову допомогу на 1,2 млрд доларів — Пентагон

Доповнено
Міноборони США (Пентагон)
Міністрество оборони США. Getty Images

США виділяють Україні новий пакет військової допомоги на суму 1,2 млрд доларів. Про це повідомляється на сайті Пентагону.

У пакет увійдуть:

  • додаткові системи ППО та боєприпаси;
  • обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України;
  • боєприпаси для боротьби з безпілотними літальними системами;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • послуги комерційних супутникових зображень.

Йдеться також про підтримку тренувань, технічного обслуговування та забезпечення діяльності.

Як пояснили в Міноборони США, йдеться, зокрема, про підтримку України в тому числі для посилення її протиповітряної оборони та забезпечення потреб в артилерійських боєприпасах. Цей пакет, загальним обсягом до 1,2 мільярда доларів, надається в рамках Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні (USAI).

“На відміну від президентського рішення щодо озброєнь (PDA), яке Міністерство оборони продовжує використовувати для постачання Україні обладнання зі складів Міністерства оборони в історичних масштабах, USAI — це повноваження, в рамках якого Сполучені Штати закуповують озброєння у промисловості або у партнерів. Це оголошення є початком процесу укладання контрактів на надання Україні додаткових пріоритетних можливостей”, — пояснили у Пентагоні.

Зеленський подякував США за новий пакет військової допомоги

“Вдячний президенту США Джо Байдену та народу США за надання Україні потужного пакету оборонної допомоги в $1,2 млрд. Цінуємо цей знак солідарності з українським народом, оголошений у символічний для нас день — День Європи та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Спільно крокуємо до нової перемоги!” — написав президент України у Твіттер.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня 2022 року президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Сенат США у четвер, 15 грудня торік, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників.

29 2022 року грудня президент США Джо Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить $772 млрд на внутрішні програми та $858 млрд на оборону. Він включає майже $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та близько $38 млрд для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

18 січня видання Politico повідомило, що США готуються оголосити про один із найбільших пакетів військової допомоги Україні в п’ятницю, 20 січня. Новий пакет міститиме бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.

20 березня США оголосили про надання нового пакета оборонної підтримки для України на $350 мільйонів доларів.

4 квітня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $2,6 млрд.

На початок