Негативний вплив 5G: міф чи реальна загроза людству

Негативний вплив 5G: міф чи реальна загроза людству

У чому суть

Петиція про заборону впровадження в Україні технології 5G набрала необхідні 25 тисяч голосів і тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський. Авторка петиції Юліана Гордей стверджує, що 5G "вкрай негативно впливає на здоров`я", тож вона просить Зеленського не вводити цю технологію в Україні "без клінічно підтвердженої доказової бази по безпечності даного виду зв’язку", втім не наводить жодних аргументів в обґрунтуванні петиції.

Разом з тим у соціальних мережах поширюють фейки про те, що технологія 5G нібито викликає захворювання на коронавірус. Попри спростування цієї конспірологічної версії, її продовжують поширювати. Раніше ми розповідали звідки взялась теорія про зв'язок Біла Гейтса з 5G і коронавірусом, а сьогодні розповімо як працює п'яте покоління мобільних мереж і чи може це бути небезпечним для пересічного громадянина.

Нагадаємо, 17 травня 2019 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав наказ про підготовку до введення 5G в Україні. У листопаді 2019 го заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест анонсував, що мобільний зв'язок п'ятого покоління (5G) з'явиться в Україні через три роки.

Що за теорія змови

Усе почалося 22 січня 2020 року. Бельгійська газета Het Laatste Nieuws опублікувала інтерв'ю з лікарем Крісом Ван Керкховеном під заголовком "5G небезпечний для життя, і ніхто про це не знає". На доказ зв'язку технології з вірусом лікар зазначає, що з 2019 року навколо китайського міста Ухань було побудовано кілька стільникових веж 5G. І додає: "Як ці речі пов'язані одне з одним? Я ще не перевіряв факти, але, можливо, зв'язок існує".

Хоча Кріс Ван Керкховен ще не перевірив факти, багатьом це й не знадобилося. 25 січня акції протесту відбулись у 30 країнах світу. І ось вже жителі Великої Британії спалюють і ламають понад 20 веж стільникового зв'язку, а в Новій Зеландії знищують 17 веж мобільного зв'язку 5G. Пости про те, що 5G спричиняє коронавірус, опублікували актор Вуді Харрельсон і співачка Кері Хілсон. Вони закликають людей бути уважними, боротися з чипуванням, випромінюваннями і не вірити в існування хвороби, яка є лише прикриттям для поширення смертельної технології 5G, покликаної засмажити людей заживо.

У мережі масово поширилися шість основних теорій, пов'язаних із 5G, серед основних – "5G поширює коронавірус" і "Білл Гейтс якось в цьому замішаний". Попри те, що до сих пір немає ніяких переконливих доказів того, що 5G (або будь-яка інша мережа мобільного зв'язку) може мати шкідливий вплив на здоров'я людини, кількість груп у соцмережах анти-5G руху продовжує зростати.

Втім, не коронавірусом єдиним. Все ж таки це останній тренд, а раніше 5G-зв'язок ставав для людей причиною головного болю, ракових пухлин, тощо. Такі побоювання у суспільства виникають чи не кожне нове покоління мобільного зв'язку, проте 5G особливо не пощастило бути випадково замішаним на рівні асоціації в історію з коронавірусом і повсюдним використанням соціальних мереж, де теорії змови безнапасно множаться.

Власне, претензії до нового покоління бездротового зв'язку у людей наступні:

  • люди ніколи раніше не піддавалися такому опроміненню;
  • вчені не продемонстрували, що нова інфраструктура не буде шкідливою для людини;
  • ВООЗ оголосила радіочастотне випромінювання таким, що "можливо викликає рак";
  • і тому ми повинні оголосити мораторій на цю технологію доки не буде встановлена її безпечність.

На щастя, наука вже говорить нам, що 5G майже напевно не представляє небезпеки для людини. Якщо тільки ви не цінуєте необґрунтовані змови в порівнянні з добросовісної наукою.

Читайте також: "Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини"

Отже, що таке 5G

Технологія 5G – це п'яте покоління мобільних мереж або бездротових систем, яке покращує якість інтернету. У 2016 американська компанія Verison заявила про початок тестування мереж 5G. Компанія обіцяє, що технологія дозволить забезпечити "швидкість кілька гігабайт на секунду і мілісекунди затримки".

Глобальне поширення мереж п'ятого покоління приведе, швидше за все, до поступової смерті Wi-Fi. Ваш смартфон, планшет або ноутбук завжди й всюди будуть мати доступ до інтернету, незалежно від того, є поруч роутер чи ні.

Що має зробити 5G:

  • збільшити швидкість передачі даних в 100 разів у порівнянні з мобільними мережами 4-го покоління;
  • зменшити затримку при передачі пакетів до 1 мілісекунди;
  • збільшити ефективність роботи безлічі автономних пристроїв інтернету речей.

Для повноцінного впровадження 5G недостатньо просто оновити смартфони й обладнання на базових станціях – необхідний комплексний розвиток інфраструктури мережі передачі даних, зведення куди більшої кількості веж зв'язку, ніж це було необхідно для попередніх поколінь – через неможливість долати великі відстані або проходити крізь об'єкти міліметрові хвилі меншої довжини, що використовуються в 5G, потребують підсилення за допомогою антен, розташованих в середньому кожні 150 метрів.

На липень 2020 року у світі розгорнуто близько 9 тисяч точок підключення до 5G, з них понад 6 тисяч – у США. В Україні таких веж ще немає, а найближчі точки підключення знаходиться в Румунії – їх там 23 штуки. Поки що технологія повноцінно не працює: швидкість інтернету сильно залежить від близькості до джерела сигналу. Та й впровадження 5G обходиться недешево: очікується, що світові витрати на підготовку інфраструктури до кінця 2020 року становитимуть 2,7 трлн доларів. 

Чим 5G відрізняється від 4G або 3G

Так само, як 4G мережі здатні забезпечити швидкість мобільного інтернету в сотні разів вище, ніж 3G, дозволяючи користувачам по всьому світу транслювати HD-телебачення, швидко переглядати вебсторінки та навіть здійснювати високоякісні відеодзвінки – поява 5G забезпечить швидкість до 100 Гбіт в секунду: до 100 разів вище, ніж у 4G. Єдина різниця: 5G використовує хвилі більш високої частоти, ніж мобільні мережі попередніх поколінь – від 6 до 100 ГГц. Це дозволяє збільшити швидкість передачі, обсяги інформації та кількість підключених до мережі пристроїв.

Ще 5G зменшує затримку сигналу до 1 мілісекунди. Нагадаємо, що зараз затримки можуть досягати 10 мілісекунд в мережах 4G і 100 мілісекунд в 3G. Поліпшення цього показника дозволить використовувати мобільне підключення навіть в тих ситуаціях, коли критично важливе значення має час відгуку. Наприклад, для дистанційного керування сільгосптехнікою, промисловими роботами або безпілотними автомобілями. Для звичайних користувачів велика пропускна здатність мережі знадобиться для прямих трансляцій відео високої чіткості, роботи додатків віртуальної реальності, організації систем віддаленого навчання.

Навіщо нам потрібен швидкий інтернет

Вигоди, які 5G принесе суспільству в майбутньому десятилітті, дійсно можна назвати революційними. На додаток до прискорених швидкостей, які побачать звичайні споживачі, створення інфраструктури для 5G дозволить цивілізації змінити інтелектуальні технології та ввести практично необмежену кількість підключених пристроїв.

"Про потрібність технологій 5G варто судити не стільки по успішним показникам числа підключень, скільки за можливостями, які вони забезпечать для людей та бізнесу. Технології 5G створені для інновацій, а криза продемонструвала реальне значення мереж зв'язку та їх можливу роль у відновленні економіки", – вважає виконавчий віцепрезидент і глава напрямки мереж зв'язку компанії Ericsson Фредрік Джейдлінг (Fredrik Jejdling).

5G забезпечить широке поширення надсучасних технологій, заснованих на підключенні до Інтернету: від самохідних автомобілів до "розумних" штекерів, освітлювальних приладів, камер, зубних щіток, термостатів, пристроїв для моніторингу стану здоров'я і багато чого іншого. Інтернет речей наближається, і 5G є технологією, яка виведе його в мейнстрим.

Чи може 5G викликати рак?

З теоретичної точки зору, немає абсолютно ніяких підстав побоюватися 5G технології, або WiFi випромінювання в будь-якій формі. Але найчастіше з раціональних побоювань – радіочастотне випромінювання може призвести до проблем зі здоров'ям. Як аргумент нагадують, що ВООЗ класифікувала радіочастотне випромінювання (до якого відносяться як 5G, так й WiFi) як "можливо канцерогенне", тому ми маємо уникати його до тих пір, поки не буде доказів безпеки для людства.

На щастя для суспільства, "можливо канцерогенний" є одним з найнижчих рівнів небезпеки. Якщо будь-яке дослідження виявить, що будь-що може викликати сплеск захворювання на рак у будь-якого живої істоти – навіть у лабораторних мишей – то воно отримає саме класифікацію "можливо канцерогенний".

Але якщо ви коли-небудь тримали портативне радіо або програвач близько до тіла, то вже отримали випромінювання більше, ніж в ситуації з 5G пристроєм. На рівні кінцевого користувача, навіть десятки пристроїв з 5G в будинку не будуть видавати більше випромінювання, ніж ви б відчули на роботі в офісі або в аеропорту.

Також варто відзначити, що Міжнародне агентство з вивчення раку, яке входить в ВООЗ і займається вивченням 5G, відносить каву й тальк на основі порошку для тіла до тієї ж категорії "можливо канцерогенних". А ось алкогольні напої та м'ясні напівфабрикати (шинка, ковбаси, сосиски) віднесені до більш небезпечної категорії, оскільки докази їхньої канцерогенності є більш переконливими.

Радіохвилі можуть бути іонізуючими та неіонізуючими. Іонізуюче випромінювання – це надвисокочастотні радіохвилі, які, як і гамма-випромінювання, можуть пошкодити ДНК. Вони завдають безпосередньої шкоди не тільки людині, але й більшості живих істот. Ось чому ви маєте тримати свинцевий екран під час рентгену – тому що потужне випромінювання може завдати серйозної шкоди організму.

І саме тому ви вимагаєте надмірного захисту для будь-яких ядерних реакторів і вимагаєте, щоб люди трималися якомога далі від будь-яких ядерних вибухів: тому що гамма-випромінювання, саме високоенергетичне з усіх, може викликати клітинні пошкодження настільки сильні, що навіть в невеликих цільових дозах може призвести до летального результату для людини.

Радіохвилі, які використовуються в мобільному зв'язку, зокрема 5G – неіонізуючі. Їх енергія навіть менше, ніж у видимого світла. Вони фізично не здатні пошкодити ДНК клітин, але їх велике скупчення може перетворюватися в теплову енергію, а надто велика кількість тепла може пошкодити живі тканини. Однак в засобах зв'язку (мобільних телефонах, раціях, пристроях Bluetooth, Wi-Fi) використовується мікрохвильове випромінювання малої інтенсивності, енергії якого не вистачить для підвищення температури.

Так що поки залишається актуальною заява ВООЗ, зроблена у 2014 році: "До теперішнього часу не встановлені шкідливі наслідки для здоров'я, які могли б бути викликані використанням мобільних телефонів".

Як щодо дослідження 2018 року МОЗ США

Втім, все ж існує одна наукова робота, на яку люблять посилатися противники бездротових технологій. У 2018 році Міністерство охорони здоров'я США завершило дослідження, в ході якого виявилося, що радіовипромінювання, що використовується в різних стандартах бездротової передачі даних, може викликати злоякісні пухлини у самців щурів. Однак в цих результатах є кілька великих "але", про які говорять самі дослідники:

  1. Постраждали тільки самці щурів. У самок щурів, а також у мишей, які брали участь в експерименті, однозначний зв'язок між раковими захворюваннями та електромагнітним випромінюванням встановити не вдалося. Це цікавий феномен, який потребує додаткового вивчення.
  2. У тих же самців щурів, попри рак, збільшилася тривалість життя. Тому негативний вплив радіохвиль набуло деяку неоднозначність.
  3. Тварини піддавалися тривалому впливу випромінювання і знаходилися максимально близько до його джерела. Проте людина не знаходиться тижнями впритул до вежі-передавача.
  4. Вчені досліджували радіочастотне випромінювання, на якому працюють мережі 2G і 3G. Тому отримані результати не можна переносити на 5G.

Вчений Девід Карпентер, один з найвідоміших критиків бездротових технологій, багато років розповідав про небезпеку мобільного випромінювання, окремо попереджав про ризики, пов'язані з 5G. Проте врешті-решт визнав, що не брав до уваги одного важливого факту: людська шкіра діє як бар'єр для електромагнітного випромінювання в "мобільному" діапазоні частот. А раз так, то, швидше за все, інформація про здатність бездротових технологій викликати онкологічні захворювання – зокрема, мозку та внутрішніх органів – перебільшена.

Залишається, правда, питання, чи можуть електромагнітні хвилі на частотах 3G, 4G і 5G підвищити ризик розвитку раку шкіри. Але жодних доказів цього теж поки немає. Теоретично ризик зростає зі збільшенням потужності електромагнітного випромінювання. Однак потужність сигналу строго регламентується санітарними нормами. Якщо в тій чи іншій мобільній мережі допустимі межі перевищуються, її просто не допустять до роботи.

То що, 5G абсолютно безпечний?

Поки немає доказів того, що мобільні мережі, включаючи 5G, можуть бути пов'язані з підвищеним ризиком якихось захворювань. Якщо ж говорити про інфекційні, то немає навіть науково обґрунтованих підозр.

У 2018 році Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA) відзначило, що, на його думку, "чинні обмеження безпеки щодо енергетичного опромінення стільникових телефонів радіохвиль залишаються прийнятними для захисту здоров'я населення".

Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) і Національна токсикологічна програма США (NTP) також офіційно не класифікували радіочастотне випромінювання як таке, що викликає рак.

Міжнародна комісія із захисту від неіонізуючого випромінювання (ICNIRP) встановила допустимі межі потужності сигналів в діапазоні від 3 кГц до 300 ГГц. Якщо мобільна мережа стандарту 5G буде слідкувати цим нормам (а мережі зобов'язані їх дотримуватися), випромінювання безпечно.

Важливо також відзначити, що переважна більшість частот, що використовуються зараз для 5G, в минулому вже використовувалися для інших цілей, зокрема для телепередач та інших видів передачі даних. Тому, якщо 5G небезпечний, це означає, що ми використовуємо "небезпечні" частоти упродовж десятиліть. З огляду на, що не спостерігалося зростання захворюваності на рак, ясно, що ці радіохвилі не роблять ніякого впливу на здоров'я людини.

На початок