День міста: відомі та забуті факти про Львів

День міста: відомі та забуті факти про Львів

День міста: відомі та забуті факти про Львів
Факти про Львів. На фото львівська Ратуша. Суспільне Львів

Цьогоріч святкування Дня міста Львова припадає на 6 травня. Про першу книгу, перші заклади культури та відкриття світової медицини, Суспільне поспілкувалося з дослідником історії Львова Ільком Лемком. Він вже 23 роки "колекціонує" факти про Львів. 100 підстав, чому варто пишатися Львовом, дослідник зібрав у своїй книжці "Львів понад усе".

За підрахунками Ілька Лемка, Львів 614 років перебував у Європі, тобто в європейському культурному та економічному просторі.

"Це була поганенька Європа, але це було краще, ніж хороша Азія. Все, що вперше було збудовано, започатковано, в усіх практично галузях людської життєдіяльності в Україні, майже все було у Львові ", — розпочинає розмову Ілько Лемко.

13 цікавих фактів про Львів

  1. Перша в Україні книжка була надрукована у Львові у 1574 році. Це була книжка "Апостол" Івана Федорова.
  2. У XV столітті будівничий Петро Штехер облаштував перший в Україні львівський водогін. Ним постачали воду з Погулянки. Цей водогін пролягав по вулиці, яка називалася "На рурах", нині це вулиця Левицького.
  3. У 1586 році у Львові видали статут Успенського ставропігійного братства — найстарішу педагогічну пам'ятку на всіх пострадянських теренах.
  4. У Львові був заснований перший в Україні університет 1661 року. На той час Києво-Могилянська академія функціонувала кілька десятків років, але вона не мала статусу університету. Університет 1661 року у Львові був реорганізований з єзуїтської колегії (потім академії). Фактично король підписав цей указ, але він не був ратифікований сеймом.
  5. У Львові вийшла друком перша газета в Україні "Kurier Lwowski" та перша українська газета "Зоря Галицька".
  6. Перший в Україні постійно діючий міський театр започатковано у Львові у 1776 році.
  7. У Львові заснували першу в Європі спеціалізовану клінічну дитячу лікарню Святої Софії. Це трапилося у 1845 році.
  8. Українська символіка походить зі Львова. У 1848 році з ініціативи Головної руської ради за українську національну символіку було прийнято синьо-жовтий прапор та герб галицько-волинських князів із зображенням золотого лева на блакитному тлі.
  9. У 1853 році у Львові винайшли гасову лямпу. Винахідники — фармацевти Йоган Зег та Іґнаци Лукасевич.
  10. 14 липня 1894 року у Львові провели перший в Україні офіційний футбольний матч між командами Львова і Кракова.
  11. На початку XX століття Львів був єдиним містом, де містилися резиденції трьох католицьких єпископів — римо-католицького, греко-католицького і вірмено-католицького.
  12. У Львові вперше у світі була вироблена вакцина проти висипного тифу у 1928 році. Її винайшов професор Львівського університету Рудольф Вайль (львів’янин австрійського походження).
  13. Львів стало другим містом після Києва на теренах України, де запустили електричний трамвай. Перший електричний трамвай у Києві вирушив у 1892 році, а у Львові у 1894 році.

Читайте також

На початок