На Миколаївщині перевірять ефективність реформування закладів охорони здоров'я — Віталій Кім

На Миколаївщині перевірять ефективність реформування закладів охорони здоров'я — Віталій Кім

На Миколаївщині перевірять ефективність реформування закладів охорони здоров'я — Віталій Кім
Палата в ЛШМД. Миколаїв, 2023 рік. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

У Міській лікарні швидкої медичної допомоги (ЛШМД) необхідно скоротити шість посад лікарів, які в перші дні війни виїхали за межі Миколаєва, перебувають за кордоном і не планують повертатися. Із 918 посад станом на 27 квітня зайняті фахівцями 619. Тому штатний розклад треба увідповіднювати до вимог Національної служби здоров'я України і до навантаження лікарів.

Про це повідомила Ірина Шамрай, начальниця управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради, під час пленарного засідання вісімнадцятої сесії Миколаївської міської ради VІІІ скликання. Сесія продовжилась 27 квітня у дистанційному режимі.

На вимогу депутатів на сесію було винесено питання щодо скорочення штату працівників лікарні швидкої медичної допомоги.

Ірина Шамрай повідомила, що кілька років тому ЛШМД була єдина в місті, що надавала цілодобову меддопомогу і цим була обумовлена наявність двох хірургічних відділень. На сьогодні, крім міських закладів: Міська лікарня №3, Міська лікарня №4, Міська лікарня №5, ЛШМД, — таку допомогу надають ще й обласні заклади: госпіталь та обласна лікарня. Всього по місту шість хірургічних відділень.

"Тому необхідність функціонування двох хірургічних відділень ЛШМД, що напівпорожні, викликає питання. Не потрібні такі два цілодобових пости. Крім того, функціонує в ЛШМД гінекологічне відділення, а сьогодні планову гінекологію на якісному рівні, на сучасному обладнанні забрали на себе пологові будинки. За останню перевірку на 40 ліжках у ЛШМД лікувались чотири жінки", — сказала Ірина Шамрай.

У Миколаєві скорочують штат лікарні швидкої медичної допомоги: з чим це пов'язано

За словами Ірини Шамрай, прослідковується нераціональне використання ліжкового фонду.

"Можна розширити надання допомоги за напрямками, які у нас страждають, зокрема, нейрохірургія, щоб люди не лежали в коридорах. Тому раціонально розмістити відділення нейрохірургії на повний поверх, об’єднавши два хірургічні відділення, завантажені на 50 відсотків. Зекономити на адмінперсоналі. Залишити цілодобовий гінекологічний пост для надання ургентної допомоги", — сказала начальниця управління охорони здоров'я.

У медичних закладах Миколаєва, що функціонально підпорядковані управлінню охорони здоров’я Миколаївської міської ради, за словами Шамрай, функціонують 180 ліжок хірургічного профілю.

"За 2022 рік найбільше навантаження — 81 відсоток хірургічних втручань було в Міській лікарні №4, 73 відсотки оперативної активності — в Міській лікарні №3, 71 відсоток — у Міській лікарні №5. У ЛШМД оперативна активність на 80 ліжках становить 49,1 відсотка", — сказала Ірина Шамрай.

Олена Кісельова, голова комісії з питань прав людини, дітей, сім'ї, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики запропонувала на час війни ввести мораторій на звільнення працівників у медзакладах. Якщо не вистачає грошей на виплату зарплат, дофінансовувати комунальні лікарні з місцевого бюджету, запровадити муніципальну надбавку.

"Сьогодні раціонально реформувати цю галузь не реально. І сьогоднішня ніч тому підтвердження. Тому скільки закладів мають функціонувати у найближчому майбутньому, ніхто не знає. Наразі міській раді, як засновнику комунальних закладів, треба прийняти рішення, можливо, непопулярні, що будуть впливати на витрати міста, але дадуть можливість зберегти медичну галузь", — сказала Олена Кісельова.

Начальник Миколаївської ОВА та депутат міськради Віталій Кім прокоментував ситуацію, пов’язану зі скороченнями у міській лікарні швидкої медичної допомоги та висловив незадоволення тим, як один з його заступників та обласне управління охорони здоров’я проконтролювали цю ситуацію.

"Мало реорганізувати два хірургічних відділення. Результат на табло: лікарів там втратили, одного чи декількох. По Миколаєву треба поставити задачу не тільки компенсувати втрачене, але й знайти ще лікарів, які нам потрібні", — розповів Віталій Кім.

Кім під час засідання сесії повідомив, що створена на обласному рівні комісія, що перевірить ефективність реформування закладів медицини, тенденцію щодо скорочення та потребу у фахівцях.

"Будуть перевірені та проаналізовані всі лікарні щодо цього стану. Я невдоволений тим, що мені доповіли одне, а там виконали інше. Будуть перевірені зараз на оптимальний склад, нестачу всі лікарні", — сказав Віталій Кім.

Читайте також

Оптимізація комунальних медзакладів: у Миколаєві розглядають можливість створення медичних об'єднань

Електронний рецепт. Який алгоритм отримання ліків діє в миколаївських аптеках

Данія відновить у Миколаєві зруйнований обстрілом травмпункт

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок