На Дніпропетровщині перший з початку року летальний випадок від ботулізму: чоловік помер через рибу

На Дніпропетровщині перший з початку року летальний випадок від ботулізму: чоловік помер через рибу

На Дніпропетровщині зареєстрували перший з початку року летальний випадок від ботулізму: 5 липня у місті П’ятихатки помер 43-річний чоловік. Про це журналістам програми «Тема дня» на Суспільному повідомив медичний директор П'ятихатської центральної районної лікарні Віталій Ілющенко.

За словами лікаря, за день до шпиталізації чоловік вживав в’ялену рибу невідомого походження.

Як розповів медик, реаніматологи 11 годин боролися за життя хворого, який був доправлений до медичного закладу бригадою швидкої допомоги у вкрай важкому стані зі скаргами на порушення ковтання, важкість дихання, погіршення зору, біль в животі та м’язах.

«Йому провели промивання шлунку, гормональну та антибіотикотерапію. Бригадою санавіації з Дніпра була доставлена та введена спеціальна протиботулінічна сироватка. Втім, стан хворого продовжував різко погіршуватися, і на початку другої години ночі чоловік помер від зупинки серця», – розповів Віталій Ілющенко.

Наразі у місті П’ятихатки задля виявлення та локалізації осередку отруєння спеціалісти Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області перевіряють торговельні мережі та стихійні ринки.

Як розповіла Суспільному головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева, збудник ботулізму найчастіше виявляється у в'яленій, соленій або копченій рибі, грибних консервах, м'ясних і ковбасних виробах домашнього приготування.

«Присутність ботулотоксинуБотулотоксин - найпотужніший з відомих у світі токсинів. спричиняє параліч при ботулізмі в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, тобто вони не мають ніякого характерного запаху та смаку. Збудник частіше виявляється у річковій рибі, проте були випадки, коли він містився у в морській рибі», – повідомила фахівець.

За її словами, з початку року у Дніпропетровській області 3 людини постраждало від ботулізму. Усі випадки були пов'язані з вживанням риби: у двох випадках вона була виготовлена в домашніх умовах, у третьому – походження не встановлене.

Відомо

  • Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. Зокрема, в МОЗ рекомендують утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.
  • Ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у травні-червні.
  • За 4 місяці 2020 року в Україні зареєстрували 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. З них: 14 дорослих та одна дитина.
  • На Дніпропетровщині у 2019 на ботулізм захворіло 10 людей, один з них помер

Авторка – Олена Федоренко

Читайте також

На початок