Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, площа Свободи, будівля ОВА, грудень 2022 р. Фото: Суспільне Херсон

428 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонщині Сили оборони знищили шість російських безпілотників. Зокрема, п'ять БпЛА "Ланцет" та один "Мерлін-ВР".
  • Протягом доби російські війська обстріляли Херсон, Берислав, Козацьке, Токарівку, Антонівку, Білозерку та Берегове.
  • Внаслідок обстрілу військами РФ 26 квітня району поблизу Антонівського мосту у Херсоні загинув чоловік. Також поранений італійський журналіст газети La Repubblica Коррадо Зуніно. У Станіславі — поранений 26-річний житель.
  • У Херсоні за підтримки Червоного Хреста України встановлять 10 залізобетонних укриттів, які захистять від обстрілів з різних видів озброєння, зокрема реактивних систем залпового вогню та вибухових хвиль. Розмістять їх поруч з ринками, автостанціями, зупинками громадського транспорту та місцями надання адміністративних послуг.
  • СБУ затримала так звану "керівницю" одного з відділів окупаційного "басейнового управління водних ресурсів" Херсонщини. Після деокупації правобережної частини області вона переїхала до столиці. Також в Одесі контррозвідники викрили херсонку, яка працювала у створеному російськими окупантами "обласному пенсійному фонді".
  • У Херсоні відкрилась виставка творів японських та українських митців перформативного жанру «Бонсай. Едем». На ній вперше представлені матеріали, пов'язані з творчістю художника-футуриста, уродженця Херсонщини Давида Бурлюка, який з 1920 по 1922 рік жив і працював в Японії.
  • Американський письменник-фантаст Чарлі Маріно подарує Херсонському обласному художньому музею картини із власної колекції. Також він закликав інших поціновувачів мистецтва долучитися до його ініціативи.

Путін підписав указ щодо можливої депортації мешканців ТОТ без громадянства РФ

Президент РФ Володимир Путін підписав указ, що затверджує особливості правового становища мешканців тимчасово окупованих регіонів ("ДНР", "ЛНР", частин Херсонської та Запорізької областей), які вирішили не вступати до громадянства РФ.

Згідно з указом, іноземцями вважатимуться громадяни, які проживали на територіях "нових регіонів" на день їхнього "прийняття" до складу Росії і заявили про бажання зберегти попереднє громадянство, а також ті, хто раніше проживав та виїхав до РФ, і які також заявили про бажання зберегти попереднє громадянство.

Попри санкції власником британської компанії значиться колаборант з Херсонщини Сальдо

Колаборант з Херсонщини Сальдо значиться власником компанії у Великій Британії, яку зареєстрували в листопаді, через п’ять місяців після того, як його ім’я було додано до списку санкцій.

Про це повідомляє міжнародне видання The Guardian.

За даними видання, з листопада Сальдо обіймає посаду директора компанії, яка спеціалізується на вирощуванні та торгівля зерна — Grainholding Ltd з офісом у Лондоні. Статутний капітал організації становить один млн фунтів, з них 50% — належить колаборанту.

Армія ПФ обстріляла село на Херсонщині. Є загиблі та поранені

Армія РФ обстріляла Одрадокам‘янку Тягинської громади на Херсонщині. Від отриманих поранень на місці загинула 60-річна жінка. Її 73-річний чоловік отримав тяжкі травми, повідомляє в Telegram голова ОВА Прокудін.

Херсонський центр крові потребує донорів усіх груп з негативним резус-фактором

На завтра 28 квітня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп з негативним резус-фактором. Кров не обхідна важкохворим та пораненим внаслідок обстрілів РФ місцевим жителям. Донорів приймають з 8 до 13 години, повідомляється в їх Telegram.

Херсонський дитсадок переміг у конкурсі з фінансової грамотності під час "Всесвітнього тижня грошей"

Херсонський дошкільний заклад освіти №5 переміг у конкурсі серед десяти українських шкіл та садочків, який відбувся у рамках міжнародної кампанії з підвищення фінансової обізнаності.

Про це йдеться в Telegram Херсонської міської військової адміністрації.

"Колектив закладу отримав кубок переможця та сертифікат на купівлю книжок та ігор з фінансової грамотності для бібліотеки навчального закладу на суму сім тисяч гривень", — йдеться в повідомленні.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18 годину

Протягом доби російські війська обстріляли населені пункти на межі лінії зіткнення. Зокрема, Херсон та Берислав, повідомляє у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

Закуплять сміттєвози та розставлять на вулицях контейнери: як і коли у Херсоні збираються розв'язати проблему зі сміттям

Щоб розв'язати проблему зі сміттям у Херсоні, міська адміністрація закупить сміттєвози та розставить вулицями міста контейнери для сміття. Про це на першій пресконференції розповів керівник МВА Роман Мрочко.

Тендер на закупівлю сміттєвозів, оголосять у травні. Тоді ж планують закупити і тисячу контейнерів.

А поки в Херсоні є три сміттєвози, каже керівник МВА. Їх передали Вінниця, Київ і Київська область. Працюють і приватні компанії.

З Кізомиса евакуювали 14 дітей. У селі лишаються ще 13 неповнолітніх

З 23 квітня з Кізомиса Білозерської громади, яке щоденно обстрілюють російські військові, вивезли 14 дітей з їх родинами. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

За інформацією ОВА, їх евакуювати до Коблева або Києва. Там організоване безплатне проживання в комфортних умовах. Вивезти дітей з небезпечної зони допомогли волонтери благодійних фондів "Save Ukraine" та "Добра справа".

Наразі у селі залишаються ще 13 дітей. Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

На Херсонщині частково під'єднали до електромережі ще дві громади

27 квітня частково під’єднали до електромережі села Чкалове Великоолександрівської та Микільське Дар’ївської громад. Від початку тижня енергетики відновили електропостачання ще до трьох населених пунктів деокупованої Херсонщини, повідомляє в Telegram Херсонобленерго.

Бериславський район отримав міжнародну гуманітарну допомогу

До Бериславського району доставили 21 водяний насос для водопостачання населених пунктів, 300 ноутбуків та 260 принтерів для роботи органів місцевої влади, повідомив в Telegram Володимир Літвінов.

Допомогу надали у рамках проєкту "Зміцнення громадської довіри" за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку.

На повне розмінування Херсонщини знадобиться 10-15 років — голова ОВА

Якщо розмінування Херсонської області йтиме такими темпами як зараз, то на повне очищення області знадобиться років 10-15. Про це на першій пресконференції заявив голова ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, роботи тривають щоденно. До розмінування залучені приблизно 300-350 саперів — військові, ДСНС, Нацполіція. Також працюють фахівці Укроборонсервісу. "Фахівців недостатньо. За розрахунками нашими, приблизно на кожну громаду треба 10 розрахунків. Це 170 розрахунків на тільки деокуповану територію. Коли ми деокупуємо всю територію, то це буде десь 500 розрахунків — від 5 до 10 людей в кожному. Тобто це колосальна армія і якщо у нас будуть такі сили й то ми не кажемо про швидке розмінування. Це все одно буде рік-два", — каже Прокудін. Тому зараз, говорить голова ОВА, питання розмінування Херсонщини порушують на всіх майданчиках, намагаються залучити міжнародних партнерів.

На Херсонщині перед судом постане депутатка Білозерської селищної ради за державну зраду

Депутатку Білозерської селищної ради від забороненої в Україні партії "Блок Володимира Сальдо" судитимуть за державну зраду в умовах воєнного стану. Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Депутатка Білозерської селищної ради Фото: СБУ/Telegram

Слідчі управління СБУ в області встановили, що під час окупації жінка добровільно обійняла фейкову посаду "голови Білозерської військово-цивільної адміністрації".

Їй загрожує від 15 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

У Херсоні загинув фіксер Богдан Бітік, тіло евакуювали — розпочато розслідування

Тіло загиблого у Херсоні фіксера видання La Repubblica евакуювали та відвезли в морг для судмедекспертизи 26 квітня. Розпочато розслідування стосовно порушення законів та звичаїв війни.

Про це повідомили Суспільному в пресслужбі обласної прокуратури.

Знімальна група потрапила під обстріл 26 квітня близько 14:00. Кореспондент газети La Repubblica Коррадо Зуніно отримав поранення, загинув фіксер Богдан Бітік. За словами речниці ОК "Південь" Наталії Гуменюк, у Бітіка не було акредитації ЗСУ. Також група додатково не отримала дозвіл на роботу в "червоній" зоні.

"Дозволу в них не було, вони не зверталися до військових, проїхали в "червону" зону з порушенням правил. Якимось чином оминули блокпости", — говорить Гуменюк.

Натомість видання La Repubblica у своїй публікації повідомило, що група проїхала через блокпости, військові її пропустили "без проблем". У ЗМІ вважають, що Зуніно та Бітік стали жертвами засідки.

Суд винесе вирок херсонцю, який працював "контролером" на захопленому Центральному ринку

Суд винесе вирок херсонцю, який працював "контролером" на захопленому Центральному ринку. Він збирав гроші з торговців і передавав їх до каси окупаційного підприємства. Наразі чоловік перебуває під вартою. Його звинувачують у колабораційній діяльності, скоєній групою людей за попередньою змовою, повідомляє в Telegram Херсонська обласна прокуратура.

Прокуратура відкрила провадження за фактом смерті чоловіка внаслідок російських обстрілів

За даними прокуратури, вранці 27 квітня 2023 року війська РФ вчергове здійснили обстріл Білозерської громади та міста Херсон. Унаслідок влучання снаряда по одній з вулиць міста загинув чоловік. Пошкоджені житлові будинки, лінії електропередач

Херсонська окружна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом обстрілу Херсона та Білозерської громади, внаслідок чого загинула людина.

У Херсоні знову запустять ліфти в багатоповерхівках — начальник МВА

Через велику кількість звернень жителів Херсона в багатоповерхівках міста запустять ліфти. Раніше їх роботу призупинили рішенням попереднього керівника МВА. Про це на першій спільній з головою ОВА пресконференції розповів начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

За його словами, наразі вже є домовленості з ДСНС області про допомогу у разі застрявання ліфтів.

"На сьогодні планується скасувати рішення і дозволити запускати ліфти. Ми отримали погодження від ДСНС, що вони у разі застрявання там людей, зможуть їх дістати. Але при цьому може бути пошкоджена кабіна. Якщо під час обстрілу там людина застряла чи пошкодився ліфт з тих, чи інших причин, після цього розглядається питання щодо отримання ліцензії", — розповів Мрочко.

Також розглядається питання про скасування використання ліфтових карток. Про це заявив голова ОВА Олександр Прокудін.

Внаслідок обстрілу Херсона загинули двоє людей

Як повідомив Суспільному голова пресофісу ОВА Олександр Толоконніков, 42 річний чоловік загинув внаслідок обстрілу прибережної зони Херсона.

"Обстріляний зранку був і Херсон. Загинула людина 70 року народження", — розповів Толоконніков.

За його словами, також поцілили по Кізомису Білозерської громади. На село війська РФ скинули п'ять керованих авіабомб.

"Ми звертаємося до людей з евакуацією. Там зараз дуже небезпечно. Залишилося не так багато людей, але є люди. Ми просимо їх евакуйовуватися", — говорить голова пресофісу.

Російські війська обстріляли Херсон і Кізомис, загинув чоловік

Росіяни обстріляли житловий квартал Херсона. Загинув 42-річний чоловік, повідомив в Telegram керівник ОВА Прокудін.

Також поцілили по Кізомису Білозерської громади. На село скинули пʼять керованих авіабомб. Інформація про руйнування та потерпілих уточнюється.

У Новій Каховці підірвали авто з російським пропагандистом Сергієм Твєтинським

У Новій Каховці невідомі підірвали автівку з російським пропагандистом Сергієм Тветинським, про це повідомив Центр національного спротиву.

Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Сергій Твєтінський, російський пропагандист Фото: Сергей Тветинський/Facebook

Внаслідок вибуху він загинув. 61-річний росіянин очолював приймальну партії "Справедлива Росія – ЗА ПРАВДУ". Також відомо, що він активно співпрацював з окупаційного адміністрацією Херсонщини, йдеться у повідомленні.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Російські війська обстріляли службовий автомобіль поліцейських в Антонівці

Під час патрулювання селища Антонівка під російський артилерійський обстріл потрапили поліцейські. Службовий автомобіль отримав пошкодження, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

Російські війська протягом доби обстріляли Бериславський район

Російська армія протягом доби обстріляла населені пункти трьох громад Бериславського району. Серед них – Шляхове, Зміївка, Новоолександрівка, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка та Одрадокам'янка, повідомив у Telegram голова Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Пошкоджені об'єкти електроенергетики, без світла залишилися чотири населені пункти Бериславської територіальної громади. Також в результаті обстрілу Гаврилівки пошкоджений житловий будинок та господарські споруди.

Новокаховська міська територіальна громада отримала машину швидкої допомоги

Для потреб жителів Новокаховської громади, які залишаються на деокупованій території, ГО "НДЦ Флогістон Тім" передала автомобіль швидкої допомоги на баланс КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Нова Каховка", повідомила в Facebook Новокаховська МВА.

Також разом з авто прибув вантаж із медичними препаратами для жителів селища Козацьке та села Веселе.

Обстріли Херсона та Станіслава, укриття від Червоного Хреста. 428 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Швидка допомога для потреб жителів Новокаховської громади Фото: Новокаховська МВА/Facebook

Жителі Нової Каховки, Каховки, Генічеська та Таврійська нагадують, що їх міста - українські

Жителі Нової Каховки, Каховки, Генічеська та Таврійська чинять спротив, розповсюджуючи символіку руху "Жовта Стрічка" та патріотичні плакати в умовах російського контролю, повідомив у Telegram рух громадянського спротиву Жовта Стрічка.

Жителі українських міст розуміють, що російський паспорт — це не лише питання громадянства, а й політична позиція, і вони роблять можливе, щоб запобігти видачі таких паспортів в своїх містах.

Вночі війська РФ атакували Херсон, за добу одна людина загинула, одна — поранена

За інформацією Херсонської міської військової адміністрації, вночі російська армія обстріляла Херсон, Антонівку та Комишани. Атакувала острівну та берегову частину громади, де розташовані дачні ділянки.

Загалом за добу військові РФ завдали 15 ударів по Херсонській ТГ, випустили 67 снарядів. Ураження зафіксовані у всіх районах міста та Антонівці. Внаслідок обстрілів одна людина загинула, одна поранена.

Російська армія за добу 65 разів обстріляла Херсонщину: загинула людина, троє поранених

Впродовж 26 квітня військові РФ завдали 65 ударів по правобережній Херсонщині. Випустили 386 снарядів з важкої артилерії, безпілотників та авіації. Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За даними ОВА, Херсон армія РФ обстріляла 10 разів. Снаряди поцілили у житлові квартали населених пунктів області, територію електричної підстанції Бериславського району та адміністративні будівлі населеного пункту Станіславської сільської громади, йдеться в повідомленні.

Внаслідок російських атак одна людина загинула, троє – поранені, повідомив Прокудін.

Сили оборони уразили місце зосередження військових РФ у Каховському районі

У Каховському районі авіація та ракетно-артилерійські підрозділи уразили місце зосередження військових РФ. Про це на сторінці у Facebook повідомило Оперативне командування "Південь".

За добу на лівобережжі Херсонщини Сили оборони знищили 12 російських окупантів, 19 одиниць озброєння і техніки, три польових пункти боєпостачання та два спостережних пункти російської армії, йдеться в повідомленні.

Армія РФ протягом доби обстріляла понад 30 населених пунктів на лінії зіткнення

Протягом 26 квітня на Херсонському напрямку російські війська оборонялись та обстрілювали населені пункти. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 27 квітня.

Атакували понад 30 міст, селищ і сіл на лінії зіткнення. Серед них – Берислав, Козацьке, Токарівку, Антонівку, Білозерку, Берегове та Херсон.

На початок