Відеоінсталяція, соловейки, мішки з піском та виставка Кахідзе: чим запамʼятається перший день EuroFestival

Відеоінсталяція, соловейки, мішки з піском та виставка Кахідзе: чим запамʼятається перший день EuroFestival

Відеоінсталяція, соловейки, мішки з піском та виставка Кахідзе: чим запамʼятається перший день EuroFestival
. Інсталяція "Соловейко". EuroFestival у Ліверпулі. Фото: PAUL ELLIS/AFP, Getty Images

1 травня у Ліверпулі почався EuroFestival — спеціальна подія, створена у колаборації України та Великої Британії. На фестивалі представлять 24 унікальні проєкти, з яких 19 створено у співпраці митців двох країн. Перші проєкти уже доступні для відвідувачів.

Відеоінсталяція Каті Бучацької

Суспільне Культура уже розповідало, що від 1 травня у діючому Ліверпульському соборі працюватиме багатоканальна інсталяція "Ізюм — Ліверпуль" української художниці Каті Бучацької.

Інсталяція — це 12 відеоекранів, які фіксують український ландшафт у режимі реального часу залізничним маршрутом з Ізюма через усю Україну до польського кордону.

У коментарі британській службі BBC Бучацька зазначила, що створила цю інсталяцію, щоб нагадати людям про війну в Україні, і що власне пісенний конкурс "Євробачення" відбувається в Ліверпулі саме через війну: "Євробачення тут через війну. Моя інсталяція, я, я тут через війну".

Проєкт триватиме до 19 травня.

єврофестиваль
Відеоінсталація. Інсталяція "Ізюм—Ліверпуль" Каті Бучацької. Надано художницею.

Інсталяція "Соловейко — співоча пташка"

До 1 травня у Ліверпулі встановили першого з 12 соловейків – частину великої артінсталяції Soloveiko Songbird ("Соловейко — співоча пташка").

Усі пташки світитимуться і, за задумом організаторів, презентуватимуть різні регіони України.

Їх встановлять у різних місцях Ліверпуля. Перша з них з’явилася в Королівських доках Альберта.

єврофестиваль
Соловейко у Ліверпулі. Фото: VisitLiverpool.com/Facebook

єврофестиваль
Соловейко у Ліверпулі. Фото: paul.tsanos/Instagram

єврофестиваль
Соловейко у Ліверпулі. Фото: stevesamosaphotography/Instagram

Мішки з піском біля памʼятників

Один із проєктів, який офіційно почався 1 травня — Protect the Beats.

За словами організаторів, це "твір солідарності з народом України".

Масштабний паблік-арт-витвір розгорнувся біля ліверпульского памʼятника Нельсону — його укріпили за допомогою 2 500 мішків з піском, подібно до того, як пам'ятники в Україні захищали від бомбардувань.

"Діалоги" Алевтини Кахідзе

1 травня українська мисткиня Алевтина Кахідзе опублікувала на своїй сторінці у Facebook частину своїх робіт з виставки у межах фестивалю.

Крім її робіт у артгалереї Bluecoat експонуються роботи ліверпульської художниці Еллі Хоскінс.

"Кураторка Олена Касперович з України та старший куратор Bluecoat Адам Льюїс-Сміт обрали ліверпульську художницю Еллі Хоскінс та українську художницю Алевтину Кахідзе, щоб продемонструвати їхній гумористичний погляд на життя, як вони спостерігають за навколишнім світом", – зазначають організатори.

У межах "Діалогів" Алевтина Кахідзе також представить спеціальний перформанс, що поєднує в собі елементи стендап-комедії.

Євробачення 2023

67-й Пісенний конкурс "Євробачення" цьогоріч відбудеться у британському Ліверпулі. Представником України на Євробаченні-2023 є гурт TVORCHI, який одразу потрапляє у гранд-фінал шоу 13 травня, де виступить з оновленою версією пісні "Heart of Steel" під номером 19.

Радіо Промінь — офіційний радіомовник Євробачення.

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представника України на Пісенному конкурсі "Євробачення-2023".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок