Українці виступлять на двох турнірах з фехтування через недопуск атлетів з РФ і Білорусі: склад збірної

Українці виступлять на двох турнірах з фехтування через недопуск атлетів з РФ і Білорусі: склад збірної

Українці виступлять на двох турнірах з фехтування через недопуск атлетів з РФ і Білорусі: склад збірної
. FIE

Як FIE реагує на запити з боку російської сторони.

Україна братиме участь у двох міжнародних турнірах у Колумбії та Мексиці після недопуску до змагань спортсменів РФ та Білорусі.

У березні Міжнародна федерація фехтування (FIE) дозволила росіянам та білорусам змагатися на своїх турнірах у нейтральному статусі. Та за місяць після відповідного голосування росіян не допустили до Гран-прі Сеула в шаблі — олімпійського відбіркового турніру.

Читайте також: Ольга Харлан здобула "бронзу" на етапі Гран-прі з фехтування в Сеулі. Це перший турнір у відборі на Олімпіаду-2024

У російській федерації відповіли на недопуск наміром "писати листи, аби гран-прі скасували". Натомість турнір відбувся за участю українців, що раніше оголосили про бойкот змагань, на які заявляться спортсмени РФ та Білорусі.

Не буде російських фехтувальників і на Гран-прі Калі (Колумбія) у шпазі, а також на чоловічому Кубку світу в рапірі, який прийматиме мексиканський Акапулько. Обидва турніри відбудуться у травні.

Очільник російської федерації Ільгар Мамєдов пояснив: FIE не відповідає на запити російської сторони, через що та буде змушена пропустити турніри. Функціонер також поскаржився на відсутність "міжнародного права у спорті".

"Офіс FIE не відповідає на наші листи, затвердження спортсменів та персоналу досі не було отримано. Сьогодні до їхнього офісу зверталися наші колеги з Білорусі, де їм повідомили, що не мають повноважень відповідати на такі запитання", — цитує Мамєдова Inside the Games.

"Судячи з усього, у спорті більше немає місця для міжнародного права, адже існують етичні норми поведінки. Якщо FIE чомусь образилися на російську федерацію, чому вони не відповідають також і білорусам?"

"Ми точно пропускатимемо наступних два турніри. Мої закордонні колеги зі США, які чекали на нас в Акапулько, були дуже здивовані, що ми не приїдемо. І не можуть зрозуміти, як FIE може просто не відповідати".

Склад України на змагання

На змагання в Колумбії та Мексиці подала заявки команда Україна. Сумарне представництво "синьо-жовтих" на обох турнірах становитиме по чотири спортсмени.

За другу медаль на змаганнях серії Гран-прі претендуватиме Ігор Рейзлін, бронзовий призер турніру в Будапешті 2020 року. Виступить у Калі й чинна чемпіонка Європи Влада Харькова.

  • Гран-прі Калі (шпага, чоловіки, 5-7 травня): Ігор Рейзлін, Володимир Станкевич
  • Гран-прі Калі (шпага, жінки, 6-7 травня): Влада Харькова, Юлія Свистіль
  • Кубок світу в Акапулько (рапіра, чоловіки, 5-6 травня): Даниїл Гойда, Андрій Погребняк, Євген Лазаренко, Клод Юнес

Повернення росіян до фехтувальних змагань: що відомо

  • На початку квітня Україна оскаржила рішення конгресу FIE про повернення росіян та білорусів у Спортивному арбітражному суді.
  • Після голосування FIE приймати міжнародні фехтувальні змагання відмовилися у Франції, Данії та Німеччині.
  • У відповідь на позицію FIE понад 300 фехтувальників виступили із закликом до Міжнародного олімпійського комітету переглянути рішення про повернення росіян.
На початок