На Харківщині більшає тяжкохворих з COVID-19. Кучер каже про відповідальність Харкова

На Харківщині більшає тяжкохворих з COVID-19. Кучер каже про відповідальність Харкова

На Харківщині більшає тяжкохворих з COVID-19. Кучер каже про відповідальність Харкова
.

Кількість тяжких пацієнтів з коронавірусом, які потребують госпіталізації, у Харківській області зросла. У Харківській ОДА вбачать недоопрацювання лікарів первинної ланки у Харкові.

"Станом на 3 липня на обліку перебуває 951 активний хворий. Показник на 100 тисяч населення 37,97. Як показує практика, останнім часом відмічається збільшення кількості тяжких випадків захворювання, які потребують госпіталізації", — розповіла 3 липня на засіданні Регіональної комісії з надзвичайних ситуацій представниця лабцентру Неля Новіцька.

За її словами, у Харкові перевищені показники виявлення COVID-19 та динаміки зростання випадків коронавірусу.

Заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух повідомив, що в районних опорних лікарнях перебуває 33 людини. Більшість пацієнтів обласної інфекційної лікарні — жителі Харкова. Заступник голови ОДА зазначив, що більшості пацієнтам з Харкова на етапі первинної допомоги не встановлювали діагнозу.

"В обласній клінічній інфекційній лікарні знаходиться сьогодні 219 осіб, з яких з області 20 осіб, решта — це хворі, які поступили з міста Харкова. Якщо проаналізувати стан хворих, які перебувають в області, вони здебільшого поступають в ранніх стадіях захворювання. Їм вчасно встигаємо надавати ту чи іншу допомогу, люди за 10-9 днів повертаються додому вже з одужанням", — сказав Пастух.

"Ситуація в обласній інфекційній лікарні показує набагато гіршу динаміку. Серед 30 хворих, яких за день ми госпіталізовуємо, може бути 5-6-7 хворих, яким вже попередньо виставлений діагноз COVID, всі інші фактично поступають з підозрою. Це говорить про те, що ці хворі не були виявлені як COVID-інфіковані в ранніх стадіях, тоді, коли вони могли бути виявлені як контактні особи…", — додав він.

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер пов’язує показник летальності із тим, що лікарі первинної ланки не доопрацьовують випадки COVID.

"Ми вимушені звернути увагу, що у нас високий показник смертності. Шановні колеги, це факт. Тут я як раз звертаюсь до тих тез, які були озвучені Тарасом Тимофійовичем. Що, на жаль, в місті Харкові виявляються хворі вже на запущених стадіях. Тому я вкотре звертаюсь до первинної ланки, медичних працівників, які відпрацьовують епідрозслідування, необхідно жорстко приділяти увагу і виявляти на ранніх стадіях, все робити для цього", — сказав Кучер.

Регіональна комісія ухвалила рішення, за яким міські й районні комісії мають самі вирішувати, чи посилювати їм карантин з урахуванням епідемічної ситуації у громадах.

"Відповідні адміністративно-територіальні одиниці, на них покладено обов'язок найближчим часом прийняти рішення, враховуючи ті чотири критерії, які будуть направлені головним санітарним лікарем Харківської області, вони зобов'язані будуть прийняти рішення щодо посилення або послаблення карантинних заходів", — пояснив голова Харківської ОДА журналістам.

За його словами, протокол комісії направлять у райони та міста сьогодні, на його підставі комісії мають ухвалити рішення.

На питання, які важелі впливу є у ОДА в разі невиконання рішень на місцях, Кучер відповів: "Вони зобов'язані прийняти відповідні рішення, тому що це їх персональна відповідальність. Ми зараз побачимо, які рішення на місцях буде прийняті, і після цього будемо реагувати".

Оновлення 15:57. Заступник Харківського міського голови Андрій Руденко прокоментував слова Олексія Кучера.

Що відомо

  • На Харківщині відзначається негативна тенденція захворюваності на COVID — лабцентр

На початок