Ракетний удар по Україні. Що відомо про наслідки атаки в Умані, Дніпрі і на Київщині

Ракетний удар по Україні. Що відомо про наслідки атаки в Умані, Дніпрі і на Київщині

Важливо
Умінь, ракетний удар
Російська ракета поцілила у житловий будинок в Умані 28 квітня 2023 року. МВС України

Над ранок 28 квітня Росія завдала чергового масованого ракетного удару по Україні. В результаті атаки є жертви і руйнування в Умані на Черкащині, Дніпрі та Українці на Київщині. Українська ППО збила 21 з 23 крилатих ракет і два дрони.

Що відомо про ситуацію в Умані

Дві ракети завдали удару по житловій багатоповерхівці та складських приміщеннях в Умані на Черкащині. За останніми даними загинуло 17 людей.

Як розповів керівник ОВА Ігор Табурець, Черкащину атакували двома крилатими ракетами:

"Цього ранку окупанти атакували Черкащину. Маємо два влучання крилатих ракет в Умані: у житловий будинок і складські будівлі. Наслідки з'ясовуємо. На місці працюють усі служби", — прокоментував Ігор Табурець.

Як повідомили в МВС Ігор Клименко, внаслідок ракетного удару загинуло 14 людей. Серед них — двоє десятирічних дітей.

За його словами, рятувальники врятували з-під руїн 19 людей, серед них троє дітей. Ще 18 дістали поранення, 9 з них — у лікарні.

"Сьогодні о 4:30 ранку ворог завдав ракетного удару по Умані. Одна з ракет потрапила у житловий дев'ятиповерховий будинок. У цьому будинку практично знищено перший під'їзд. За попередніми даними, у цьому під'їзді проживали 109 осіб, 46 квартир, з них 27 повністю знищені", – сказав глава МВС Ігор Клименко.

Що відомо про ситуацію у Дніпрі

У Дніпрі внаслідок атаки військ РФ загинула молода жінка та трирічна дитина. Про це у своєму Talegram-каналі повідомив міський голова Борис Філатов.

Деталей міський голова не розкривав та закликав чекати офіційної інформації від військової адміністрації області.

У Дніпрі внаслідок атаки військ РФ загинула 31-річна жінка та дворічна дитина, ще четверо людей поранені. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За повідомленням, внаслідок удару по приватному будинку загинула 31-річна жінка та дворічна дівчинка. Поранені троє людей.

58-річного чоловіка та 57-річну жінку у стані середньої тяжкості доправили до лікарні. 31-річний чоловік лікуватиметься амбулаторно.

Що відомо про ситуацію на Київщині

Внаслідок ракетного удару 28 квітня на Київщині в місті Українка пошкоджено житловий будинок.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"Дніпро, Умань та Українка (Київщина). Житлові будинки знову уражені російськими ракетами. Умань. Дві ракети пошкодили три багатоповерхівки. Станом на 7:00 троє людей загинуло та 8 поранено. Їм надають медичну допомогу. Пошуково-рятувальні роботи тривають. У Дніпрі загинула жінка з 3-річною дитиною. Ще троє людей травмовані. Українка — двоє травмованих", — повідомив він.

На місцях влучань працюють рятувальники та поліція. Вся допомога людям буде надана якнайшвидше.

Як повідомила Суспільному речниця ДСНС Вікторія Рубан, в Українці сталося влучання залишків ракети в багатоповерховий житловий будинок.

"Там зараз працюють наші працівники, але це точкове влучання, тобто завалів немає. Дві людини травмовані, одну зокрема госпіталізували до лікарні", — сказала вона.

Голова Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що внаслідок падіння уламків ракети пошкоджено квартири на 5 та 6 поверсі житлової багатоповерхівки.

"На жаль, у місті Українка внаслідок падіння уламків російської ракети є влучання в багатоповерховий будинок. Внаслідок цього Пожежу вдалося локалізувати о 5:30. Постраждала дитина – дівчинку доставили в Охматдит", – зазначив голова Київської ОВА.

Він повідомив, що всі відповідні служби працюють на місці. Людям надається необхідна допомога.

В "Охматдиті" Суспільному повідомили, що в Українці постраждала 13-річна дівчинка і зараз її екстрено оперують.

"Працюватимуть ортопеди та мікрохірурги. Але відразу скажу, поранення є, однак життю дитини нічого не загрожує", — сказала речниця "Охматдиту"

Що відомо про збиття ракет над Києвом

Як повідомив начальник КМВА Сергій Попко, війська РФ вночі, 28 квітня, завдали масованого ракетного удару по Києву. Сили протиповітряної оборони збили 11 крилатих ракет і два дрони.

"Після паузи тривалістю 51 день, ворог завдав чергового ракетного удару по Києву. .Останній ракетний обстріл столиці був 9 березня 2023 року. За інформацією, яка уточнюється, обстріл був здійснений з літаків стратегічної авіації. За попередніми даними, в районі повітряного простору Києва було знищено 11 крилатих ракет. Окрім ракет, було збито ще 2 БПЛА. Тип дронів встановлюється", — зазначив він.

За попередньою інформацією, внаслідок падіння уламків, в Оболонському районі столиці перебито локальну лінію електромереж та пошкоджено дорожнє покриття.

Жертв серед цивільного населення та руйнувань житлових об’єктів чи інфраструктури не зафіксовано. Інформація перевіряється та уточнюється.

Українська ППО збила 21 з 23 крилатих ракет і два дрони

У Командуванні повітряних сил ЗСУ повідомили, що 28 квітня 2023 року близько 4 год ранку російські окупанти атакували Україну із літаків стратегічної авіації Ту-95 з району Каспійського моря.

"Підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони знищили 21 із 23 крилатих ракет Х-101/Х-555, а також два БпЛА оперативно-тактичного рівня", — йдеться у повідомленні.

Цілі знищено у зонах відповідальності повітряного командування "Центр", повітряного командування "Схід" та повітряного командування "Південь".

Як відреагували на ракетний удар в Україні

Президент Володимир Зеленський заявив, що кожна така атака на Україну і людей наближає Росію "до провалу й покарання".

"Цієї ночі ворог знову атакував Україну ракетами та БПЛА. Мішені терористів – мирні люди та об’єкти. Унаслідок ракетного удару по Умані пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинків. В одному з них знищено цілий під’їзд. Під завалами залишаються люди. На жаль, є постраждалі та загиблі, серед них дитина. У Дніпрі обстріл терористів забрав життя дитини. Мої співчуття всім, хто втратив своїх рідних і близьких через російський терор", — сказав він.

Президент подякував силам ППО за збиті ракети.

"Цей російський терор має отримати справедливу відповідь від України та світу. І отримає. Кожна така атака, кожне зло проти нашої країни і людей наближає державу-терориста лише до провалу й покарання, а не навпаки, як вони думають. Ми не забудемо жоден злочин, не дамо жодному окупанту уникнути відповідальності", — зазначив Зеленський.

Голова офісу президента Андрій Єрмак закликав світ посилити санкції проти РФ.

"Це Умань. Нікчемні істоти влучили ракетою в багатоповерхівку, є постраждалі. Ракетний обстріл здійснили тоді, коли цивільні люди спали. Типовий почерк російських терористів. Попередньо 21 ракету з 23, якими били по Україні, було збито. Маємо перекрити кисень росіянам. Санкції повинні стосуватися тих країн, які допомагають Росії купувати західні чіпи для виробництва ракет в обхід обмежень", — написав він у Телеграм.

Як у світі реагують на ракетний удар по Україні

Президент ПАРЄ Тоні Кокс заявив, що цей російський злочин не залишиться безкарним.

"Лише через години після того, як ПАРЄ ухвалила історичну резолюцію про примусове переміщення українських цивільних, у тому числі дітей, Росія здійснила ще одну жахливу атаку, яка забрала багато невинних життів. Це не залишиться безкарним. Цей та інші воєнні злочини не залишаться безкарними", — написав він у Twitter.

Амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що жорстокість РФ лише зміцнює рішучість України боротися та поглиблює відданість партнерів підтримці України у її боротьбі.

"Ще більше життів трагічно втрачено, коли російські ракети влучили в черговий житловий будинок. Росія досі не зрозуміла, що її жорстокість лише зміцнює рішучість України та поглиблює нашу відданість підтримці України у її боротьбі", — зазначила вона.

Амбасадорка Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що її друзям довелося втікати зі своєї квартири.

"У мене є друзі в Умані, яким довелося втекти зі своєї квартири. Ці нічні російські авіаудари не повинні були відчуватися гірше за інші, але, коли знаєш людей, які постраждали, це неминуче. Те, що справедливість прийде за ці напади, зараз не втішає, але я тримаюсь за це", — написала вона у Twitter.

Читайте також

Нічний ракетний удар по Дніпру та Умані, ПАРЄ визнала геноцидом депортацію українських дітей. 429 день війни. Онлайн

На початок