Як на Хмельниччині відновлюють житло для переселенців

Як на Хмельниччині відновлюють житло для переселенців

Як на Хмельниччині відновлюють житло для переселенців
. Фото: Суспільне Хмельницький

250 вимушених переселенців планують заселити у відремонтований та облаштований гуртожиток у селі Зіньківці, що на Хмельниччині. Про це розповіла співзасновниця проєкту "Ко-хати", дизайнерка Тетяна Пашинська. За її словами, волонтери цього проєкту відремонтували раніше два приміщення в Івано-Франківську. Там вже проживають люди, що втікали, через повномасштабну війну розпочату Росією.

Як виглядає нове житло — у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Розробили дизайн та відремонтували колишній гуртожиток волонтери проєкту "Ко-хати", каже співзасновниця Тетяна Пашинська. Заселяти людей планують найближчим часом. В одну з кімнат екстерено розмістили вимушеного переселенця з Авдіївки Едуарда Хижняка. Чоловіка евакуювали волонтери на початку квітня. Едуард розповідає, житло його знищили російські військові.

"Розбили все, моє житло зруйновано на 80%. В підвалі жили, на вулиці палили, готували картоплю, рис, макарони", — розповів Едуард з Авдіївки.

В одній із відремонтованих кімнат гуртожитку вже проживає переселенець з Авдіївки Едуард.
В одній із відремонтованих кімнат гуртожитку вже проживає переселенець з Авдіївки Едуард. Фото: Суспільне Хмельницький

За її словами Тетяни, найскладнішою для команди стало облаштування житла у Зіньківцях. Для таких компактних місць проживання спеціально проєктували меблі, які легко розбирати, складати та перевозити, розповідає Тетяна Пашинська. Зокрема, створили стіл, який розкладається та ліжко, що підходить за висотою стільця.

"Можете за робочим столом працювати з ліжка. Всі меблі розбираються, складається елементами компактно", — говорить Тетяна.

Для гуртожитку спроєктували меблі, які розбираються й компактно складаються.
Для гуртожитку спроєктували меблі, які розбираються й компактно складаються. Фото: Суспільне Хмельницький

Для мешканців гуртожитку кухні будуть спільними, їх є дві на поверх. Кухні також переробили й укомплектували електротехнікою, каже Тетяна: "Є дві мийки, є дві плити поверхні, три холодильники й приїде ще всяка побутова техніка".

Для мешканців гуртожитку облаштували й кухні. Їх буде дві на поверх.
Для мешканців гуртожитку облаштували й кухні. Їх буде дві на поверх. Фото: Суспільне Хмельницький

Всі двері та вікна замінили на пластикові. Ремонтні роботи виконували волонтери та майбутні мешканці за соціальну плату, говорить Тетяна Пашинська.

Олексій переїхав із сім’єю до Кам’янця-Подільського із Харкова на початку повномасштабної війни. Зараз Олексій долучився до ремонту гуртожитку, чоловік реставрує та фарбує меблі на балконі. Раніше виконував ремонтні роботи в середині будівлі.

"Демонтаж робили, зривали старі шпалери, старий лінолеум, рівняли підлогу, ламали санвузли, потім будували нові санвузли, обдирали штукатурку зі стелі, зі стін", — сказав Олексій.

Ремонтували гуртожиток волонтери й майбутні його мешканці. На фото Олексій, який разом з сім'єю евакуювався на Хмельниччині із Харкова. Чоловік також долучився до ремонту.
Ремонтували гуртожиток волонтери й майбутні його мешканці. На фото Олексій, який разом з сім'єю евакуювався на Хмельниччині із Харкова. Чоловік також долучився до ремонту. Фото: Суспільне Хмельницький

Площа, яку відремонтували у гуртожитку — 3200 квадратних метрів, розповідає керівник проєкту "Ко-хати" в Кам’янці-Подільському Олексій Садовий. Чоловік каже, які роботи були найзатратнішими: "Штукатурка, шпаклювання, фарбування, лінолеум. У нас 14 блоків на поверсі, чотири поверхи. Блоки у нас є однокімнатні, двокімнатні, трикімнатні".

Проєкт "Ко-хати" реалізують за гроші міжнародних грантів, каже Тетяна Пашинська. Деякі меблі, використані та нові, передали безплатно члени команди з-за кордону.

"У нас фактично є основне фінансування на кожен з цих об’єктів. На оцих два: готель і гуртожиток, це німецькі гроші від Міністерства закордонних справ Німеччини. На департамент освіти — це Американські гроші USAID (Агентство США з міжнародного розвитку)", — сказала Тетяна.

Загалом у гуртожитку планують поселити 250 вимушених переселенців.
Загалом у гуртожитку планують поселити 250 вимушених переселенців. Фото: Суспільне Хмельницький

Загалом ремонт та облаштування житла обійшлися 25 мільйонів гривень, розповідає Олексій Садовий: "Якщо відкинути зовнішні мережі, не враховуючи бюджет, який був витрачений на це. Квадратний метр цієї будови вартує, приблизно, 170 євро".

На першому поверсі, є місце для спільного простору, магазину та амбулаторії, каже Тетяна Пашинська, за її словами, у самому приміщенні роботи практично завершені. Зараз ремонтують фасад будинку.

Читайте також

  • Яку безоплатну допомогу люди з порушеннями слуху можуть отримати у Хмельницькому
  • Благодійний забіг “Сталевий кордон” у Хмельницькому відбудеться 22 квітня
  • Збитків на 100 тисяч євро: Велика Британія відмовила українському оркестру у візі для виступу

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок