Трагедія в Умані: історії порятунку зі зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки

Трагедія в Умані: історії порятунку зі зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки

Ексклюзивно
Трагедія в Умані: історії порятунку зі зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки
. Суспільне Черкаси / розбір завалів ураженого російської ракетою будинку в Умані завершили, 29 квітня 2023 рік

Умань, 29 квітня. Друга доба пошуково-рятувальної операції. Другу добу навколо напівзотлілої будівлі одні й ті самі люди — місцеві мешканці, яким вдалося врятуватися. Вони стежать, як розбирають завали їхнього житла.

Серед таких — Геннадій Товстонос. Знає, що від квартири нічого не лишилося, та прийшов в надії, що врятувалася кішка:

"Нашу кицьку звати Мусінька, ми вже п'ять разів ходили шукали її, маємо надію, що вона десь забилася, що лишилася жива".

Додав: перебуває у стані емоційного виснаження:

"Якось десь ділися емоції, їх не має. Просто якесь таке лежить на душі", — розповів чоловік і розплакався.

Не тямить, як вдалося врятуватися місцева мешканка пані Ольга. З будинку у вогні вони з донькою встигли вибігти одразу після вибуху. Додала: однокласниця доньки з 9-го поверху загинула.

"Я встала пішла подивилася на годинник, на телефон, вкрила дитину. Думала лягти, а тут просто хвиля і заграва дуже велика, почали вибухати машини. Шок такий був, я навіть не можу вам передати. Далі рятувалися як уві сні".

Ще: історії порятунку зі зруйнованої багатоповерхівки в Умані
Суспільне Черкаси / Сергій Єфімов, Умань, розбір завалів після ракетного удару по житловій дев'ятиповерхівці

Не одразу зрозуміла, що відбувається і мешканка зруйнованого будинку Тетяна Ридаєва.

"Оскільки у мене в квартирі був ремонт, в мене були певні будматеріали вдома. От я подумала, що вони впали і що мене сусіди приб'ють, тому що війна і від гучних звуків страшно стає. Потім я трохи прокинулася і думаю — щось не то, бо в мене відкриті двері в квартирі".

Лише згодом, каже, усвідомила, що не всім так пощастило, як їй. Сусіди загинули миттєво. Цілими сім’ями. Аби висловити свою скорботу, із донькою приніс квіти до будинку уманчанин Євген Козлов.

"У цьому мікрорайоні у мене багато однокласників жило. Загинули ось. Прийшли висловити скорботу, оскільки ми мешканці Умані".

Ранок 28 квітня, який пережила уманчанка Юлія Камізерко, побачили мільйони людей. Позаяк жінка знімала відео, яке згодом стало вірусним в мережі.

Нині ж вона в травматології місцевої лікарні. Біль від посічених ран — ніщо в порівнянні з душевною пусткою.

"Я боюсь туди навіть їхати, бо якщо побачу знову всі ці руйнування, знаю що в мене буде знову істерика. Я поки не знаю, що робити далі. Говорити про це важко і навіть думка була про те, що треба шукати інше помешкання".

Витягували скло, обробляли та зашивали рани. Цілодобово травмованим людям допомагали медики, розповідає медсестра Тетяна Бурлакова

"Поступили люди з осколковими пораннями від скла. Ми надавали їм допомогу: знеболювальні, антибіотикотерапію призначили. Ми і плакали тут разом — всі дуже переживаємо, дуже важко".

Ще: історії порятунку зі зруйнованої багатоповерхівки в Умані
Суспільне Черкаси / Наталія Старинець, розбір завалів ураженого російської ракетою будинку в Умані завершили, 29 квітня 2023 рік

Нині в лікарні перебуває п'ять травмованих, один із них у тяжкому стані, інші в середньому, не на камеру розповів заступник директора з невідкладної допомоги Олександр Максютов.

Рятувально-пошукова операція завершилася лише після повного огляду будинку, розповіла речниця Головного управління ДСНС в області Юлія Норовкова. З її слів, люди можуть прийти у вцілілий під’їзд та забрати свої речі.

"Якщо дозволяють рятувальники, то у супроводі поліції люди можуть зайти та забрати речі. Станом на 16-ту годину 29 квітня пошуково-рятувальну операцію завершили".

Серед загиблих в Умані – шестеро дітей, повідомив міністр МВС Ігор Клименко. Вдалося всього знайти 23 тіла. Криміналісти ідентифікували їх усі. Із шести дітей — троє хлопчиків (півтора, 16 та 17 років) та троє дівчаток (8, 11 та 14 років).

Ще: історії порятунку зі зруйнованої багатоповерхівки в Умані
Фото: Суспільне Черкаси / Наталія Старинець

Ще: історії порятунку зі зруйнованої багатоповерхівки в Умані
Суспільне Черкаси / Наталія Старинець, розбір завалів ураженого російської ракетою будинку в Умані завершили, 29 квітня 2023 рік

Зі слів міської голови Умань Ірини Плетньової, нині триває експертиза щодо можливості відновлення будівлі.

"Попередньо, без офіційного висновку, будинок ніби можна відновити. Із вчорашнього дня (28 квітня - ред.) працює п'ять комісій і 29 квітня до кінця дня має бути інформація скільки віконних блоків вибило та які збитки".

Ірина Плетньова зазначила, родичам загиблих допоможуть із похованням рідних та нададуть одноразову матеріальну допомогу. Усім, хто залишився в той ранок без даху над головою, нині допомагають знайти житло.

Що відомо про ракетний удар по Умані

  • В Умані 28 квітня, близько 04:30 години, під час масованої російської атаки на Україну, сталося влучання у житловий дев'ятиповерховий будинок. Станом на 16:00 29 квітня відомо про 23 загиблих, із яких шестеро — діти, внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці, повідомили у МВС.
  • Аварійно-рятувальні роботи завершилися 29 квітня близько 16 години.
  • В Умані та в Черкаській області скасували всі розважальні заходи та оголосили триденну жалобу. Усі розважальні заходи у громаді скасували на невизначений термін.
  • Як повідомила Суспільному речниця Черкаської обласної прокуратури Богдана Кулик, прокурори документують наслідки воєнного злочину в Умані 28 квітня Російської Федерації: "Слідчі Черкаської обласної прокуратури розпочали досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством згідно з ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України".
  • Окрім Черкащини росіяни атакували Дніпро та Київщину. У Дніпрі загинули жінка й дитина, четверо людей поранені.
  • Українська ППО збила 21 з 23 крилатих ракет і два дрони.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок