"Є жіночий і чоловічий дні, вже всі знають". Як у Святогірську, де рік не працює водогін, працює міський банний комплекс

"Є жіночий і чоловічий дні, вже всі знають". Як у Святогірську, де рік не працює водогін, працює міський банний комплекс

Святогірськ живе без води, в місті відкрили банний комплекс.
. Фото: Святогірська МВА/Facebook

Більше сотні людей лише перші два тижні роботи скористалися послугами банно-прального комбінату у Святогірську. В місті встановили санітарний модуль, щоб люди могли помитися та попрати речі. В комбінаті облаштували три душові кабіни та вбиральню.

Пані Лідія розповідає: понад рік у Святогірську відсутнє водопостачання. Жінка каже, весь час повноцінно помитися не могла. Сьогодні — вперше.

"Мисочка, як всі. Нагріли в чайничку, розводимо. Голову помила, тоді в тій же воді починаєш "запчастини" мити. Йдемо, думаю, що воно тут таке? От дізналася. То був вівторок, а записалася на сьогодні. Це просто диво, це мрія", — говорить Лідія.

"Це просто диво, це мрія". Як у Святогірську працює санітарний модуль
Фото: Суспільне Донбас

Такий банно-пральний комбінат в місті встановили за гроші міжнародних донорів USAID, впровадила проєкт громадська організація “Бумеранг доброти”. Тут обладнали три душові кабіни, вбиральню, встановили пральні машини, щоб люди могли прати речі. Санітарний модуль в місті працює близько двох тижнів

"У нас є і координаційний центр, і людина, яка постійно координує роботу цього об`єкту, і люди записуються. Вони вже всі, в принципі, у Святогірську знають, коли і як що працює. Коли жіночий день, коли чоловічий день", — пояснює начальник Святогірської військової адміністрації Володимир Рибалкін.

Миються жінки та чоловіки через день. У цьому комплексі воду заливають в бак, підігрівають воду дровами.

"Вода у нас привізна, бак на 800 літрів, вона розрахована приблизно на 25-ть купань на день. Щодня заповнюється бак, розтоплюється лазня", — розказує начальник адміністрації.

Такий банно-пральний комбінат пересувний. Коли в місті відновлять централізоване водопостачання, каже Рибалкін, банний комплекс можуть перевезти до будь-якого населеного пункту громади.

Читайте також

У Святогірську працюють дві безоплатні соціальні пральні

У Святогірську дві бібліотеки відновили роботу

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок