Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини

Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини

Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини
.

Вплив домашньої ізоляції на душевне самопочуття ми обговорювали не раз. Згідно з останніми дослідженнями, саме захворювання також підвищує ризик розвитку психічних розладів. Сучасна людина й без пандемії надмірно нервує, а вкупі з карантином, страхом глобальних змін і самотністю занепокоєння вийшло на новий рівень.

Страх необхідний для виживання: він провокує адаптуватися та ставати сильнішими. Але коли джерел тривоги навколо стає занадто багато, наша психіка у намаганні взяти ситуацію під контроль змушує нас застигнути. І замість прийняти зміни, люди починають чинити їм опір. Якщо коротко – саме так виникають забобони й теорії змови.

Одразу після початку пандемії люди по всьому світу знайшли відповідного антигероя, який би уособлював їхні страхи. Він витіснив Джорджа Сороса, інопланетян, "таємний уряд", а згідно з деякими теоріями – приєднався до них, щоб за допомогою вакцин чипувати населення та захопити владу над людством. Звісно, ми говоримо про Біла Гейтса, який ще у 2015 році на конференції TED (у відео є українські субтитри) передбачив можливу появу нового вірусу.

Читайте також: "Як зникнути з онлайну та знищити свої сліди в інтернеті"

Щоб уберегти наших читачів від чипування, ми вирішили розібратися в тому, коли Білл Гейтс перекваліфікувався з філантропа на сатаніста, при чому тут 5G-вишки та чому люди вірять в теорії змови.

Білл Гейтс – філантроп, мільярдер, злодій

У 2000 році Гейтс із дружиною Меліндою заснували найбільшу благодійну організацію у світі, яка поставила собі за мету надати якомога більшій кількості людей доступ до якісної медицини, освіти та сучасним технологіям. У 2008 році Гейтс залишив пост керівника компанії Microsoft, щоб цілковито присвятити себе боротьбі з бідністю. На сьогодні його організація витратила $ 54 млрд на благодійність.

Деякі бачили в цьому логічний кар'єрний крок людини настільки багатої, що заробляти гроші для неї буде марнуванням потенціалу. Інші вважали Гейтса творцем масштабної медичної системи (адже здоров'я – річ набагато глобальніша, ніж навіть комп'ютери), і щоб підтримувати цю безумовно корисну систему, президентам різних країн доведеться зробити її частиною всесвітньої охорони здоров'я.

Перші теорії змови навколо Білла Гейтса з'явилися у 2010 році, коли чиновниця МОЗ із бідної африканської країни звинуватила його організацію в насильницькій стерилізації кенійських дітей шляхом використання прихованого антигену ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини, гормон вагітності) у вакцинах проти правця. Це спричинило таку хвилю ненависті, що деяких співробітників організації Гейтсів довелося евакуювати з країни.

Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини
Напис на плакаті: "Білл Гейтс хоче, щоб ви вимерли, як я".

З Африки чутки незабаром дісталися США, де стрімко породили безліч нових. Білла Гейтса стали періодично звинувачувати у всіх гріхах і зловісних планах, які раніше приписували масонам і "світовому уряду". Його звинувачували у винаході вірусів Ебола та Зіка як біологічної зброї; йому приписували твердження, що вакцини потрібні для зменшення популяції планети й вони настільки небезпечні, що власним дітям щеплення він у жодному разі не робитиме.

Коронавірус, 5G і чипування

Усе почалося 22 січня 2020 року. Бельгійська газета Het Laatste Nieuws опублікувала інтерв'ю з лікарем Крісом Ван Керкховеном під заголовком "5G небезпечний для життя, і ніхто про це не знає". На доказ зв'язку технології з вірусом лікар зазначає, що з 2019 року навколо китайського міста Ухань було побудовано кілька стільникових веж 5G. І додає: "Як ці речі пов'язані одне з одним? Я ще не перевіряв факти, але, можливо, зв'язок існує".

Хоча Кріс Ван Керкховен ще не перевірив факти, багатьом це й не знадобилося. 25 січня акції протесту відбулись у 30 країнах світу. І ось вже жителі Великої Британії спалюють і ламають понад 20 веж стільникового зв'язку, а в Новій Зеландії знищують 17 веж мобільного зв'язку 5G. Пости про те, що 5G спричиняє коронавірус, опублікували актор Вуді Харрельсон і співачка Кері Хілсон. Вони закликають людей бути уважними, боротися з чипуванням, випромінюваннями і не вірити в існування коронавіруса, який є лише прикриттям для поширення смертельної технології 5G, покликаної засмажити людей заживо.

Читайте також: "До чого тут корона? 9 найпоширеніших запитань про COVID-19"
Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини

У мережі масово поширилися шість основних теорій, пов'язаних із 5G, серед основних – "5G поширює коронавірус" і "Білл Гейтс якось в цьому замішаний". Попри те, що до сих пір немає ніяких переконливих доказів того, що 5G (або будь-яка інша мережа мобільного зв'язку) може мати шкідливий вплив на здоров'я людини, кількість груп у соцмережах анти-5G руху продовжує зростати.

До травня 2020 року прихильники теорій Гейтса вийшли в офлайн: 10 травня у Мельбурні пройшла демонстрація проти обмежувальних заходів у зв'язку з коронавірусом, близько сотні учасників якої скандували: "Арештуйте Білла Гейтса!" 14 травня 2020 року італійська політикиня Сара Куніаль виклала у Facebook відео, в якому називає Гейтса злочинцем і вимагає судити його за злочини проти людяності.

Конспірологічний рух QAnon

З огляду на те, що кількість теорій змов навколо цієї теми зростає не по днях, а по годинах – Buzzfeed вирішили з'ясувати їх джерело. Перша згадка про зв'язок Білла Гейтса з COVID-19 з'явилася в січні 2020 року, на самому початку пандемії. Так журналісти вийшли на членів руху QAnon, які вірять в те, що президент США Дональд Трамп веде таємну війну проти всесвітньої змови сатаністів – до яких, звісно, відноситься і подружжя Гейтс.

Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини

QAnon – це новий конспірологічний рух з анонімних форумів, який з'явився наприкінці 2017 року і відтоді встиг привернути до своїх лав десятки тисяч людей, як звичайних американців, так і знаменитостей. Таємничий Q, який став джерелом пліток і теорій змов, стверджує, що є високопоставленим співробітником адміністрації президента Трампа. Але більш реалістичні припущення зводилися до того, що це масштабна містифікація з метою виставити шанувальників Трампа легковірними дурнями. Для наочного прикладу наведемо лише кілька постулатів "загальної теорії змови":

  • Керівництво Демократичної партії та багато американських знаменитостей поклоняються Сатані та залучені в гігантську міжнародну схему торгівлі та сексуальної експлуатації маленьких дітей.
  • Володимир Путін – один зі світових лідерів, якого контролює всесвітня змова сатаністів, але він це розуміє й активно їм протидіє.
  • У Гілларі Клінтон і Барака Обами був план знищити США шляхом масової посухи, зброї, хвороб, нестачі продовольства та ядерної війни.

Існують і більш фантастичні версії. У появі коронавірусу звинувачують також чаклунів, фармацевтичні компанії та виробників антисептиків. Пропонуємо додати у цей список кур'єрів і таксистів.

Читайте також: "Ілюзія вибору або хто керує інформацією у твоєму смартфоні"

Як і чому виникають теорії змови

Нещодавнє опитування показало: третина американців переконані, що коронавірус був створений в лабораторіях. Дві третини не виключають, що уряд приховує інформацію про існування інопланетян. У те, що світом правлять замасковані рептилоїди, вірить 4% опитаних.

Білл Гейтс, 5G і чипування. Як теорії змови змушують людей відмовитися від вакцини

44% тих, хто голосував за Трампа, вважають, що Білл Гейтс планує використовувати масову кампанію вакцинації проти COVID-19 як привід для імплантації мікрочіпів мільярдам людей та спостереження за їх пересуваннями. Навіть до пандемії коронавірусу від 10 до 22% європейців вважали щеплення небезпечними – і якщо всі вони відмовляться від вакцини проти COVID-19, це може стати серйозною загрозою.

Теорії змови – це прагнення пояснити найрізноманітніші події у світі чиїмись злочинними мотивами, і це явище не нове. Ще у Давньому Римі посуху на полях пояснювали наявністю у противника домовленостей з темними силами. А в XIX столітті з'явився рух антищепленців, чиї тези про змову світового уряду люди використовують досі. Але їх виникнення легко пояснити.

  • Самотність: згідно з опитуванням вчених із Принстона, в теорії змови набагато охочіше вірять горді "одинаки", ніж їхні товариські знайомі. Згадайте, що велика частина світу три місяці сиділа вдома під замком.
  • Бідність: коли люди соціально не захищені, вони відчувають невпевненість у власному житті. При цьому дехто пов'язує неприємності не з особистими помилками, а зі змовою більш успішної групи. Людина, яка почувається жертвою, несвідомо шукає "ворога", на якого можна покласти відповідальність.
  • Стрес: постійний стрес заважає мислити аналітично, тому людина в такому стані радо бачить якісь закономірності та неіснуючий зв'язок у різних подіях.
  • Неможливість розвінчати міф: ми схильні агресивно ставитися до речей, яких не розуміємо. Теорії змови здебільшого примітивні, тому краще запам'ятовуються, ніж правда. Тому конспірологічне мислення досі існує в сучасному світі – з теоріями змови, як і з міфами, боротися дуже складно, а сперечатися з їх адептами марно.

Тому якщо ви відчуваєте бажання звинуватити у світовій пандемії Білла Гейтса, світовий уряд або сатаністів – рекомендуємо читати наш щотижневий огляд наукових досліджень і статті за тегом "коронавірус". Так ви завжди будете в курсі подій та навчитеся розуміти навіть найскладніші явища.

На початок