Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі
Захарій — лікар з Арізони. У лікаря на прийомі житель Снігурівки. 21 квітня 2023 року. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

На Миколаївщині лікарі-волонтери благодійної організації Global Сare Force 21 квітня надали первинну медичну допомогу жителям Снігурівки. Організація існує три роки, з волонтерськими місіями відправляється в різні країни, в Україні працюють із вересня 2022 року. За цей час по кілька разів надавали медичні послуги в 16 населених пунктах України.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка глобальних програм організації Роксана Джоунс.

За словами Роксани Джоунс, у Снігурівці волонтери вже втретє, приїхати в деокупований населений пункт з волонтерською місією порадили в Миколаєві.

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі-волонтери
Директорка глобальних програм організації Роксана Джоунс. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

"Сьогодні тут працює вісім лікарів різних спеціальностей. Минулого разу ми тут прийняли 75 людей, скільки буде цього разу — не знаю. Кожного разу по-різному, більше або менше. Ми почали працювати в Україні з вересня 2022-го. Але до цього тричі приїжджали в Україну, щоб дізнатися, які є потреби", — розповіла Роксана Джоунс.

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі-волонтери
Жінка на прийомі в лікаря-волонтера Максима Приступюка. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Ліки організація закуповує в Україні. Серед медичного персоналу не лише американці, але і українці. Серед них Максим.

"Особливість цієї місії полягає в тому, що ми не тільки консультативно допомагаємо, а й намагаємось усім пацієнтам дати лікарські препарати. Тобто ми не просто їх відпускаємо, ми даємо їм призначення. Інколи ми рекомендуємо пройти якесь дообстеження", — сказав лікар-волонтер Максим Приступюк.

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі-волонтери
Люди в черзі до лікарів. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

За словами координатора Global care force в Україні Сергія Дзиби, в пріоритеті надання медичних послуг переселенцям та тим, хто постраждав від війни, але допомагають усім, хто звернеться.

"Ми намагаємося їхати туди, куди найменше хочуть приїжджати: в села, де немає лікарів, фельдшерів, або ж у людей немає доступу до медикаментів, або в села й містечка, які нещодавно були деокуповані", — сказав Сергій Дзиба.

Захарій — лікар з Арізони. Приїхав у Снігурівку, аби допомогти людям, що постраждали від війни. Чоловік каже, коли побачив воєнні кадри з України, вирішив долучитися волонтером до організації Global care force. Розмовляє з пацієнтами через перекладачку.

"Я вперше в Україні. Ця місія почалася 10 квітня і закінчиться 26 квітня. І кожного місяця на нову місію приїжджає нова команда. Моя спеціальність — екстрена допомога. В США вона передбачає, що лікар оглядає всіх пацієнтів, з різними хворобами", — пояснив лікар-волонтер Захарій Беєр.

Волонтерська місія на Миколаївщині. Снігурівчанам допомагали лікарі-волонтери
Жителі Снігурівки на прийомі у лікарів. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

До Захарія на прийом прийшов житель Снігурівки Іван. Чоловік каже, що в 74 роки важко підтримувати здоров'я на належному рівні.

"І серце, і у вухах шумить, все болить… Ноги також. Все життя водієм пропрацював на автобусах. Як живеться? Хотілося б краще. Але що ж ти зробиш. Образливо, що ця війна почалася. Батькам на молодість трапилась, а нам на старість", — розповів Іван.

Все відбувається в порядку живої черги. За словами координатора Global care force в Україні Сергія Дзиби, перед тим, як приїхати, координатори організації заздалегідь зв'язуються з місцевою владою населених пунктів.

Наступним місцем надання медичної допомоги стане Тамарине, що також на Миколаївщині.

Що відомо

  • Військовослужбовці Російської Федерації вранці 19 березня 2022 року градами обстріляли житловий сектор у Снігурівці. Після тижневих бомбардувань війська РФ захопили місто. Окупаційна адміністрація Херсонщини оголосила підконтрольними захоплені населені пункти Миколаївської області.
  • Десятого листопада 2022 року Сили оборони України звільнили місто Снігурівка.
  • У ніч проти 18 квітня 2023 року армія РФ атакувала "шахедами" два промислових підприємства на Снігурівщині. Вдень 18 квітня російські війська два рази завдавали ударів по акваторії та узбережжю Очаківської громади Миколаївського району області.
  • В ніч проти 16 квітня 2023 року російські війська обстріляли село Василівка Снігурівської громади. Під час обстрілу загинули двоє підлітків.

Читайте також

Забезпечити безпеку учнів. Миколаївські школи готують укриття до початку нового навчального року

Як військовим отримати квартири в Миколаєві: пояснює віцемер

Армія РФ продовжує атакувати мирне населення Очакова на Миколаївщині з метою помсти — речниця Сил оборони півдня

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок